Η ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑΣ

στις

Της εκπαιδευτικού Μαρίας Σαμουρκασίδου

« Όλοι οι άνθρωποι έχουν μια φυσική επιθυμία για  γνώση » διεκήρυττε ο Αριστοτέλης πριν από αιώνες  στο έργο του «Μετά τα Φυσικά». Αυτή η επιβλητική δήλωση επικράτησε στο πέρασμα των χρόνων.Και αυτή η επιθυμία για γνώση όχι μόνο του εαυτού μας αλλά και του κόσμου που μας περιβάλλει αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα δημιουργίας πολιτισμού. Ωστόσο, παρά τα πολύ σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα προς την κατάκτηση της ουσιαστικής γνώσης, δεν παύουν να ισχύουν έννοιες όπως η «ημιμάθεια» ή η «αμάθεια» για πάρα πολλούς ανθρώπους.

«Η ημιμάθεια χειρότερη της αμάθειας» λέει ένα σοφό ελληνικό γνωμικό. Ο λόγος απλός: όταν δεν γνωρίζεις κάτι και έχεις συνείδηση της άγνοιάς σου, έχεις λιγότερες πιθανότητες να προβείς σε ενέργειες απερίσκεπτες. Όταν όμως δεν γνωρίζεις και νομίζεις ότι γνωρίζεις ή γνωρίζεις εν μέρει και νομίζεις ότι έχεις την πλήρη εικόνα (η περίπτωση της ημιμάθειας) , ο κίνδυνος να ενεργήσεις λανθασμένα αυξάνεται δραματικά.

Σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής ερχόμαστε αντιμέτωποι και με  ημιμαθείς αλλά  και με αμαθείς. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γνωρίσει αυτόν τον τύπο ανθρώπου που, πριν προλάβεις να πεις κάτι, εκείνος γνωρίζει την απάντηση! Είναι ο ίδιος άνθρωπος, που μπορεί και χρησιμοποιεί τα λόγια σου, με τη δικιά του πινελιά, ισχυριζόμενος ότι τα σκέφτηκε πρώτος και, φυσικά, τα λέει καλύτερα από σένα!

Είναι καλύτερο να βρίσκεσαι σε άγνοια παρά να γνωρίζεις κατά το ήμισυ. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιον που είναι αμαθής , ενώ έναν ημιμαθή θα βρεθούν πολλοί που θα ήθελαν να τον προπηλακίσουν.

Οι άνθρωποι γίνονται γελοίοι μόνον όταν θέλουν να παραστήσουν κάτι που δεν είναι. Όσο αρκούνται στο να είναι ο εαυτός τους και δεν ξεπερνούν τα όρια που τους θέτει η κατάστασή τους, ο φτωχός, ο αμαθής, ο χωρικός, ο γέρος και ο άρρωστος δεν είναι ποτέ γελοίοι` γελοίοι γίνονται μόλις ο γέρος θελήσει να φανεί νέος, ο άρρωστος υγιής, ο φτωχός πλούσιος και ο αμαθής πάει να παίξει τον πολυμαθή ή ο επαρχιώτης τον πρωτευουσιάνο.

Όπως είπε και ο Ξενοφών όμως, «εκείνοι που φαίνονται ότι εκ φύσεως είναι άριστοι, χρειάζονται περισσότερο από τους άλλους την παιδεία», και ίσως εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε: να ξεχωρίζουμε τους αναιδείς αμαθείς, από τους θαρραλέους ελλόγιμους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s