ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ: ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΘΩΩΣΟΥΜΕ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ

στις

Συνέντευξη στην εκπαιδευτικό Μαρία Σαμουρκασίδου

Είναι δυναμική, πολυτάλαντη και πολυπράγμων ,καθώς το όνομά της έχει συνδεθεί με κάποιες από τις πιο πετυχημένες θεατρικές παραστάσεις τα τελευταία χρόνια. Αν προσθέσει κάποιος στη φετινή θεατρική σεζόν τη «Μία Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», τον «Όλιβερ Τουίστ», το «Sunset Limited»,  το «Οι 12 ένορκοι»  και το «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς», είναι εύκολο να καταλάβει, πόσο ανήσυχο πνεύμα είναι η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη. Μετά από τις σπουδές της στα ναυτιλιακά, (ευτυχώς για μας) σπούδασε ηθοποιός στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη και κατευθείαν μετά ασχολήθηκε (διπλή ευτυχία για μας) με τη σκηνοθεσία. Το Vaterlo συνάντησε την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη και μίλησε μαζί της για τους σκηνοθετικούς στόχους της σε κάθε παράσταση, τι σημαίνει το θέατρο για την ίδια, ενώ παράλληλα μας εκμυστηρεύτηκε την πολυπόθητη απάντηση στο ερώτημα <<πώς πρέπει να ζήσουμε τη ζωή;>>.

 

Το θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ, με το έργο οι 12 Ένορκοι, μετατρέπεται για 6η συνεχόμενη χρονιά σε δικαστικό μέγαρο. Πώς νιώθετε γι’ αυτήν την τεράστια απήχηση της παράστασης απ’ το κοινό;

Κι εμένα όσο και τους συντελεστές της παράστασης, μας χαροποιεί ιδιαίτερα η τόσο μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου κι ακόμη περισσότερο που όσοι θεατές βγαίνουν από την αίθουσα μιλούν για μια εμπειρία ζωής. Το κείμενο του Reginald Rose είναι τόσο επίκαιρο και διαχρονικό που αγγίζει τις ψυχές όλων των θεατών ανεξαιρέτως.

 

Πώς μπορούν κατά την άποψή σας  στο σήμερα, οι προκαταλήψεις μιας κοινωνίας, το ψυχογράφημα των ενόρκων και η συνείδησή τους να συνδυαστούν, ώστε να υπάρξει αμερόληπτη δικαστική απόφαση;

Είναι σχεδόν απίθανο να συμβαίνει αυτό πάντα. Ακόμη κι αυτοί που αποδίδουν δικαιοσύνη είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη. Το θέμα -κι αυτό που πραγματεύεται η παράσταση- είναι να μην κρίνεις αυστηρά τους γύρω σου, να προσπαθείς να μην επηρεάζεσαι από τους γύρω σου και από τις προκαταλήψεις ή τα βιώματά σου και να αναπτύξεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κριτική ικανότητα ώστε να μπορείς να βρεις την αιτιολογημένη αμφιβολία. Πολλές φορές, τις περισσότερες θα έλεγα, τα φαινόμενα απατούν, κι αν βάζαμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου, τότε θα εφαρμόζαμε τη θανατική ποινή-κυριολεκτικά ή μεταφορικά- πολύ πιο σπάνια. Αν επιθυμία μας είναι να αθωώσουμε κι όχι να καταδικάσουμε, να είμαστε δηλαδή καλοπροαίρετοι κι όχι το αντίθετο, τότε θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Έχετε βρεθεί κάποια στιγμή στη θέση της ενόρκου και αν ναι, ποια ήταν τα συναισθήματά σας;

Όχι δεν έχω βρεθεί με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, αλλά βρίσκομαι συνεχώς, κάθε λεπτό της ζωή μου, όπως και όλη η ανθρωπότητα στη θέση του κριτή, που επί της ουσίας είναι ένορκος. Καλούμαστε καθημερινά για μικρά και μεγάλα γεγονότα να ασκήσουμε κριτική είτε μέσα μας είτε φανερά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την άσκηση της κριτικής. Στη ζωή δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο και πρέπει να μάθουμε να δικαιολογούμε και να συγχωρούμε τους γύρω μας. Όχι μόνο αυτούς που ξέρουμε, μεροληπτικά, αλλά όλους.

Σε τι βαθμό επηρεάζουν οι διάφορες εκφάνσεις της ελληνικής καθημερινότητας τις παραστάσεις που διασκευάζετε και σκηνοθετείτε;

Αρκετά αλλά κατά βάση επιλέγω διαχρονικά έργα που μιλούν στον άνθρωπο κάθε περιόδου και κάθε τόπου. Με αγγίζουν περισσότερο φιλοσοφικά έργα, καθώς πιστεύω ότι η φιλοσοφία παίζει τον πρώτο ρόλο στις ζωές μας και είναι αυτή που επηρεάζει τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα.

Για 2ο χρόνο συνεχίζει και η παράσταση Ο Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς, του Τολστόι. Μιλήστε μας με λίγα λόγια για το έργο.

Πολύ αγαπημένο έργο και πολύ αγαπημένος συγγραφέας. Όταν έχεις στο μυαλό σου ένα τέτοιο έργο επί 10 χρόνια και το βλέπεις τελικά να παίρνει σάρκα και οστά, κι όταν βλέποντας το νιώθεις δέος γι’ αυτούς τους δύο κυρίους εκεί πάνω (Θανάσης Κουρλαμπάς και Γιώργος Γαλίτης) τότε ευφορία και συγκίνηση. Όταν αυτό συνδυάζεται και με την θερμή αγκαλιά του κόσμου για 2η χρονιά, τότε ευτυχία.

«Δεν έζησα, όπως έπρεπε. Αλλά πώς έπρεπε;» Φράση απ’ το έργο του πάντα επίκαιρου και διαχρονικού Τολστόι. Εν τέλει πότε μαθαίνουμε αυτό το πολυπόθητο «πώς»;

Το πως δεν το μαθαίνουμε, το ανακαλούμε. Είναι μέσα μας, είναι το a priori μας όπως λέει κι ο Πλάτωνας. Είναι η γνώση όλου του σύμπαντος που φέρουμε μέσα μας από τη δημιουργία, είναι η συμπαντική αλήθεια που δεν είναι άλλη -κι αυτό είναι ίσως και το μόνο απόλυτο «πράγμα» παντού και πάντοτε- από την ΑΓΑΠΗ.

0-02-0a-9508d5d13db6c4636f1e056f88b0ba72e6ff59bb5ba3d8f7788ab415cecfd01b_full.jpg

Ποιος είναι ο σκηνοθετικός στόχος σας σε κάθε σας παράσταση;

Να βγει ο θεατής πιο φωτεινός άνθρωπος απ’ όταν μπήκε. Μόνο αυτό. Για να πετύχει αυτός ο σκοπός χρειάζονται κάποια πράγματα. Πρώτον, ένα δυνατό έργο που έχει ως στόχο και από τον συγγραφέα του το παραπάνω. Δεύτερον, ηθοποιοί και συντελεστές που πιστεύουν σ’ αυτό, που έχουμε κοινό όραμα και αγαπάμε αυτό που δημιουργούμε και τρίτον μυσταγωγία. Μια δυνατή ατμόσφαιρα δηλαδή η οποία δεν σπάει, ώστε έλκει τον θεατή να γίνει μέρος της παράστασης και να ξεχάσει ότι είναι θεατής. Βέβαια, it takes two to tango. Δηλαδή, πρέπει κι ο θεατής να θέλει και να επιτρέψει στον εαυτό του να γίνει ένα με αυτή την εμπειρία. Δυστυχώς, κινητό τηλέφωνο και social media που συνεχίζουν την επιρροή τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της παράστασης, δυσκολεύουν την επίτευξη αυτού του στόχου τόσο για τον ίδιο τον θεατή που το χρησιμοποιεί όσο και από τους διπλανούς του που αποσπώνται. Ελπίζω να υπάρξει μεγαλύτερος σεβασμός όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα από μεριάς του ελληνικού κοινού.

Τι σημαίνει το θέατρο για σας;

Το θέατρο για μένα είναι προσωπική και κατ’ επέκταση συμπαντική σχέση. Είναι συνεργασία, σεβασμός, προσφορά, χαμόγελο, αγκαλιά, αγάπη. Αλλά, αυτά είναι χαρακτηριστικά του ανθρώπου και όχι του θεάτρου. Ο άνθρωπος αν θέλει τα κουβαλά μαζί του σε κάθε έκφανση της ζωής του. Αν θέλει όμως. Αλλά είναι ευχής έργον να κρατά κανείς αυτές τις αξίες για οδηγούς του, γιατί μόνο έτσι αξίζει το ταξίδι μας σ΄ αυτή τη γη.

Έχετε δηλώσει ότι αν δεν είχατε ασχοληθεί με την σκηνοθεσία, θα ήσασταν ποιήτρια ή συγγραφέας. Ποιο ποίημα θα επιθυμούσατε να  οικοδομήσετε σκηνοθετικά ή εμπλουτίζοντάς το με τις συγγραφικές σας εμπνεύσεις;

Μ’ αρέσει πολύ ο ποιητικός λόγος στο θέατρο κι ας μην έχω ασχοληθεί ακόμη μ’ αυτόν σε κάποια παράσταση. Ο ποιητικός λόγος όταν εκφέρεται εκ βαθέων από τον ηθοποιό δημιουργεί ψυχική ανάταση στον θεατή, του ανοίγει τους ορίζοντες του σε ένα επίπεδο πέραν του γήινου. Υπάρχουν πάρα πολλά έργα, τόσο ξένα όσο και ελληνικά, το καθένα με τον δικό του πλούτο και ομορφιά που περιμένουν εμάς τους σκηνοθέτες όχι απλώς να τα παρουσιάσουμε αλλά να τα αναδείξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτά τα έργα δεν μπορείς απλώς να τα «ανεβάσεις». Πρέπει να συνταξιδέψεις, να συμβιώσεις, να δοθείς σε αυτά. Μόνο τότε θα σου αποκαλύψουν το φως τους και μόνο τότε θα καταφέρεις να δώσεις αυτό το φως στους θεατές.

0-02-0a-be0c12567adc04f0922e181b4df41d5be9364f075724636d97757327baa3b621_full.jpg

 

INFO

Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη  δραστηριοποιείται τόσο στο παιδικό θέατρο όσο και στο ενηλίκων μεταφράζοντας, διασκευάζοντας και παρουσιάζοντας έργα -πολλές φορές όχι θεατρικά- στο ελληνικό κοινό.

Κάποιες από τις παραστάσεις της είναι:          ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ, ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ, SUNSETLIMITED, ATHOMEATTHEZOO, ΣΚΥΛΟΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ κ.α.

Το 2011 ίδρυσε την μη-κερδοσκοπική εταιρία APRIORItheatreforacause, η οποία καλύπτει τις θεατρικές παραγωγές της και δωρίζει πάντα μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια, για στήριξη φιλανθρωπικών και κοινωφελών οργανισμών που βρίσκονται σε ανάγκη. Η APRIORI παρέχει επίσης σίτιση και μόρφωση σε ορφανά παιδιά στην Αφρική μέσω του σχολείου της St. Agnes Nursery & Primary School of Lukaya στην Ουγκάντα.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις θεατρικές παραγωγές αλλά και για το φιλανθρωπικό έργο της APRIORI εδώ: www.a-priori.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s