Ο ΠΕΝΘΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ… ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

στις

Γράφει η εκπαιδευτικός Χριστίνα Κακκέ

            Πώς διαχειρίζεσαι το πένθος και ειδικά- το πένθος που βιώνει ένας μαθητής του δημοτικού; Πώς προσπαθείς να φτιάξεις μια συνθήκη κανονικότητας η οποία θα λειτουργεί ως αντίβαρο στο συγκινησιακό φόρτο του παιδιού; Ποιος εκπαιδευτικός είναι προετοιμασμένος για μια τέτοια συνθήκη;

            Ερωτήματα που απασχόλησαν, απασχολούν και θα συνεχίσουν να απασχολούν μεγάλη μερίδα του εκπαιδευτικού πληθυσμού, καθώς η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές και η κανονικότητα της μίας μέρας ανατρέπεται την επόμενη.

            Κανονικότητα. Μια λέξη τόσο πολυφορεμένη τον τελευταίο καιρό που -πια έχει χάσει την αξία της. Όπως κανονικότητα θα αποτελέσει και η επερχόμενη αξιολόγηση. Μια κανονικότητα, μέσα στην πανδημική κανονικότητα που ζούμε. Σχήμα οξύμωρο. Αλήθεια, πόσες φορές το υπουργείο ενδιαφέρθηκε για την κανονικότητα της τάξης; Για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών; Τη σωστή, όχι την ελλιπή, ούτε και την ετεροχρονισμένη επιμόρφωση.

            Οι εκπαιδευτικοί δίνουν κάθε μέρα και από μία μάχη. Ξαφνικά πρέπει να διαχειριστούν συνθήκες δυσκολιών, συναισθηματικών διαταραχών, θυμού και απώλειας. Από τη στιγμή που υπάρχει τόση μεγάλη ανάγκη αξιολόγησης, γιατί δε συνδυάζεται και με την ανάγκη επιμόρφωσης και χειρισμού τέτοιων καταστάσεων; Όταν αξιολογείς, γιατί δεν προσφέρεις; Εξάλλου αυτήν δεν είναι και η σωστή παιδαγωγική διαδικασία; Ο παιδαγωγός προσφέρει, μεταλαμπαδεύει και μετά αξιολογεί το σύνολο της προσπάθειας. Δούναι και λαβείν.

            Αξιολόγηση και πένθος. Δύο έννοιες αταίριαστες. Παιδιά που θρηνούν, πενθούν και εκπαιδευτικοί που καλούνται να ανταπεξέλθουν και να στηρίξουν. Αυτήν την προσπάθεια πώς θα την αξιολογήσεις; Πώς θα αξιολογήσεις το ψυχικό αποτύπωμα του εκπαιδευτικού μέσα στην κανονικότητα της τάξης; Μάλλον θα προχωρήσεις στα κατάλληλα σταθμισμένα τεστ που θα ελέγξουν αν έπιασες τις αντίστοιχες κλίμακες και τα αντίστοιχα σκορ. Και κάπως έτσι θα βγει ο μέσος όρος.

            Το ψυχολογικό κομμάτι όμως δεν μπορείς να το αξιολογήσεις. Και στην τελική αυτό έχει σημασία. Πως βίωσαν τα παιδιά την ημέρα τους στο σχολείο. Εξάλλου αυτήν είναι και η κανονικότητά τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s