ΕΝΑ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

στις

της εκπαιδευτικού Μαρίας Σαμουρκασίδου

Τα Τουρκοβούνια ή Λυκοβούνια των Αθηνών, η υψηλότερη λοφοσειρά στην κεντρική περιοχή του Λεκανοπεδίου της Αττικής ονομαζόταν στην αρχαιότητα Αγχεσμός, ονομασία που σχετίζεται με το οξύ σχήμα κάποιων κορυφών τους. Ήταν συνδεδεμένη με τη βασιλική βελανιδιά, το ιερό δέντρο του θεού Δία κατά τη μυθολογία. Όπως αναφέρει ο Παυσανίας στα “Αττικά”, ο λόφος ήταν αφιερωμένος και είχε στην κορυφή του ξόανο του Δίος «Διός άγαλμα Αγχεσμίου». Σύμφωνα με τον μύθο, από εκεί ο πατέρας των θεών έριχνε τις αστραπές και τις βροντές.

Περπατάς μέσα στην πυκνή βλάστηση για να φτάσεις, ενώ ο ήλιος τρυπώνει από τις φυλλωσιές και χρυσίζει κατά τόπους το έδαφος, τα πουλιά τιτιβίζουν αδιάκοπα. Κιόσκια κάθε τόσο, παγκάκια για ξεκούραση, χωμάτινα μονοπάτια που τέμνουν το κεντρικό πλακόστρωτο. Όλα αυτά μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας ,για να έχεις θέα όλη την Αθήνα! Και κάπου εκεί συναντάς στο διάβα σου το μοναδικό χωριό ΄΄κρυμμένο΄΄ στην καρδιά του Λεκανοπεδίου: τον οικισμό του Γεωργίου Παπανδρέου.

Ο οικισμός Γεωργίου Παπανδρέου μοιάζει με χωριό. Όχι λόγω ομορφιάς αλλά εξαιτίας της αίσθησης ελληνικής επαρχίας που εκπέμπει και δεν περιμένεις να δεις μέσα στην Αθήνα. Αραιοκτισμένα σπίτια από κάθε λογής υλικά, από παραπήγματα μέχρι σύγχρονες κατοικίες, μάντρες, αυλές με μποστάνια ή καλλωπιστικά που φροντίζονται καθημερινά, συζητήσεις στα κεφαλόσκαλα για το φαγητό της ημέρας, κότες που το σκάνε από τα κοτέτσια και κυκλοφορούν στους δρόμους, γάτες που τρίβονται στα πόδια σου για να τους δώσεις μεζέ.

Λέγεται ότι η περιοχή άρχισε να κατοικείται από τη δεκαετία του 1940, ωστόσο τη μορφή οικισμού πήρε τη δεκαετία του 1960 επί Γεωργίου Παπανδρέου, όπως υποδηλώνει και το όνομά της. Οι ιδιοκτησίες έχουν αμφισβητηθεί πολλές φορές, η υπόθεση έχει περάσει από τα δικαστήρια και το ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένει ασαφές. Ηλεκτροδοτήθηκε και υδροδοτήθηκε δε μόλις τη δεκαετία του 1990.

Οι γραφικοί χωματόδρομοι, οι κότες και τα σκυλιά απαραίτητο στοιχείο κάθε πλακόστρωτης αυλής, οι ταχυδρομικές θυρίδες αντί του ταχυδρόμου και η δεξαμενή νερού δίνουν την αίσθηση πως μόλις έφτασες σε έναν αγροτικό προορισμό εκτός Αθηνών, κι ας απέχεις στην πραγματικότητα μόλις 3,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Αξίζει να το επισκεφτείτε!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s