«Ανταμώματα Δημιουργίας και Χαράς»

στις

Συνέντευξη στην εκπαιδευτικό Χριστίνα Κακκέ

            Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε έχουμε μάθει να κινούμαστε σε ένα φρενήρη ρυθμό, αφήνοντας πίσω μας έννοιες όπως η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός, η αποδοχή και η ευζωία. Τρέχοντας αδιάκοπα να προλάβουμε ωράρια, προθεσμίες, καλύτερες απολαβές, παραγκωνίζουμε το σημαντικότερο: τον ίδιο μας τον εαυτό. Στερώντας μας τη δυνατότητα να δημιουργούμε τη ζωή μας, με βάση τη μοναδικότητά μας και τα ταλέντα μας.

            Άραγε, πόσο διαφορετικά θα συμπεριφερόμασταν και θα αντιδρούσαμε στον εαυτό μας, τους γύρω μας και στις διάφορες καταστάσεις, αν στα σχολεία διδασκόμασταν βιωματικά τις προαναφερθείσες έννοιες; Πόσο μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση θα βιώναμε στην ενήλικη ζωή μας, αν από την παιδική μας ηλικία δίναμε βαρύτητα στην σπουδαιότητα των εννοιών αυτών; Είναι αυτό που τόσα χρόνια λέγεται… Έμαθα πολλά στο σχολείο, αλλά δεν έμαθα να με Αγαπώ.

            Το Vaterlo συνάντησε την εκπαιδευτικό Ελένη Γιούργα (a.k.a Eisa), η οποία μέσα από τη δική της προσωπική εκμάθηση, την εμπειρία και το όραμά της δημιούργησε και εφάρμοσε στο 1ο Δ.Σ. Δυτικής Μάνης «Παναγιώτης Φωτέας», το πρόγραμμα «Ανταμώματα Δημιουργίας και Χαράς» που στοχεύει μέσα από δημιουργικές διαδικασίες οι μαθητές να μαθαίνουν να αποδέχονται και να εμπιστεύονται τους εαυτούς τους και με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση να μοιράζονται όσα ανακαλύπτουν με την ομάδα τους. Όπως μας είπε και η ίδια: «Για εμένα η τέχνη, όπως τη ζω σήμερα, δεν είναι απλά η ενασχόλησή μου με κάποια δραστηριότητα σε μία αίθουσα χορού, ζωγραφικής μουσικής, θεάτρου κ.ο.κ., αλλά η δυνατότητά μου να γεννώ, να δημιουργώ, να επινοώ και να μηχανεύομαι τη δική μου πραγματικότητα, τη δική μου ευζωία.».

            Θέλοντας να μας βάλει κι εμάς λίγο στο κλίμα, μας είπε δύο πράγματα σχετικά με τη δράση της: «Αρχικά, το βασικό είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα και να «σπάσει ο πάγος». Έπειτα, γίνεται μία καθοδηγούμενη συγκέντρωση για έννοιες όπως ο θυμός, η αποδοχή κ.α., ανάλογα τις ανάγκες της ομάδας. Όλα αυτά φυσικά απαιτούντο χρόνο τους. Το να κλείσεις τα μάτια, να πάρεις μια αναπνοή και να μείνεις για λίγα λεπτά στη σιωπή σου… Δεν στο ζητούν πολύ συχνά.. (γέλια) και πόσο μάλλον στην σχολική αίθουσα που πρέπει να είσαι «απίκο». Στη συνέχεια, τα παιδιά ζωγραφίζουν μέσα στη σιωπή, με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση. Έπειτα, έρχεται η ώρα του διαμοιρασμού των σκέψεων και των συναισθημάτων κάθε μαθητή στην ομάδα. Δεν υπάρχει χώρος για κριτική σε αυτή τη στιγμή, μόνο αγάπη, κατανόηση και θαυμασμό για όσα μοναδικά έχει να μοιραστεί ο καθένας τους. Φοράμε «τα γυαλιά της Αγάπης» (ξανά γέλια). Κι όλα αυτά… Μέσα στο ασφαλές πλαίσιο που έχουμε δημιουργήσει. Έτσι, οι μαθητές αρχίζουν σιγά σιγά να ξεδιπλώνονται και να εκφράζονται, μαθαίνοντας ταυτόχρονα να βιώνουν τη χαρά του να δημιουργείς μαζί με κάποιον άλλον…»

            Παρατηρώντας και καταγράφοντας τα οφέλη της όλης δράσης, αποφασίζει να κάνει το επόμενο βήμα, δηλαδή να δημιουργήσει ψηφιακές ιστορίες σχετικά με την ευζωία μαζί με τους μαθητές της. Η όλη βιωματική δράση τους να γίνει βίντεο και να διαμοιραστεί με τον κόσμο. Ο βασικός και πρωτεύον σκοπός της ψηφιακής αφήγησης είναι η ατομική έκφραση, επομένως και το επόμενο στάδιο για τους μαθητές. Από τη συγγραφή του σεναρίου, μέχρι το διαμοιρασμό του βίντεο, ο/η δημιουργός της έχει στόχο να πει μία ιστορία στον εαυτό του. Και καθώς αναστοχάζεται και δημιουργεί ταυτόχρονα κατακτά τον σύγχρονο εγγραμματισμό. Πιο συγκεκριμένα, καλλιεργεί και αναπτύσσει  δεξιότητες όπως της γλωσσικής έκφρασης, της τεχνογνωσίας κ.α. Μέσω της ψηφιακής αφήγησης ικανοποιούνται δύο βασικά κίνητρα: α)να πω κάτι εγώ για μένα, στον ίδιο μου τον εαυτό και β)αυτό που θα πω να μοιραστεί. Αυτό που ΤΟΛΜΩ να πω σε μένα, ταυτόχρονα να το δώσω και σε άλλους, ώστε να αποτελέσει το έναυσμα να τολμήσουν να πουν και οι άλλοι κάτι για τον εαυτό τους. Όλη αυτή τη διαδικασία δεν την κάνω μόνος/η, αλλά στα πλαίσια της ομάδας, τον λεγόμενο «Κύκλο της Αφήγησης», όπου με τη βοήθεια του συντονιστή καταφέρνω να δημιουργήσω τη δική μου ψηφιακή ιστορία, που όταν τη βλέπω, μπορώ να «δω» τον εαυτό μου. Εμψυχωτής και συνοδοιπόρος στην όλη προσπάθειά της ο ομότιμος καθηγητής Νέων Τεχνολογιών και Μ.Μ.Ε. στην Επικοινωνία και την Εκπαίδευση του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Μεϊμάρης, ο οποίος της δίδαξε την ψηφιακή αφήγηση και τη μύησε στην ερευνητική διάστασή της ως επιβλέπων καθηγητής της στην διπλωματικής της εργασία, θέμα της οποίας είναι: «Η τέχνη του ευ ζην: Η ψηφιακή αφήγηση ως μέσο εξερεύνησής της και ανίχνευσης των παιδαγωγικών διαστάσεών της».

Έχοντας τρία «ισχυρά» μέσα στα χέρια της, την τέχνη, τη θεραπεία και την ψηφιακή αφήγηση, μαζί με τα παιδιά της Στ’ Δημοτικού, δημιούργησε έναν ακόμα «Κύκλο της Αφήγησης». Έναν ακόμα «Κύκλο της Αφήγησης», αφού την ίδια χρονική περίοδο δούλευε με ακριβώς τον ίδιο τρόπο με δυο ομάδες ενηλίκων για τις ανάγκες της διπλωματικής της εργασίας. Με τα παιδιά προσπάθησε αρχικά να τους κάνει να κατανοήσουν την έννοια της ευζωίας μέσα από την κίνηση, τη ζωγραφική και το διάβασμα. Μέσω ενός καταιγισμού ιδεών τα παιδιά προβληματίστηκαν και δημιούργησαν το δικό τους σενάριο, το οποίο αποτυπώνεται και στο βίντεο που ακολουθεί. Δεν υπήρχε χρόνος για ατομικά βίντεο, αλλά ακόμα και αυτή η παραλλαγή, ήταν ένα ακόμα βήμα προς την ομαδικότητα και τη συνεργασία. Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο που μας τόνισε η ίδια ότι πρέπει να αναφερθεί, είναι ότι όλες οι παραπάνω παράλληλες δράσεις αναδείξαν την ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα ενασχόλησης με τον εαυτό από πολύ μικρή ηλικία.

            Μέσα από όλα αυτά τα ανταμώματα, συνειδητοποίησε έμπρακτα πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη των παιδιών να μιλήσουν, να πουν τη δική τους αλήθεια, να μοιραστούν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη σοφία τους και όλα αυτά μέσα στη σιγουριά ότι ο ελεύθερος λόγος τους έχει καλοπροαίρετους ακροατές. Επίσης, τόνισε ένα από τα κακώς κείμενα της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, δηλαδή του ότι τα παιδιά θεωρούν τη γνώση ως κάτι αναγκαίο που πρέπει να περατωθεί ώστε να πάρουν το βαθμό «εύσημο», αποκόπτοντάς τα από τη χαρά της παρατήρησης, του πειραματισμού και της εξερεύνησης. Πόσο μάλλον να μάθουν να ακούν και να αγαπούν τον ίδιο τους τον εαυτό!

            Στόχος της είναι τα Ανταμώματα να επεκταθούν και να γίνονται σε διάφορες ομάδες, όχι μόνο για παιδιά, αλλά και για κηδεμόνες μαζί με τα παιδιά τους (Ανταμώματα Δημιουργίας και Χαράς για την οικογένεια) ή και μόνο για ενήλικες (Ανταμώματα Δημιουργίας και Χαράς για μεγάλα παιδιά). Η όλη συνομιλία μας υπενθύμισε πως η παρατήρηση και η κατανόηση του εαυτού και του κόσμο γύρω μας όταν πραγματώνεται πέρα από τις «παρωπίδες» του εκάστοτε ρόλου μας -όποιος και αν είναι αυτός (π.χ. μαμά, δασκάλα, μαθητής) μας δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε ποιοι πραγματικά είμαστε και την ευκαιρία να γινόμαστε η καλύτερη εκδοχή του!»

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

  • Campbell. J. (2004). The hero with a thousand faces. Princeton N.J.: Princeton University Press.
  • Center for Digital Storytelling, https://www.storycenter.org/
  • Davies, A. (2007). Storytelling in the classroom: Enhancing traditional oral skills for teachers and pupils. Sage., books.google.gr
  • Jung, C. G. (1969). Archetypes and the Collective Unconscious, Collected Works of C. G. Jung. Volume 9 (Part 1). Princeton, N.J.: Princeton University Press
  • Lambert, J. (2002).Digital Storytelling: Capturing lives, creating community. Berkeley, CA, Digital Diner
  • Μεϊμάρης, Μ. (2013). Education in Digital Storytelling: Working with groups in Greece today. Proceeding of 7th International Conference in Open & Distance Learning. Athens.
  • Πολεμικού, Α. (2016). Μεγαλώνοντας πνευματικά παιδιά. Από την Υπέρτατη Νοημοσύνη στην Υπέρτατη Ευτυχία. 2η έκδοση. Αθήνα: Αρμός
  • Σεραφείμ, Κ. και Φεσάκης Γ. (2010). Εκπαιδευτικές εφαρμογές ψηφιακής αφήγησης: Διδακτική προσέγγιση για το Νηπιαγωγείο, στα πρακτικά του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με Διεθνή Συμμετοχή, Οι ΤΠΕ στην Εκπαίδευση, τόμος ΙΙ, σ 521-528, Κόρινθος 23-26 Σεπτεμβρίου 2010.
  • Ξέστερνου, Μ. (2013). Η ψηφιακή αφήγηση στην εκπαίδευση. Διεθνείς και ελληνικές πρακτικές. Παιδαγωγικός Λόγος(1),(σσ.39-60).

Βιογραφικό

Καλώς ήρθες στον κόσμο μου!

Γεννήθηκα το 1988 στην Καλαμάτα, μια πόλη στην νότια Πελοπόννησο της Ελλάδας. Ξεκίνησα να χορεύω και να ζωγραφίζω από την ηλικία των 3,5 χρόνων. Μέχρι τώρα έχω παρακολουθήσει πληθώρα μαθήματα χορού όπως μπαλέτο, Limon, Contact Improvisation, Axis Syllabus και άλλα. Προφανώς έχω συμμετάσχει και σε παραστάσεις. Σε μια χορογράφησα τον εαυτό μου, σόλο σε μουσικό πρότζεκτ.

Στο μεταξύ συνέχισα τις τυπικές σπουδές μου και το 2009 αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Πατρών ως δασκάλα δημοτικής εκπαίδευσης. Από το 2009 μέχρι το 2014 δούλευα σε δημοτικά σχολεία, χόρευα, έκανα παραστάσεις, ζωγράφιζα. Κάτι έλειπε..

Η εκπαίδευση και η τέχνη συνδέονται, αλλά είναι πολύ κουραστικό και ταυτόχρονα στην καθημερινότητα βιώνονται ως δύο διαφορετικοί κόσμοι. Γιατί;

Έλειπε ένα κομμάτι! Και αυτό είναι η θεραπεία! Η συνειδητή αφύπνιση!

Το 2014 «εγκαταλείπω» τη ζωή μέχρι τώρα με σκοπό να ανακαλύψω τον εσωτερικό μου ρυθμό, τον εσωτερικό μου χορό, τον σκοπό της ψυχής μου.

Για 2 χρόνια ταξίδευα, ανακάλυπτα, δούλευα και σπούδασα σύμβουλος Alpha Chi στην παράδοση του Agni Eickerman.

Το 2016 επιστρέφω στη διδασκαλία, αλλά με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο. Πέρα από τα μαθήματα οργανώνω εκπαιδευτικά προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης. Και.. συνεχίζω να χορεύω, να ζωγραφίζω και να οργανώνω σεμινάρια. Έκανα και μια έκθεση ζωγραφικής.

Ο κόσμος μου ήταν γεματός, αλλά δεν μπορούσα να τον επικοινωνήσω με ευκολία.

Για το λόγο αυτό το 2019 αποφάσισα να παρακολουθήσω ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που αφορά την οργάνωση και ανάπτυξη εκπαιδευτικών μονάδων. Για κάθε είδους εκπαίδευση. Δύο χρόνια μετά και με ένα ακόμα πτυχίο στα χέρια μου..

Συνεχίζω να χορεύω τη γεμάτη χρώματα ζωή !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s