Υπάρχει κι άλλη Μόνα Λίζα, όχι μόνο αυτή στον Λούβρο -Η ιστορία του πίνακα που αμφισβήτησε τη γνησιότητα του έργου του Ντα Βίντσι

στις

Ένα πιστό αντίγραφο της Τζοκόντα, του διάσημου πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μόνα Λίζα, βγαίνει στο σφυρί και αναμένεται να πουληθεί για 300.000 ευρώ.

Η Μόνα Λίζα είναι ένας από τους πιο διάσημους πίνακες στον κόσμο και προφανώς ο δημοφιλέστερος από την ιταλική Αναγέννηση, φιλοξενείται μόνη, σε μια τεράστια αίθουσα στο Μουσείο του Λούβρου. Ωστόσο, πριν από χρόνια, κάποιος κύριος, ονόματι Ρέιμοντ Χέκινγκ, είχε αμφισβητήσει τη γνησιότητα του πίνακα που θαυμάζουν ετησίως εκατομμύρια επισκεπτών.

Ο Χέικινγκ υπήρξε ιδιοκτήτης της Μόνα Λίζα, ενός πίνακα που πιστεύεται πως φιλοτεχνήθηκε από κάποιον θαυμαστή του Ντα Βίντσι στον 17ο αιώνα. Ο άνδρας που πέθανε το 1977 και η υπόθεση της αυθεντικότητας του πίνακα που φιλοξενείται στο Λούβρο, χάρισε στο αντίγραφο το όνομα Μόνα Λίζα Χέκινγκ.


Η Μόνα Λίζα που βρέθηκε στη Νίκαια τη δεκαετία του ’50

Ο Χέκινγκ απέκτησε τον πίνακα τη δεκαετία του ’50 από κάποιον έμπορο τέχνης στη Νίκαια της Γαλλίας. Φυσικά, οι ειδικοί ξεκαθάρισαν πολύ γρήγορα ποιος πίνακας έγινε από το χέρι του Ντα Βίντσι και ποιος από εκείνο κάποιου θαυμαστή του.

Το αντίγραφο της Μόνα Λίζα βγαίνει σήμερα σε πλειστηριασμό και ο Οίκος Christie’s που τον διαθέτει εκτιμά πως ενδεχομένως να πουληθεί σε τιμή 300.000 ευρώ, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για ένα αντίγραφο.

«Το έργο αυτό και η ιστορία του αποτυπώνει τον θαυμασμό που η Μόνα Λίζα και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ενέπνεαν πάντοτε» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του οίκου δημοπρασιών. Το εξαίρετο έργο πιστεύεται πως φιλοτεχνήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα.

iefimerida


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s