ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΒΙΟΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ (ΦΩΤΟ)

στις

Το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 150 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα κέρδισε η μαθητική εικονική επιχείρηση του Αριστοτελείου Κολεγίου Θεσσαλονίκης«EcoWave», στον ομώνυμο διαγωνισμό του Junior Achievement Greece. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών με τον κορωνοϊό, ήταν ο πρώτος virtual τελικός του Junior Achievement Greece.

Οι μαθητές που κέρδισαν το βραβείο έφτιαξαν το προϊόν Bio Veil. Πρόκειται για ένα χάρτινο επικάλυμμα κρεβατιών εξεταστηρίου, ένα βιοαποικοδομήσιμο ρολό χαρτιού, όπου το κάτω αδιάβροχο μέρος του δεν είναι πλαστικό, αλλά το βιοπολυμερές υλικό Mater-Bi® της εταιρείας NOVAMONT, το οποίο αποτελείται από σύνθεση φυτικών υλών, αμύλου καλαμποκιού και φυτικών ελαίων. Το προϊόν τοποθετείται στα κρεβάτια των ιδιωτικών ιατρείων, των ιατρικών κέντρων και κλινικών, των φυσιοθεραπευτηρίων ακόμα και σε αυτά των ινστιτούτων αισθητικής με ευρεία χρήση.

Κατά την παρουσίαση του προϊόντος, οι μαθητές αναφέρθηκαν στο σοβαρό πρόβλημα του πλαστικού και των ιατρικών αποβλήτων, γεγονός που στάθηκε και η αιτία για την παραγωγή του προϊόντος τους.

«Χιλιάδες τόνοι αποβλήτων παράγονται ετησίως. Ο περιορισμός του πλαστικού αποτελεί αναγκαιότητα. Για αυτό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα βιοαποικοδομήσιμο ρολό χάρτου όπου το κάτω αδιάβροχο μέρος του δεν είναι πλαστικό. H φυτική αυτή πρώτη ύλη το καθιστά βιοαποικοδομήσιμο αφού όταν έρθει σε επαφή με το χώμα αποδομείται και μετατρέπεται σε οργανική ουσία χωρίς να αφήνει μικροπλαστικά υπολείμματα», ανέφεραν τα μέλη που απαρτίζουν την νεοφυή εταιρεία. Το Bio Veil προορίζεται για κομποστοποίηση στον καφέ κάδο οργανικών αποβλήτων εκτός εάν κριθεί ιατρικό απόβλητο και τότε πεταχτεί στον ειδικό κάδο αποτέφρωσης ιατρικών αποβλήτων.

Η Πολιτεία έχει νομοθετήσει για τα οργανικά απόβλητα και τον καφέ κάδο. Μέχρι να λειτουργήσει σε όλη τη χώρα, το ρολό θα πεταχτεί στον πράσινο κάδο με προορισμό τη χωματερή, εφόσον θα ζυμωθεί με τους μικροοργανισμούς του εδάφους και θα καταλήξει οργανική ουσία. Δεν πρόκειται για ανακυκλώσιμο υλικό.

Η λειτουργία της «EcoWave» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και την αποτελούν 25 μαθητές. Ήδη, το πελατολόγιό της αριθμεί περίπου 100 εταιρείες και στόχος της είναι η αύξηση του αριθμού των πελατών της όπως, εξεταστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης και κλινικές.

Τους νικητές του φετινού διαγωνισμού ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Στον χαιρετισμό της συνεχάρη όχι μόνο τη νικήτρια ομάδα αλλά το σύνολο των διαγωνιζομένων σημειώνοντας την αξία της συνεργασίας μέσω του συγκεκριμένου διαγωνισμού.

Ο Γιώργος Κρεμλής, Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, έδωσε τα συγχαρητήριά του για την προσπάθεια τους καθώς και για την επιλογή του βιοπολυμερούς υλικού, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και τη διαχείρισή του ως αποβλήτου/πρώτης ύλης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Ο κ. Κρεμλής συνεχάρη για την υποστήριξη της προσπάθειας την εταιρεία «Ανθής – Για τον Άνθρωπο και τη Γη» για την προσφορά των βιοαποδομήσιμων προϊόντων.

Η EcoWave SA Virtual Corporation θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Πανευρωπαϊκή φάση του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί και αυτή διαδικτυακά, με διοργανώτρια χώρα την Πορτογαλία στις 24-26 Ιουλίου 2020.

Το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη Νεανική Επιχειρηματικότητα, Junior Achievement, από το ξεκίνημά του και έχει στο «βιογραφικό» του τέσσερις νίκες.

Η Νεανική Επιχειρηματικότητα JA Greece δραστηριοποιείται στη χώρα μας από τον Νοέμβριο του 2005. Ο σκοπός του μη-κερδοσκοπικού Οργανισμού είναι η στήριξη της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας στην υλοποίηση προγραμμάτων που προάγουν την καινοτόμο σκέψη, την επιχειρηματικότητα και την πρακτική εφαρμογή των βασικών εννοιών των οικονομικών με δημιουργικό και βιωματικό για τους μαθητές τρόπο.

Τα προγράμματα του Οργανισμού Νεανικής Επιχειρηματικότητας έχουν αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως η «Καλύτερη Εφαρμογή Πρακτικής στην εκπαίδευση που αφορά στην επιχειρηματικότητα».

Ο οργανισμός Junior Achievement Worldwide ιδρύθηκε το 1919 και είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός εφαρμογής προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση στον κόσμο, με συμμετοχή πάνω από 10 εκατομμυρίων μαθητών σε 122 χώρες σε ετήσια βάση.

greenagenda

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s