ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ (ΠΡΩΤΗ) ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΣΕ ΒΛΕΠΕΙ ΑΠΛΑ ΣΑΝ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

στις

Γράφει η εκπαιδευτικός Μαρία Σαμουρκασίδου

 

Είναι καιρός τώρα που διάσπαρτες σκέψεις μεταμφιεσμένες σε λέξεις θέλουν να ξεδιπλωθούν σε ένα χαρτί. Στην προκειμένη περίπτωση ξεδιπλώθηκαν σε ένα λευκό word, μία ακόμα απόδειξη στο πόσο πολύ έχει αλλάξει η ζωή μας με την τεχνολογία (και δεν περιμέναμε τον κορονοϊό γι΄αυτό).

 Μ΄απασχολεί  πολύ το θέμα των σχέσεων. Θες η καραντίνα, θες  τα ευχάριστα τηλέφωνα από κολλητούς, τα ανησυχητικά τηλέφωνα από φίλους ,αλλά και τα ανύπαρκτα τηλέφωνα από μερικούς ,δεν ήθελε και πολύ για έναν επαναπροσδιορισμό των σχέσεων γύρω μου και για μία ερμηνευτική επανεκκίνηση της λέξης μέσα μου .

σχεσεις2.jpg

Βλέπω ολοένα και πιο συχνά γύρω μου τους ανθρώπους σαν να θέλουν να κερδίσουν την πιο όμορφη φιλική, ερωτική ή συναδελφική σχέση χωρίς όμως να χάσουν τίποτα από τη βολή τους, χωρίς να παραχωρήσουν χιλιοστό από τον προσωπικό τους χώρο, χωρίς να επιτρέπουν ούτε μια ρωγμή στο προσωπείο που διάλεξαν να τους αντιπροσωπεύει στον έξω κόσμο.  Για να προλάβω βέβαια τους υποστηρικτές του αντίθετου, σαφώς και είναι σημαντικό να μην προχωράμε σε εύκολες εικασίες, αλλά από την άλλη  είναι συνάμα σημαντικό να μην απαιτούμε από τον άλλον να καλύψει κάθε τι που σκεφτόμαστε ιδανικά ότι θα θέλαμε. Ενσυναίσθηση λέγεται σε περίπτωση που σε κάποιους τους ξεφεύγει.

Το λάθος που κάνουμε συνήθως είναι πως έχουμε κάποιες απόψεις, βγάζουμε κάποια συμπεράσματα και ουσιαστικά περιμένουμε ο άλλος να μας επιβεβαιώσει ή να μας διαψεύσει. Κανείς δεν είναι τέλειος! Ναι, συμφωνώ.  Ωστόσο, αν δεν εκφράσει η κάθε πλευρά της σχέσης-σε όποια μορφή και αν είναι αυτή-τι θέλει, τι σκέφτεται και τι επιθυμεί ,τότε θα επιβεβαιώσει μία λανθασμένη εικόνα, ίσως τη χείριστη. Αυτή της εναλλακτικής. Είμαι κοντά σου ,γιατί δεν έχω κάτι άλλο κοντά. Είμαι δίπλα σου, γιατί δεν έχω βρει κάτι άλλο δίπλα μου. Και πιστέψτε με .Είναι πολύ άσχημη επιβεβαίωση αυτή-σε όποια μορφή και αν είναι η σχέση.-

σχεσεις3.jpg

Κάποτε αυτό θα με πλήγωνε, τώρα πια αρχίζω να αποδέχομαι πως οι αληθινές σχέσεις – αυτές που για χάρη τους βάζεις το χέρι σου στη φωτιά – είναι λιγοστές. Η επαφή, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση µε σηµαντικά πρόσωπα αναφοράς είναι το µέσο για την συναισθηµατική µας ωρίµανση. Αν είναι να μπαίνουμε σε ένα τροχό ελλιπής ή και απούσας ωρίμανσης, τότε καλύτερα να μην κάνουμε τον κόπο να ξεκινήσουμε. Απλά ας θυμηθούμε λίγο πριν την αποχώρησή μας από τέτοιες δυσκίνητες συναισθηματικά διαδρομές, ότι η συνάντηση με ανθρώπους που μας αγαπούν, μας νοιάζονται, το λένε και το δείχνουν σηµατοδοτεί την κατανόηση του ίδιου μας του εαυτού και του κόσµου που µας περιβάλλει, ενώ σύµφωνα µε τον Winnicott η ανάδυση του εαυτού µπορεί να συµβεί ΜΟΝΟ µέσα σε ένα πλαίσιο σηµαντικών ανθρώπινων σχέσεων.

σχεσεις4.jpg

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s