Ο νόμος της αντιστραμμένης προσπάθειας… (Ο ανασταλτικός νόμος)

στιςΌσο πιο σκληρά προσπαθούμε, τόσο λιγότερο επιτυγχάνουμε. Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος για να εξηγήσουμε τον νόμο της αντιστραμμένης προσπάθειας. Ο «ανασταλτικός νόμος» συζητιέται από δύο σημαντικούς συγγραφείς φιλοσοφίας, τον Aldous Huxley και Alan Watts. Αυτοί οι δύο συγγραφείς κατέγραψαν το φαινόμενο που συμβαίνει όταν εφαρμόζεται η συνειδητή βούληση για την επίτευξη αποτελεσμάτων. Αν κάποιος πρόκειται να εφαρμόσει πιο συνειδητή προσπάθεια με την ελπίδα να αυξήσει τα αποτελέσματα, θα αντιμετωπίσει μειωμένες αποδόσεις για την προσπάθειά του. Η μεγαλύτερη προσπάθεια δεν ισοδυναμεί με καλύτερα αποτελέσματα.
Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τον ίδιο τον Aldous Huxley που εξηγεί τον ανασταλτικό νόμο:
«Όσο πιο πολύ προσπαθούμε με τη συνειδητή θέληση να κάνουμε κάτι, τόσο λιγότερο θα πετύχουμε. Η γνώση και τα αποτελέσματα της επάρκειας ανήκουν μόνο σε όσους έχουν μάθει την παράδοξη τέχνη να κάνουν και να μην κάνουν, ή να συνδυάζουν χαλάρωση με δραστηριότητα, να αφήνουν ως άτομο κάτι να φύγει ώστε να επιτύχουν την εμμένουσα και υπερβατική άγνωστη ποσότητα. Δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε; το περισσότερο που μπορούμε να κάνοΦυμε είναι να προωθήσουμε μια  νοοτροπία, σύμφωνα με την οποία η κατανόηση μπορεί να έρθει σε μας «- Aldous Huxley
Για να απλοποιήσετε το νόμο της αντεστραμμένης προσπάθειας, εδώ είναι ένα απόσπασμα από τον συγγραφέα Alan Watts:
«Το λασπώδες νερό καθαρίζεται καλύτερα αν το αφήσεις μόνο του» – Alan Watts
Η παρατήρηση των φιλοσοφικών συγγραφέων είναι μια αλήθεια που συναντάμε στη ζωή. Όσο πιο σκληρά προσπαθεί κάποιος, τόσο λιγότερη επιτυχία θα έχει. Είναι εντελώς αντιφατικό με το πως θα μπορούσε να ανατραφεί κάποιος στη σημερινή κοινωνία. Οι άνθρωποι διδάσκονται να προσπαθούν πάντα περισσότερο καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό. Ένα μέρος της μειωμένης ανταπόδοσης οφείλεται μέσω της μεθόδου της επίμονης προσπάθειας. Αυτοί οι δύο συγγραφείς διδάσκουν ότι χρειάζεστε έναν συνδυασμό χαλάρωσης και προσπάθειας για να κάνετε το καλύτερο. Η πάρα πολύ σκληρή προσπάθεια αρχίζει να μπλοκάρει τα γρανάζια του συστήματος.


Το πρόβλημα έγκειται στο να πιαστεί κανείς σε αυτό που κάνει. Όταν είστε πλήρως βυθισμένοι στο έργο, πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω. Είναι σημαντικό να αφαιρεθούν όλα οι παρωπίδες ώστε να επιτευχθούν τα αποτελέσματα ευκολότερα. Μην βιάζεστε σε τίποτα. Πάρτε το χρόνο να κάνετε τα πράγματα με το σωστό ρυθμό. Το να παραμείνετε ήρεμοι είναι το στοιχείο κλειδί, καθώς εργάζεστε στο να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ο νόμος της αντεστραμμένης προσπάθειας είναι κάτι που ο καθένας οφείλει να θέλει να ακολουθήσει. Γιατί να δουλέψουμε σκληρότερα από κάποιον για να επιτύχουμε αποτελέσματα; Το άγχος δεν πρέπει να αποτελεί παράγοντα κατά τη διάρκεια της εργασίας. Μόλις εμπλακεί το άγχος, η προσπάθεια που εφαρμόζεται γίνεται αντιπαραγωγική. Για να πετύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα απλά χαλαρώστε και μη βιάζεστε. Μην πέσετε στην παγίδα της «σκληρότερης εργασίας» της σημερινής δυτικής κοινωνίας, βρείτε έναν τρόπο να εργαστείτε εξυπνότερα.

Author: Jordan Bonneau 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s