Συνέντευξη στην εκπαιδευτικό Μαρία Σαμουρκασίδου
50 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι. Εν τούτοις είναι από τους ανθρώπους που θα σου επιβεβαιώσει πως η υπεροψία δεν αφορά εκείνους που έχουν πετύχει πολλά. Ο Μανώλης Μητσιάς με αφορμή το νέο δίσκο του ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΠΟΛΗ ΜΟΥ, με πυρήνα την Κωνσταντινούπολη και το Βόσπορο, άνοιξε την καρδιά του στο Vaterlo, μίλησε για το άρωμα της Πόλης ,που δεν το ξεχνά εύκολα κανείς, τις μνήμες που ξυπνούν οι ιστορίες της, αλλά και για το σήμερα. Ζεστός και οικείος, όπως πάντα…
Συγγνώμη, Πόλη μου. Νέα τραγούδια με πυρήνα την Κωνσταντινούπολη και το Βόσπορο. Μιλήστε μας για την αξιόλογη αυτή δουλειά.
Είμαι χαρούμενος γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να πω μερικά τραγούδια για την καλύτερη πόλη του κόσμου, για την Κωνσταντινούπολη. Είναι τραγούδια, τα οποία σε ανάλογο ύφος δεν έχω ξανατραγουδήσει, τραγούδια εμπνευσμένα από το άρωμα της Πόλης, με ένα σημερινό τρόπο γραφής, μουσικά και στιχουργικά. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που ο Κώστας Μπαλαχούτης στους στίχους και ο Μανώλης Καρπάθιος στη μουσική, μου εμπιστεύτηκαν αυτά τα τραγούδια.
Συνεργαστήκατε στο δίσκο με ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά την Πόλη. Τι συναισθήματα σας μεταφέρθηκαν ; Τι έχετε να θυμάστε;
Διαβάζοντας τους στίχους και τραγουδώντας τα τραγούδια αυτά, ονειρευόμουν ότι είμαι στην Πόλη και όχι στην Αθήνα. Προσπάθησα να μπω στο νόημα των στίχων, να ζήσω αυτό το άρωμά της, νόμιζα ότι περπατούσα στα στενά της. Ήταν όλο αυτό σαν μία ερωτική εξομολόγηση, σαν να έλεγα πολύ καλά και όμορφα λόγια στην αγαπημένη μου, στην Πόλη.
Αν θα μπορούσε η Πόλη να μιλήσει, να ανταποκριθεί στη Συγγνώμη μας, τι φαντάζεστε ότι θα έλεγε;
Είναι γεγονός ότι μπορεί και μεις ως Έλληνες να μην έχουμε κάνει όσα έπρεπε για τους Έλληνες της Πόλης, Έλληνες που δεινοπάθησαν από τη δεκαετία του 1950 και μετά. Χαθήκαν ίχνη του πολιτισμού μας με τη φυγή τους, με τη φυγή των Ελλήνων εκεί και η Πόλη από την πλευρά της δάκρυζε με τον δικό της τρόπο και ένιωθε την ώρα, τη στιγμή. Μια στιγμή που καταστρεφόταν ένας πολιτισμός ολόκληρος. Γι’αυτό και της λέμε τώρα: Συγγνώμη Πόλη μου.
Η Πόλη, οι ιστορίες της, η μουσική της, πάντα ξυπνούν μνήμες. Άραγε μάθαμε από όλες αυτές τις μνήμες ή μένουμε απλά εμμονικά στο χθες;
Όχι, δεν μένουμε εμμονικά στο χθες. Είναι άσχημο να μένουμε στο χθες. Το χθες είναι ιστορία. Να μην το ξεχνάμε αυτό, αλλά να εμπνεόμαστε δημιουργικά και να παραδειγματιζόμαστε. Πιστεύω ότι οι Έλληνες πάντα είχαμε και θα έχουμε μία στενή επαφή με την Πόλη. Παλιότερα με τις επισκέψεις μας και τις εκδρομές μας εκεί, σήμερα με άλλον τρόπο. Δεν θα χαθεί αυτή η επαφή ποτέ. Αν υπήρχε ένα άλλο καθεστώς στην Τουρκία, πιο ειρηνικό, θα είχαμε και πιο αρμονικές σχέσεις σήμερα.
Πόσο σας βοήθησε η επαφή σας με τη βυζαντινή μουσική στη διαδρομή σας κύριε Μητσιά;
Πάρα πολύ. Η βυζαντινή σχολή είναι η καλύτερη σχολή για το λαϊκό τραγούδι και οι βυζαντινοί δρόμοι είναι οι καλύτεροι για το λαϊκό τραγουδιστή. Προσωπικά μου άνοιξε δρόμους ευκολίας για να πω οποιοδήποτε άλλο είδος τραγουδιού.
Μένοντας για λίγο ακόμα στο Βυζάντιο δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και σε ένα τραγούδι των Χατζιδάκι και Γκάτσου, τον Τσάμικο. <<Κριτής και αφέντης είναι ο Θεός και δραγουμάνος του ο λαός>>. Πόσο επίκαιρο στην Ελλάδα του 2020;
Ο Τσάμικος είναι ένα εκπληκτικό τραγούδι, μουσικά και στιχουργικά. Αντιπροσωπεύει την Ελλάδα, του χθες, του σήμερα, του πάντα. Το 2021 που θέλουμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή μας ας θυμηθούμε όλοι αυτό το τραγούδι, γιατί θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τον κάθε στίχο του.
INFO
Τη μουσική των τραγουδιών υπογράφει ο συνθέτης Μανώλης Καρπάθιος. Οι στίχοι των τραγουδιών και οι «επιλογές» των κειμένων του διακεκριμένου συγγραφέα, στιχουργού και δημοσιογράφου Κώστα Μπαλαχούτη αναδεικνύουν με σύγχρονη ματιά τον μοναδικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Πόλης.
Το έργο «Συγγνώμη Πόλη μου» κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group, σε cd σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και περιλαμβάνει σημαντικές συμμετοχές.
Τα κείμενα του Κώστα Μπαλαχούτη αποδίδει ο καταξιωμένος ηθοποιός και συνθέτης Ιεροκλής Μιχαηλίδης.
Στο έργο κομβική παρουσία έχει ο Γρηγόρης Νταραβάνογλου, Πρωτοψάλτης και Χοράρχης διεθνούς φήμης με πολλές διακρίσεις, γέννημα θρέμμα της Πόλης.
Συμμετέχει επίσης η ξεχωριστή τραγουδίστρια Μαρίνα Μανωλάκου.
Οι ηχογραφήσεις έγιναν το καλοκαίρι του 2019 στο στούντιο Master Sound (Ρενιέρη 1) με ηχολήπτες τους Κώστα Νανίκα και Γιώργο Ρούσσο και από το Φθινόπωρο του 2019 έως το χειμώνα του 2020 στο στούντιο Odeon με ηχολήπτη τον Ηλία Λάκκα.
Μίξη ήχου: Ηλίας Λάκκας
Ενορχηστρώσεις: Μιχάλης Ασίκης, Σπύρος Παπανικόλας.
Επιμέλεια παραγωγής: Ηλίας Λάκκας
Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι του Θωμά Χρυσοχοΐδη.