ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΛΕΙΤΟΡΑΣ): ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΟΜΑΛΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ

στις

Συνέντευξη στην εκπαιδευτικό Μαρία Σαμουρκασίδου

Η πρώτη του επαφή με τη γλυπτική ήταν στη μαρμαρογλυπτική σχολή της Τήνου, 18 ετών. Ήθελε  μια ζωγραφιά να την κάνει γλυπτό και με αυτόν τον απλό και συνάμα ανατρεπτικό τρόπο τον κέρδισε η γλυπτική, καθώς όπως δηλώνει και ο ίδιος μπορεί να εκφραστεί  με διάφορα υλικά. Ο λόγος για τον εξαιρετικό ζωγράφο και γλύπτη, Σπύρο Χαραλαμπόπουλο με το καλλιτεχνικό όνομα «Κλείτορας«, ο οποίος μιλώντας στο Vaterlo αναφέρθηκε στη μεγάλη του αγάπη, αυτή της γλυπτικής, για τη σημασία και την αξία της τέχνης, αλλά και για τα όσα αξιοθαύμαστα μέχρι τώρα γλυπτά έχει δημιουργήσει.

“’Είναι η γλυπτική στον πυλό, που μπορείς να διορθώνεις και ν’ αφήνεις αποτυπώματα του χεριού σου, αποτυπώματα υλικών και εργαλείων, από τα οποία βγαίνουν υφές και ματιέρες στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι και η γλυπτική στο μάρμαρο που μόνο αφαιρείς και την υφή δίνουν τα εργαλεία, εργαλεία  χειροποίητα στο καμίνι. Στη γλυπτική στο μάρμαρο ο ήχος των εργαλείων πρέπει να είναι αρμονικός, σαν τη μουσική’’, μας εξομολογείται ο Κλείτορας προσθέτοντας την ιδιαίτερη αίσθηση που νιώθεις στο πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι στο υλικό από τον ήχο που βγάζει.

‘’Αν με ρωτάτε για ποιο λόγο προτίμησα τη γλυπτική από τη ζωγραφική, είναι γιατί ο γλύπτης σε αντίθεση με τον ζωγράφο φτιάχνει το ροζ με γύψο και αίματα. Στην τέχνη αυτή πρέπει να είσαι μηχανικός, αρχιτέκτονας, φυσικός, οικοδόμος, ηλεκτρολόγος, ηλεκτροσυγκολλητής,  γι’ αυτό και μου κέρδισε το ενδιαφέρον και ασχολήθηκα μαζί της. Φυσικά πίσω από αυτά κρύβεται η αγάπη και η διδασκαλία των δασκάλων μου, Μπάμπη Κρητικού, Γιώργου Σιλίκου και Γιώργου Χουλιαρά’’

0-02-0a-c169194546f5efc311b286a94f6d26576abdefa699b5158ad3b0825ab79d6b16_full

Αποφοιτήσατε από τη Μαρμαρογλυπτική Σχολή της Τήνου. Ένα νησί που έχει το προνόμιο ενός ένδοξου παρελθόντος της σμίλης και του χρωστήρα. Πώς αισθάνεστε που ζήσατε αυτήν την αύρα του νησιού;

Πηγαίνοντας στο νησί της Τήνου αισθάνθηκα κάτι πρωτόγνωρο για μένα να με καθηλώνει, βλέποντας τις ξερολιθιές, τα νταμάρια και το αγάπησα ακόμα πιο πολύ μελετώντας την ιστορία όλων των καλλιτεχνών που έζησαν και πέρασαν από εκεί. Στην Τήνο ζωγράφισα πρώτη φορά σε καβαλέτο, με δάσκαλο τον Δημήτρη Μπέζα, όπου με τρία βασικά χρώματα ανακάλυψα τη μαγεία της ζωγραφικής. Με το σχέδιο στο χαρτί άρχισα να σχεδιάζω στον πυλό, στον γύψο και το μάρμαρο. Για να κάνεις γλυπτική πρέπει πρώτα να είσαι ζωγράφος. Τα εργαλεία σχεδιάζουν και το φως με τη σκιά του από το χαρτί μεταφέρονται στο γλυπτό.

0-02-0a-61ff3d21d2d1ca9f7e86f80d400453633a6f9eff85373f95646200228c8878fe_full

Κρύβονται συμβολισμοί στα έργα που παρουσιάζετε;

Κάποια έργα μου ερμηνεύονται μέσα από τη ζωή και τα βιώματά μου, όπως η αγάπη μου για τα ζώα. Το πρώτο μου γλυπτό ήταν μια μαρμάρινη γίδα. Άλλα έργα μπορεί να φαίνονται ακατανόητα, να είναι υποσυνείδητες σκέψεις, να είναι σε τέτοιον βαθμό αφαιρετικά έτσι ώστε το πεδίο ερμηνείας τους να είναι τόσο ευρύ, όσο η σκέψη και η φαντασία του κοινού τους.

0-02-0a-4edad90deef9d824251f72f6a64ee14cef1e551042b0913518e1b09ce7f7f636_full

Ο χώρος της γλυπτικής τέχνης στη χώρα μας αφήνει τα πρέποντα περιθώρια στον Έλληνα καλλιτέχνη;

Ο κάθε γλύπτης έχει καθήκον να εκφράζει τα πιστεύω, τις αξίες και τις ιδέες του μέσα από τα δημιουργήματά του, με οποιοδήποτε τίμημα.

0-02-0a-48efcf1098109713cf84a2c0b8a443ddb648f065e8669cd2200c4578dcc4be0a_full

Στην Θεολογική σχολή της Χάλκης υπάρχει το έργο σας με την προτομή του αείμνηστου Μητροπολίτη Πριγκιποννήσων Δωρόθεου Γεωργιάδη. Ποια είναι τα συναισθήματα ενός καλλιτέχνη όταν βρίσκεται σε έναν τέτοιο ιστορικό τόπο και για έναν τέτοιο σκοπό;

Ήταν μεγάλη μου τιμή η ανάθεση της προτομής του αείμνηστου Μητροπολίτη Πριγκιποννήσων Δωρόθεου Γεωργιάδη. Ακόμα μεγαλύτερη τιμή ένιωσα γνωρίζοντας από κοντά τον Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο και τον τότε Ηγούμενο Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης και νυν Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Με γέμισαν ελπίδα και μου έδωσαν δύναμη να συνεχίσω το έργο μου. Όσο για τη Χάλκη, μόνο δέος μπορεί να νιώσει κάποιος όταν επισκέπτεται έναν τέτοιο ιστορικό τόπο.

Πριν από λίγο καιρό όμως στο χωριό Μάναρη στην Τρίπολη είχαμε τη χαρά να δούμε ένα ακόμα έργο σας. Μιλήστε μας γι’αυτό…

Το έργο «αγρότισσα μάνα» είναι μια γυναικεία μορφή αποτυπωμένη σε μπρούτζο. Ο πρόεδρος του χωριού, όπου τοποθετήθηκε το έργο, μού ζήτησε να φτιάξω μία προτομή με αυτόν τον τίτλο. Η μάνα αυτή αποτελεί το σύμβολο της ελληνικής οικογένειας που αγωνίστηκε, στερήθηκε, θυσίασε και θυσιάστηκε, δεν οπισθοχώρησε ποτέ στις δυσκολίες της ζωής και προστάτεψε με κάθε τρόπο τα πιστεύω και τις αξίες της.

Το 2015 βρεθήκατε κοντά στους πρόσφυγες και στα παιδιά ,στην πλατεία Βικτωρίας, προκαλώντας συγκίνηση με μία εικαστική σας παρέμβαση. Η τέχνη μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την πιο ομαλή ενσωμάτωση των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία;

Μέσω της τέχνης ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ενσωματωθεί ομαλά σε οποιονδήποτε χώρο και χρόνο. Η τέχνη σε κάθε μορφή της προκύπτει από ευαισθησίες, από το προσωπικό φιλτράρισμα της ζωής του καλλιτέχνη και από βαθύτερες ανάγκες κατανόησης και επικοινωνίας του κόσμου. Τέχνη δεν είναι μόνο το «ωραίο», αλλά και τα μηνύματα που θες να περάσεις μέσα από αυτήν.

INFO

Ο Κλείτορας (Σπύρος Χαραλαμπόπουλος) σπούδασε με υποτροφία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε το 2011. Το 2006 είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Μαρμαρογλυπτικής της Τήνου απ’ όπου πήρε το πρώτο βραβείο από το Ίδρυμα της Παναγίας. Τον ίδιο χρόνο του απονεμήθηκε βραβείο γλυπτικής από το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το 2005 βραβείο ζωγραφικής. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις και performance στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού και σε δημόσιους χώρους.

Εκτός από μοναδικός γλύπτης είναι και ξεχωριστός ζωγράφος με έργα του να έχουν λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις αποσπώντας θαυμάσιες κριτικές.

0-02-0a-8c978dd393cf9141712040788f6081fc1103013d992dece8eb9b1ca6eb77cd8d_full

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s