Βαδίζοντας ανάμεσα στα άκρα

στις

           Γράφει η εκπαιδευτικός Χριστίνα Κακκέ

            Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της χώρας είναι τα άκρα και πιο συγκεκριμένα η τοποθέτησή σου σε ένα από τα άκρα. Κοινώς «απαγορεύεται» να έχεις μια γνώμη που δε συμπίπτει με τα δύο άκρα, διότι πρέπει να χαρακτηρίζεσαι ως προς το ένα ή ως προς το άλλο άκρο.

            Εδώ και μία βδομάδα γινόμαστε όλοι μάρτυρες της αστυνομικής βίας, του «ο έχων την εξουσία την εφαρμόζω κιόλας ανεξαρτήτως αφορμής και αιτίας». Κατακριτέο και απόλυτα αποδεκτή η όποια λογική και δημοκρατική αντίδραση. Βέβαια, όταν η δημοκρατική σου και απόλυτα δικαιολογημένη έκφραση αντίδρασης καταλήγει στο άλλο άκρο μετατρέποντας την πόλη σε σκηνικό ταινίας, τότε παρατηρείται το εξής παράδοξο: τα δυο άκρα συμπίπτουν και το δίκιο χάνεται!

            Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά σε αυτήν την χώρα μάλλον δεν μας αρέσουν οι εξαιρέσεις. Πιο συγκεκριμένα, με σταμάτησε ένας αστυνομικός για τον καθιερωμένο έλεγχο -μήνυμα, ταυτότητα εν όψει πανδημίας. Έπρεπε να αντιδράσω; Όχι, διότι αυτός ήταν απλά το εκτελεστικό όργανο μιας απόφασης που πάρθηκε από ανωτέρα. Εκείνο που με εντυπωσίασε ήταν η ευγένειά του. Μου ζήτησε συγγνώμη που διακόπτει το περπάτημά μου, ευγενέστατα ρώτησε  να του δείξω το μήνυμα και οποιοδήποτε έγγραφο αποδεικνύει την ταυτότητά μου και στο τέλος μου ζήτησε συγγνώμη (!) για την ενόχληση και την ταλαιπωρία.

            Και έμεινα εγώ να αναρωτιέμαι: πότε άραγε δημόσιος υπάλληλος σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία μου συμπεριφέρθηκε με τόση κατανόηση και ευγένεια; Άραγε αυτό το δείγμα τρόπων και συμπεριφοράς δεν πρέπει να το αποδεχτώ, επειδή προέρχεται από έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας;

            Είναι πάρα πολύ εύκολο να στοχοποιούμε, να ενοχοποιούμε και μετά να γενικεύουμε. Είναι όμως πάρα πολύ δύσκολο, να βλέπουμε, να αντιλαμβανόμαστε και να διαφοροποιούμαστε. Όλοι μας. Εντός και εκτός. Και καταλήγω ότι είναι ακόμα πιο δύσκολο να βλέπουμε την άνοιξη, όταν έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε μόνο τον χειμώνα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s