Φαίδρος Παναγόπουλος: Κατασκευάζοντας χειροποίητα αναπηρικά αμαξίδια

στις

Συνέντευξη στην εκπαιδευτικό Χριστίνα Κακκέ

          Ο Φαίδρος Παναγόπουλος ζει και εργάζεται στην Αθήνα και είναι ο μοναδικός κατασκευαστής χειροποίητων αναπηρικών αμαξιδίων στην Ελλάδα! Διαχειρίζεται την εταιρεία 525. TAILORMADE WHEELCHAIRS.  Φεύγοντας από μία μόνιμη θέση στον δημόσιο τομέα, αποφασίζει να ακολουθήσει το όνειρό του και να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση πάνω στον τομέα κατασκευής αναπηρικών αμαξιδίων.

          Το Vaterlo συνάντησε τον Φαίδρο Παναγόπουλο και συνομίλησε μαζί του για αυτό το εγχείρημα, όπως και για τις δυσκολίες που συναντούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα και πως καλείται αυτός να βοηθήσει.

Πώς προέκυψε η ονομασία της εταιρείας;

          Όταν έψαχνα για όνομα ήθελα κάτι που να σχετίζεται με την Ελλάδα μας. Μετά από πολύ ψάξιμο είδα έναν αμφορέα ο οποίος χρονολογείται το 525π.Χ. και στον οποίο απεικονίζεται ο Τριπτόλεμος, γιος του Βασιλιά Κελέα της Ελευσίνας, να κάθεται σε ένα αμαξίδιο δώρο από την Θεά Δήμητρα. Και έτσι έγινε!

Πώς ξεκίνησε το όλο εγχείρημα της κατασκευής χειροποίητων αναπηρικών αμαξιδίων;

          Βρίσκομαι στον χώρο των ειδών αποκατάστασης από το 2008. Προσπαθούσα πάντα να εξελίσσομαι και να μαθαίνω όσα περισσότερα γίνεται πάνω στο αντικείμενο μου και κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα της κατασκευής αμαξιδίων το 2012. Και ο λόγος για την ιδέα αυτή ήταν ότι ήθελα να προσφέρω κατασκευαστικές επιλογές οι οποίες δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν. Ήθελα και ευτυχώς εχει επιτευχθεί- να μην υπάρχουν περιορισμοί στη σχεδίαση και την κατασκευή ενός αμαξιδίου ή ενός εξαρτήματος το οποίο θα βελτιώσει την θέση του χρήστη αμαξιδίου.

Πόσο δύσκολο είναι στην Ελλάδα της κρίσης, των ελάχιστων ευκαιριών και του «βολέματος» να ακολουθήσει κάποιος το όνειρό του και να χτίσει μια εταιρεία που πάνω απ’ όλα προσφέρει;

          Ωραία ερώτηση.. Πιστεύω λοιπόν ότι όταν κάποιος είναι ερωτευμένος με το όνειρο του, όταν βρίσκεται στις 5 τα ξημερώματα να δουλεύει, όταν 18 ώρες το 24ωρο το σκέφτεται, όταν δηλαδή εχει δοθεί ολοκληρωτικά, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι το όνειρό του θα το πετύχει ακόμα και στην έρημο να βρίσκεται… Θεωρώ ότι τα όνειρα μας και οι στόχοι μας επιτυγχάνονται ανάλογα με την έντασης της θέλησης μας για αυτά.

Καθώς ασχολείσαι με την κατασκευή χειροποίητων αναπηρικών αμαξιδίων θα έχεις προσέξει ότι η χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα «φιλική» ως προς την καθημερινότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα -συγκριτικά πάντα με τις χώρες του εξωτερικού. Τι πιστεύεις ότι απαιτείται για να αλλάξει η στάση αυτήν;

          Είναι πολυσύνθετο αυτο. Νομίζω ότι είναι θέμα κουλτούρας και διαπαιδαγώγησης της κοινωνίας. Η χώρα είμαστε εμείς, δεν ζουν άλλοι εδώ. Εμείς λοιπόν πρέπει να αλλάξουμε. Είναι τεράστια κουβέντα που δεν μπορεί να γίνει, αλλά με λίγες λέξεις νομίζω πως εάν η διαπαιδαγώγηση μας περιλαμβάνει  την αποδοχή της διαφορετικότητας και την συμπερίληψη δηλαδή μία κοινωνία από όλους για όλους τότε είναι μία καλή αρχή για να αλλάξει το πράγμα.

Πόσο ανοιχτή, αλλά και ενημερωμένη  θεωρείς ότι είναι η ελληνική κοινωνία απέναντι στις ανάγκες των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα;

          Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να υπάρχει κάποια ενημέρωση της κοινωνίας ως προς τις ανάγκες των αναπήρων,  γιατί πολύ απλά δεν διαφέρουν από τις ανάγκες ενός μη ανάπηρου! Ο τρόπος κίνησης δεν αλλάζει τις ανάγκες ενός ανθρώπου, ίδιες είναι. Το να μην παρκάρεις σε μια αναπηρική θέση πρέπει να το κάνεις, γιατί πρέπει να σέβεσαι τους νόμους.

          Δεν χρειάζεται να είναι ή να γίνει κάποιος ευαίσθητος για να τηρήσει την οδηγία που ορίζεται από ένα μπλε σηματάκι. Είναι απλά ένα σήμα και πρέπει να το τηρούμε χωρίς σεβασμούς, ευαισθησίες κτλ. Όπως θα τηρήσει κάποιος το STOP και θα σταματήσει για να μην τρακάρει, έτσι θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε όλα τα σήματα. Επίσης οι νόμοι προβλέπουν όλοι οι χώροι να είναι προσβάσιμοι από όλους, συμπερίληψη που είπαμε νωρίτερα. Εδώ βλέπεις ακόμα και σήμερα να φτιάχνονται μαγαζιά και να έχουν σκάλες και μη προσβάσιμες τουαλέτες…

          Χρειαζόμαστε δυστυχώς πολλή δουλειά -κυρίως στην κουλτούρα μας για να αλλάξει το πρόβλημα. Για αυτό πιστεύω ότι εάν ενημερωθούν οι άνθρωποι από μικρή ηλικία τότε θα υπάρξει κάποια βελτίωση.

Εσύ παραιτήθηκες από μία μόνιμη δουλειά για να ακολουθήσεις, σχεδιάσεις και εν τέλει να χτίσεις το όνειρό σου. Τι συμβουλεύεις έναν νέο που ξεκινά την σταδιοδρομία του;

          Κοίτα, όταν έφυγα από την μόνιμη δουλειά στην οποία αναφέρεσαι (Υπαξιωματικός Αντιαεροπορικού Πυροβολικού) το έκανα γιατί δεν μου ταίριαζε επαγγελματικά. Νιώθω όμως τυχερός και ευγνώμων που έζησα αυτή την εμπειρία. Γνώρισα ανθρώπους που όσα χρόνια και αν περάσουν θα είναι οικογένεια μου και πάντα μέσα στη καρδιά μου, είτε σαν αδέρφια είτε σαν γονείς κάποιοι άλλοι. Έζησα στην Κω η οποία θα είναι πάντα το μέρος που νιώθω σαν έφηβος! Πέρασα δύσκολες στιγμές, είχα και πολύ όμορφες. Ένιωθα όμως ότι εκεί δεν θα ήμουν ευτυχισμένος, γιατί απλά δεν ταίριαζα στο αντικείμενο.

          Έφυγα λοιπόν και ήμουν στην αναζήτηση για κάτι το οποίο θα με καλύπτει 100% χωρίς καμιά έκπτωση και χωρίς διάθεση βολέματος. Άλλαξα αρκετές δουλειές, οι περισσότερες καλές, αλλά δεν ήμουν ικανοποιημένος  όσο θα ήθελα. Τυχαία λοιπόν ξεκίνησα σε μια εταιρεία με είδη αποκατάστασης (1000 ευχαριστώ στην εταιρεία αυτή) και μετά από τον πρώτο μήνα δουλειάς είχα τόσο ενθουσιασμό όσο πουθενά αλλού. Να καταλάβεις ότι παραμονή πρωτοχρονιάς είχαμε ρεβεγιόν στο σπίτι μου και εγώ γύρισα από δουλειά στις 23:40… Αυτο ήταν! Είχα ερωτευτεί αυτό που έκανα, ένιωθα σαν να είχα γεννηθεί μέσα σε αυτο, παράξενη αίσθηση αλλά ήξερα μέσα μου ότι αυτο είναι το σωστό.

          Αυτό λοιπόν θα συμβούλευα κάποιον, να μην εφησυχάζει, να μην βολεύεται, να ψάχνει αυτό που θα τον κάνει να νιώθει ευτυχισμένος. Γιατί μόνο τότε έχουμε τη δύναμη για προσπάθεια χωρίς να νιώθουμε κούραση.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.525.gr/

https://www.facebook.com/525tailormadewheelchairs/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s