Το ιστορικό χωριό της Κρήτης που λίγοι γνωρίζουν

στις

Στη θέση που βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η πόλη Λάππα, σε υψόμετρο 260 μέτρων και σε απόσταση 25 περίπου χλμ. από το Ρέθυμνο, συναντάται το ιστορικό χωριό της Αργυρούπολης.

Γεμάτο ίχνη αρχαίου αλλά και νεότερου πολιτισμού, τόσο μέσα όσο και γύρω από το χωριό έχουν ανασκαφεί τμήματα της αρχαίας πόλης, ενετικά κτίσματα, ρωμαϊκά κατάλοιπα και βυζαντινές εκκλησίες.

Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του χωριού η παλιά συνοικία της Αργυρούπολης, γνωστή και ως Άνω Πόλη -το χωριό είναι χωρισμένο σε δύο πανέμορφες γειτονιές το Άνω και κάτω Χωρί-, όπου σπίτια κρητικού στιλ εναρμονίζονται με βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής αρχοντικά και ερειπωμένα κτίρια με ρωμαϊκά ψηφιδωτά.

Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, ενώ εδώ συναντάται το λαογραφικό μουσείο, καθώς και παραδοσιακές, οικογενειακές ταβέρνες που σερβίρουν νόστιμες, τοπικές σπεσιαλιτέ.

Ακόμη ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει το χωριό είναι ο φυσικός του πλούτος με τις φυσικές πηγές και έναν καταρράκτη να αποτελούν και το σημείο αναφοράς του. Γνωστές και ως πηγές Αγίας Δύναμης -το νερό προέρχεται από μια κοντινή σπηλιά, μέσα στην οποία υπάρχει το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Δύναμης- ξεχωρίζουν για το κατάφυτο τοπίο τους, με τα νερά του ποταμού Μουσέλα να πρωταγωνιστούν στο όλο σκηνικό.

Λίγο έξω από ο χωριό δεσπόζει ο ναός των Πέντε Παρθένων λαξευμένος σε φυσικό βράχο, από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Δυτικής Κρήτης. Ο μύθος λέει ότι πέντε νεαρές κοπέλες του χωριού ή της ευρύτερης περιοχής βρήκαν καταφύγιο στους λαξευμένους τάφους ενός αρχαίου νεκροταφείου, όπου ζήσανε μέχρι το θάνατό τους.

Από το χωριό ξεκινούν πεζοπορικά μονοπάτια, μέσα στον υπέροχο φυσικό πλούτο της κρητικής γης, που οδηγούν προς τη Λίμνη Κουρνά, το παραθαλάσσιο χωριό της Γεωργιούπολης και τις εκβολές του Αλμυρού ποταμού με φυσικό background τα επιβλητικά Λευκά Όρη.

Από τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα σε αυτό η Γενική Συνέλευση των Κρητικών για την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

newsbeast

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s