ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΑΠΤΗΣ: Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ

στις

Συνέντευξη στην εκπαιδευτικό Μαρία Σαμουρκασίδου

Το 2009 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα Hippo,ξεκινώντας παραστάσεις για παιδιά με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η απαρχή λειτουργίας της ομάδας συνέπεσε με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος όμως το θεώρησε ως μία διέξοδο στα τότε οικονομικά προβλήματα της χώρας. Ο Αλέξανδρος Ράπτης και η ομάδα του ,έχουν αποδείξει χρόνια τώρα πως όχι μόνο δίνουν το παρόν στις εξελίξεις της εποχής, αλλά προχωρούν και  ένα βήμα μπροστά από αυτές. Φέτος πρωτοπορούν με  μία άκρως καινοτόμα δράση:  με το πρώτο διαδικτυακό καλλιτεχνικό σχολείο. Ο παραγωγός, σκηνοθέτης και ηθοποιός της ομάδας Hippo Theatre Group, Αλέξανδρος Ράπτης μίλησε στο Vaterlo για το πρόγραμμα του Hippo e-school,αλλά και για την καλλιτεχνική δραστηριότητα στη χώρα μας, η οποία τράβηξε χειρόφρενο εν καιρώ πανδημίας.

<<Η θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group ιδρύθηκε στο τέλος του 2009. Προέκυψε από μια ιδέα που γεννήθηκε λίγο καιρό πριν και τελικά έγινε πραγματικότητα με τα χρόνια: η ιδέα μιας ομάδας που θα ταξιδεύει και σαν ένα σύγχρονο “μπουλούκι” θα φέρνει το θέατρο στον κάθε τόπο που επισκέπτεται, είτε είναι το πιο μικρό χωριό είτε η πιο μεγάλη πόλη. Και πραγματικά ταξιδέψαμε με παραστάσεις μας σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο: από τις Οινούσες της Χίου και τα Ζωνιανά της Κρήτης μέχρι και το Λος Άντζελες των Η.Π.Α και την Μελβούρνη της Αυστραλίας. Βασική αρχή των Hippo είναι ο σεβασμός στον  θεατή. Κινούμαστε με γνώμονα την δημιουργία ενός πνευματικού διαύλου επικοινωνίας με το κοινό με την συνδρομή του συναισθήματος και της διαίσθησης.  Ως αποτέλεσμα της κοσμοθεωρίας μας προέκυψε το kinemo, ένα προσωπικό στυλ σωματικού θεάτρου, το οποίο βασίζεται στις έννοιες της κιναισθησίας, της ενσυναίσθησης και της ενέργειας.  Το ομότιτλο βιβλίο μας (kinemo, εκδόσεις Αγγελάκη, 2018) συνοψίζει τις απόψεις μας περί θεατρικής τέχνης. Προσωπικά με ενδιαφέρει μια καλλιτεχνική συνέχεια και συνέπεια στην ομάδα, την οποία προσπαθώ να διατηρώ με κάθε κόστος.>>

Ποια ήταν η ανάγκη που σας οδήγησε στη δημιουργία της ομάδας;

Η ομάδα ξεκίνησε τη λειτουργία της στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ήταν, σε πρώτο επίπεδο, μια διέξοδος από το οικονομικό αδιέξοδο της εποχής. Η ανάγκη όμως για την δημιουργία, την εξέλιξη και την πορεία της ήταν κυρίως καλλιτεχνική και υπαρξιακή. Η ενασχόληση μου με διάφορα είδη τεχνών τα προηγούμενα χρόνια (μουσική, κινηματογράφος, συγγραφή, θέατρο) μου έδωσε τα εφόδια για να ανταπεξέλθω στην συνθήκη των παραστάσεων δρόμου και του ιδιαίτερου τρόπου που τις δημιουργήσαμε.  Όταν η παραγωγή μιας παράστασης έχει πολύ μικρό budget, είναι χρήσιμο – σχεδόν απαραίτητο – να ξέρεις παραπάνω από μία τέχνη για να την πραγματοποιήσεις.  Στις παραστάσεις των Hippo πολύ συχνά ήμουν και είμαι ταυτόχρονα σκηνοθέτης, παραγωγός, ηθοποιός, μουσικός και συγγραφέας. Ο κόπος είναι τεράστιος και η διαδικασία πολύ δύσκολη και σύνθετη, αλλά παραμένει άκρως δημιουργική. Η ενασχόληση με το σώμα και την σκηνική του παρουσία ήταν αναπόφευχτη, αφού ο περιοδεύον χαρακτήρας των παραστάσεων μας, έκανε απαγορευτική τη χρήση ακριβών και βαριών σκηνικών και κοστουμιών. Έτσι, στην πορεία της θεατρικής μας ζωής γεννήθηκε η ιδέα ενός θεάτρου σώματος, όπου η υψηλή ενέργεια και η πληθωρική σωματική έκφραση καταφέρνουν να γίνουν αρκετές για να δημιουργήσουν ένα ευφάνταστο και ψυχαγωγικό θέαμα (kinemo).

Έχετε παρουσιάσει αρκετές δουλειές σας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπάρχει κάποια στιγμή πού θα ξεχωρίζατε;

Με την ομάδα έχουμε ταξιδέψει πολύ. Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για μένα προσωπικά η έννοια του ταξιδιού έχει γίνει σημαντικό μέρος της ζωής μου. Τα θεατρικά ταξίδια που έχω κάνει είναι πολύτιμα. Μου χάρισαν σημαντικές εμπειρίες ζωής και καλλιτεχνική ωρίμανση. Θα ξεχώριζα δύο στιγμές από την θεατρική πορεία των Hippo.

Η πρώτη είναι το ταξίδι μου στην Βομβάη της Ινδίας το 2017 στα πλαίσια του μεγαλύτερου διεθνούς νεανικού θεατρικού φεστιβάλ της Ινδίας, το Thespo και την τότε έκδοσή του, το Thespo19. Στην Βομβάη με κάλεσαν να παραδώσω ένα σεμινάριο υποκριτικής σε μια ομάδα νέων ηθοποιών προερχόμενων από την Ινδία και το Νεπάλ. Με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα την σύνδεση των συμμετεχόντων με την ιδέα του kinemo και την τρομερή επικοινωνία που είχαμε μεταξύ μας σε όλα τα επίπεδα. Στην Ινδία γνώρισα τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Η καλλιτεχνική και προσωπική εμπειρία ήταν εξωπραγματική για μένα.

Η δεύτερη στιγμή που θα ξεχώριζα είναι κατά τη διάρκεια της παράστασης μας για ενήλικες με τίτλο Mellonia που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο ΧΩΡΟΣ τον Γενάρη του 2018 στην Αθήνα. Όταν κάποια στιγμή η παράσταση είχε φτάσει σε ένα σημείο μεγάλης σκηνικής έντασης που πλαισιωνόταν από αρκετά υψηλά ντεσιμπέλ ήχου, ξαφνικά έγινε ένας μικρής έντασης σεισμός. Ο σεισμός κράτησε 5-10 δευτερόλεπτα και “κούνησε” ελαφρά τον προτζέκτορα της προβολής με αποτέλεσμα να τρέμει η εικόνα. Η αίσθηση ήταν απαράμιλλη και το γεγονός ταίριαζε απόλυτα με την στιγμή. Οι θεατές δεν ήταν σίγουροι τί συνέβη. Κάποιοι νόμιζαν ότι όλο αυτό ήταν μέρος του θεάματος. Και δεν κουνήθηκε κανείς από τη θέση του. Μετά το τέλος της παράστασης άκουσα ανθρώπους να αναρωτιούνται: έγινε όντως σεισμός;

Η ομάδα πάντα πρωτοπορεί, αλλά φέτος προχωρά σε μία άκρως καινοτόμα δράση: πρώτο διαδικτυακό καλλιτεχνικό σχολείο. Μιλήστε μας για αυτό.

Μέσα στην διάρκεια της καραντίνας υπήρχε άπλετος χρόνος. Ήταν η κατεξοχήν περίοδος που δεν είχαμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Αλλά ήταν μια περίοδος που μπορούσαμε να σκεφτούμε πολλά. Έτσι λοιπόν μου ήρθε η ιδέα της ίδρυσης ενός διαδικτυακού καλλιτεχνικού σχολείου. Την ίδρυση ενός σχολείου για τις τέχνες την είχαμε σκεφτεί με τους Hippo από πιο παλιά. Η σκέψη είχε γεννηθεί κατά τη διάρκειας της δεύτερης μεγάλης περιοδείας μας στην Αυστραλία. Και η σκέψη ήταν η ίδρυση ενός σχολείου όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα με καλλιτεχνικό περιεχόμενο. Φτάνοντας στο σήμερα, έφτασε η ώρα για την εξέλιξη αυτής της σκέψης. Μέσα στην νέα εποχή που οι ψηφιακές επιλογές γίνονται πλέον ανάγκη, ένα διαδικτυακό σχολείο με καλλιτεχνικές δραστηριότητες είναι πλέον πραγματικότητα. Hippo Theatre e-School λοιπόν!

Γιατί κάποιος να επιλέξει το Hippo e-school;

Τα μαθήματα και τα σεμινάρια που διδάσκονται στο Hippo Theatre e-School επιλέχθηκαν πολύ προσεκτικά. Τα περισσότερα σχετίζονται με την ευρύτερη έννοια της τέχνης του θεάτρου, αλλά και με άλλες τέχνες, και προσπαθούν να καλλιεργήσουν την δημιουργικότητα μέσα σε ένα ευρύ πεδίο γνωστικών αντικειμένων. Για το ξεκίνημα του διαδικτυακού σχολείου προσφέρουμε τα παρακάτω μαθήματα – σεμινάρια:

Για παιδιά

 1. Εκπαιδευτικό Δράμα
 2. Παιχνίδια στο Σπίτι – Θέατρο και Αυτοσχεδιασμός
 3. Κουκλοθέατρο – Κατασκευή και Εμψύχωση Κούκλας
 4. Φτιάξτο μόνος σου- Εικαστικά και Κατασκευές
 5. Θεατρική Γραφή

Για ενήλικες

 1. Ρerformance: Θεωρία και Πράξη
 2. Κίνηση: Πες μια Ιστορία με το Σώμα
 3. Βασικές Αρχές Κατασκευής και Εμψύχωσης Κούκλας και Αντικειμένου
 4. Κουκλοθέατρο και Προσωπική Ανάπτυξη
 5. Θεατρική Γραφή: από την Σκέψη στον Διάλογο
 6. Δημιουργικές Αναγνώσεις Ποίησης

Βασικό χαρακτηριστικό των μαθημάτων και των σεμιναρίων μας είναι η πρωτοτυπία και το ενδιαφέρον τους. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι το πάθος, οι γνώσεις, η εμπειρία και η κατάρτιση των εμψυχωτών – εκπαιδευτικών – καλλιτεχνών που τα διδάσκουν. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η μεθοδικότητα και η προσέγγιση τους με επαγγελματισμό ακαδημαϊκών προδιαγραφών.

Η φυσική παρουσία στην πολύπλευρη κοινωνική ζωή μας είναι αναγκαία. Πολλοί ωστόσο είναι υπέρμαχοι της τεχνολογίας και κάποιοι την κατηγορούν. Πού θεωρείτε βρίσκεται το μέτρο;

Η φυσική παρουσία των ανθρώπων είναι αναγκαία για την ανθρώπινη ύπαρξη και την κοινωνική ζωή. Η τεχνολογία υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι το αντίθετο. Αν το θυμόμαστε αυτό τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία προς όφελός μας. Η ιδέα ενός διαδικτυακού σχολείου, στη διάρκεια των μαθημάτων του οποίου μπορούν να “συναντηθούν” και να αλληλεπιδράσουν άνθρωποι που δεν θα μπορούσαν να βρεθούν δια ζώσης τόσο εύκολα, πιστεύω ότι εξυπηρετεί μια τέτοια λειτουργία της τεχνολογίας, η οποία βοηθάει και διευκολύνει τον άνθρωπο. Η συνθήκη της καραντίνας ανέδειξε τη σημασία που έχει η επικοινωνία με ψηφιακά μέσα. Η τεχνολογία  μπορεί να μας βοηθήσει να διευρύνουμε  τις επαφές μας (έστω και διαδικτυακά) και να έρθουμε κοντά με ανθρώπους από άλλες πόλεις, χώρες ακόμα και ηπείρους που υπο άλλες συνθήκες θα ήταν σχεδόν αδύνατο να συναντήσουμε από κοντά.

Πώς βλέπετε γενικότερα την καλλιτεχνική δραστηριότητα στη χώρα μας;

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα υπήρξε μια επιβεβαιωμένη άνθηση των τεχνών, ειδικά των παραστατικών τεχνών και του θεάτρου, για την οποία είχαν και έχουν γραφτεί ποικίλα άρθρα σε ελληνικό και ξένο τύπο. Ήταν μάλλον η οικονομικοκοινωνική συνθήκη της γνωστής περιόδου της οικονομικής κρίσης που οδήγησε σε μια καλλιτεχνική άνοιξη. Πολλές νέες ομάδες και μικρά σχήματα ξεπήδησαν και είχαν κάτι να πουν και να προσφέρουν στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Όλο αυτό βέβαια σταμάτησε βίαια. Η εποχή της καραντίνας μας έχει ταλαιπωρήσει και συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί. Οι τέχνες έχουν εδώ και καιρό εκλείψει στην Ελλάδα. Από το Μάρτη του 2020. Με κάποιες εξαιρέσεις μέσα στο καλοκαίρι, οι τέχνες έχουν σχεδόν σιωπήσει. Οι καλλιτέχνες περιμένουν την αρωγή του Κράτους, γιατί αυτή την στιγμή είναι εξαρτημένοι από τις αποφάσεις του. Έχει διαπιστωθεί από πολλούς ότι η κρατική μέριμνα δεν ήταν αρκετή σε σχέση με τους καλλιτέχνες. Για να ξαναπάρει μπροστά η πληθωρική καλλιτεχνική δραστηριότητα στην Ελλάδα, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, χρειαζόμαστε ένα δυναμικό Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο θα φροντίζει τους εργαζόμενους στον χώρο της τέχνης και θα μπορεί να παρέχει και να προσαρμόζει ένα καλά οργανωμένο πλάνο στήριξης με βάση την τρέχουσα υγειονομική πολιτική, όπως γίνεται και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

INFO

Χρήσιμες Πληροφορίες

Έναρξη Μαθημάτων: 12/10/2020

Διάρκεια διαδικτυακής Συνάντησης: από 60΄ ως 90΄

Πληροφορίες – Εγγραφές: e-mail: info@hippotheatreschool.com

Τηλ.: 2313095148 & 6986513929 || website: www.hippotheatreschool.com || facebook: @hippotheatreschool

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s