ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ: ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΩ ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

στις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΚΚΕ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

            Γεννημένη πρωταγωνίστρια της ζωής και του κινηματογράφου! Αγωνίστρια των δικαιωμάτων των ηθοποιών και οραματίστρια σε ότι αφορά ένα καλύτερο μέλλον, ένα καλύτερο αύριο! Θιασώτρια της ιδέας της δημιουργίας ενός χώρου φιλοξενίας των άπορων ηθοποιών… και εγένετο «Το Σπίτι του Ηθοποιού»! Όλα αυτά και άλλα πολλά, θα μπορούσε κανείς να τα χρησιμοποιήσει για να χαρακτηρίσει την Άννα Φόνσου!

            Το Vaterlo συνάντησε την κυρία Φόνσου στο Σπίτι του Ηθοποιού και συνομίλησε μαζί της, γύρω από τις δυσκολίες που συναντά καθημερινά στην προσπάθειά της να διατηρήσει αυτό το εγχείρημα, αλλά και για τα χρόνια που μεσουρανούσε στην χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου!

            «Αν μπορούσε να γυρίσει ο χρόνος πίσω και με ρωτούσες αν θα έκανα ξανά το Σπίτι του Ηθοποιού, θα σου έλεγα όχι! Δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θα συναντούσα στον δρόμο μου! Δε θα το έκανα ξανά, γιατί δε θα μπορούσα να διανοηθώ ότι δε θα με βοηθούσε το κράτος! Εδώ και 15 χρόνια έχει υπογράψει το Υπουργείο Πολιτισμού και πριν από 15 μέρες μας έστειλαν τα τελευταία λεφτά! Είναι τρομερό! Καθώς είναι και υπό την αιγίδα τεσσάρων Υπουργείων, είπα ας πάψει να είναι Ιδιωτικού Δικαίου. Ας γίνει Δημόσιο! Δε θέλω εγώ δάφνες! Να σταματήσω να έχω το άγχος των 12.000 ευρώ το μήνα! Έχω πουλήσει τα πάντα!»

            «Μόνο η Ρένα Δούρου, ήρθε, είδε, έφαγε μαζί μας και έδωσε τα λεφτά προτού γίνουν οι εκλογές! Κάνω αιτήσεις, τώρα θα κάνω και στον Δημήτρη Λιγνάδη. Θα αρχίσω και από τον Υπουργό, ήρθε μας είδε και ο κύριος Παυλόπουλος, όπως και ο νυν Δήμαρχος».

image10.jpeg

Πέρα από τις δυσκολίες που συναντήσατε από το Κράτος, ποιες άλλες δυσκολίες αντιμετωπίζετε στην προσπάθειά σας να στηρίξετε το Σπίτι του Ηθοποιού;

            «Αρχικά από τους ανθρώπους που μένουν μέσα. Δεν περίμενα τέτοιες δυσκολίες! Ας πούμε, οι ιδιοτροπίες τους… Βέβαια, ίσως να φταίω και εγώ λίγο σε αυτό, γιατί δε θέλω να με βλέπουν σαν διευθύντρια! Είμαι η Άννα, η δικιά τους, που αύριο μπορεί να τύχει σε μένα αυτό! Έπειτα είναι οι οικονομικές δυσκολίες! Αν είχαμε περισσότερα χρήματα, αυτό θα σήμαινε και περισσότερους ανθρώπους που θα εργάζονται εδώ και θα βοηθούν! Υπάρχουν χορηγίες, ναι, αλλά ως πότε; Δεν μπορούν και συνέχεια! Όποιος πλούσιος άνθρωπος με δει στον δρόμο, στρίβει! Φοβάται πια ότι θα του ζητήσω χρήματα!»

image8.jpeg

Από τους υπόλοιπους ηθοποιούς υπάρχει στήριξη;

            «Δεν υπάρχει στήριξη από τους υπόλοιπους ηθοποιούς. Αν τους φωνάξω εδώ, όπως τότε που είχαμε κάνει μια βραδιά για τον Ελύτη, θα έρθουν και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό! Δε σκέφτηκαν όμως, ας κάνουμε κάτι στα θέατρά μας, ώστε ένα ποσό να πηγαίνει στο Σπίτι του Ηθοποιού! Μόνο ο Σπύρος Παπαδόπουλος το κάνει και τον ευχαριστώ πολύ! Παλιότερα και ο Μπέζος, τώρα τελευταία έχει σταματήσει!»

            «…και κάνουμε τεράστια προσπάθεια με τα παιδιά που μπαίνουν και μένουν εδώ! Η παράσταση που κάνουμε είναι για τα παιδιά, ώστε να δουλεύουν, να παίρνουν κανένα ένσημο και να ξαναμπούν στα πράγματα… Φέτος ανεβάζουμε το «Τι σου λείπει;» το οποίο το σκηνοθετώ εγώ και στο οποίο πρωταγωνιστούν 10 ηθοποιοί, που φιλοξενούνται εδώ μέσα, στο Σπίτι».

image13.jpeg

Ζήσατε και βιώσατε τις καλές εποχές του ελληνικού κινηματογράφου! Τι έχετε να θυμάστε από εκείνα τα χρόνια;

            Καταρχήν, πρέπει να σου πω ότι δε βλέπω καμία μου ταινία! Όλοι ήμασταν φίλοι τότε! Με τίμησε ο ελληνικός κινηματογράφος! Εγώ βέβαια, είχα πολλή μανία με το «πίσω» από τις κάμερες! Έβγαζα χρήματα από τον ελληνικό κινηματογράφο για να κάνω θέατρο. 17 χρόνια έκανα θεατρικές δουλειές, τις οποίες χρηματοδοτούσα μόνη μου!

image7.jpeg

Το γεγονός ότι χρηματοδοτούσατε μόνη σας τις δουλειές σας, σας έφερε αντιμέτωπη με δυσκολίες;

            Ναι με έφερε αντιμέτωπη με δυσκολίες, αλλά ήθελα να κάνω τις δικές μου δουλειές! Όχι γιατί δεν είχα προτάσεις, αλλά ήθελα να κάνω δικές μου παραγωγές για να μπορώ να παίζω Κάφκα, Μπρεχτ, Ζενέ…δηλαδή πράγματα που ήθελα εγώ και που οι άλλοι δε φανταζόντουσαν ότι μπορούσα να τα παίξω! Δεν υποψιαζόντουσαν ότι εγώ όλα αυτά τα είχα σπουδάσει! Με έβλεπαν σαν τη σταρ, σαν το κοριτσάκι με τη φούστα τη μίνι!

            Με τον πρώτο μου σύζυγο, τον Κώστα Παλτόγλου που είχε το θέατρο Βεάκη, οπότε μπορούσε να μου κάνει και δουλειές, έκανα το «Προσκήνιο» με τον Σολωμό, τον Χουρμούζιο, τον Μάνο Χατζηδάκι, τον Φωτόπουλο και τον Μόραλη! Πολύ σοβαρή δουλειά!

image6.jpeg

Υπήρξαν συνεργασίες, τις οποίες θα μπορούσατε και να τις χαρακτηρίσετε ως «άσχημες»;

            Δεν είχα άσχημες συνεργασίες! Ήμασταν όλοι φίλοι! Μετά το θέατρο ήξερα που θα τους βρω…στη Φωκίωνος Νέγρη… Δεν υπήρχε ανταγωνισμός, τουλάχιστον με μένα! Στον κινηματογράφο, είχα αδυναμία στον Μπάρκουλη, ήταν πολύ φίλος μου!  Μάλιστα, κάνω και μια προσπάθεια τώρα να μεταφερθούν τα οστά του στο Α΄ Νεκροταφείο! 

            Έχουμε κάνει με τον Νικήτα τον Κακλαμάνη εκεί ένα μαυσωλείο και φροντίσαμε να πάνε τα οστά του Προύσαλη, του Καλλέργη…διότι σε αυτούς τους ανθρώπους εκεί τους αξίζει να πηγαίνουν!

            Για να επιστρέψω και στην ερώτησή σου, η αλήθεια είναι ότι ήσουν σε έναν κύκλο τότε, οπότε ο ένας πρότεινε τον άλλον! Και τώρα που τους κατηγορούμε ότι παίρνουνε στις δουλειές όλο τους ίδιους, στην ουσία και εμείς έτσι κάναμε τότε! «Πάρε τον φίλο μου» θα έλεγα!

image5.jpeg

Με το παιδικό θέατρο έχετε ασχοληθεί καθόλου;

            Έχω σκηνοθετήσει παιδικό θέατρο! Έχω κάνει με τον Σολωμό «Τον Γύρο του Κόσμου», έχω κάνει «Τομ Σόγιερ»… Θα ήθελα να σκηνοθετήσω ένα παιδικό έργο! Θέλω να κάνω τον Όλιβερ Τουίστ! Να μπορέσω να βγάλω αυτό το δράμα από τα παιδιά…

            Στο Αγρίνιο έπαιξα μπροστά από 2000 παιδιά! Τα παιδάκια τα μικρά δε με γνώριζαν εμένα. Όμως σιγά-σιγά τα κατέκτησα! Τους διάβασα ένα παραμύθι, τους μοίρασα ρόλους, τους έκανα το σύστημα Μελίνα. Είχε γεμίσει η ζωή μου! Από εκεί ξεκίνησε αυτό που λέμε : «Γιατί έρχομαι σε αυτήν τη ζωή»; Ήρθα, ερωτεύτηκα, έγινα πρωταγωνίστρια, σταρ, έκανα θίασο, παντρεύτηκα ανθρώπους που ήθελα… Κάτι όμως πρέπει να προσφέρουμε!

            Στο σχολείο που είναι δίπλα, δώρισα την παιδική χαρά και βοήθησα στο να ολοκληρωθεί η βιβλιοθήκη! Βοηθάω τους δασκάλους να ανεβάσουν θεατρικά έργα…

image4.jpeg

Σήμερα, πώς βλέπετε τους σύγχρονους ηθοποιούς;

            Θα σου πω κάτι…διάβαζα τις προάλλες μια συνέντευξη σε ένα περιοδικό που έλεγε: Κάνει σήριαλ, κάνει παιδικό θέατρο, το βράδυ κάνει άλλο θέατρο…  Δε μου αρέσει καθόλου αυτό! Καλά πώς τα μπορεί όλα αυτά; Δεν μπορείς να είσαι εξίσου καλή και στα τρία! Πώς αντέχει το σώμα; Πώς καταφέρνει και μπαίνει από τον έναν ρόλο στον άλλο;  Εγώ στο διάλειμμα της θεατρικής παράστασης, από το πρώτο στο δεύτερο μέρος και δε θέλω να μιλάω, γιατί θα αλλάξω διάθεση!

            Δε μου αρέσει αυτό το πολυμορφικό! Είναι και άσχημο, γιατί έτσι παίρνουν θέσεις εργασίας και ειδικά με αυτήν την ανεργία που έχουμε… 94% ανεργία, δεν μπορούν να υπάρχουν διπλοθεσίτες, τετραπλοθεσίτες! Όταν ήμουν πρόεδρος στο Σωματείο των Ηθοποιών είχα απαγορεύσει τη διπλοθεσία για να μπορούμε να δουλεύουμε όλοι! Με αυτό που κάνουν υποτιμούν το θέατρο!

image12.jpeg

            …Εγώ δεν πιστεύω ότι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος! Εκτός βέβαια από την αδερφή μου… Κανένας… Αλλά είναι άλλο είδος… Είναι τραγικό αυτό το πράγμα, να προσπαθείς να μοιάσεις σε άλλους ηθοποιούς! Τον ρόλο παίζεις, όχι τον άνθρωπο! Δηλαδή εγώ που έπαιξα την «Κλυταιμνήστρα», έπρεπε να την παίξω όπως η Παξινού; Τώρα που είναι στην μόδα και ξανα γυρίζονται οι παλιές ταινίες και τα παλιά θεατρικά έργα, βλέπεις τους ηθοποιούς να προσπαθούν να παίξουν τον ρόλο, όπως είχε κάνει ο αρχικός ηθοποιός! Μα γιατί; Ο καθένας έχει το δικό του στοιχείο!

image3.jpeg

Ποια θεωρείτε ως την κορυφαία στιγμή της πορείας σας μέχρι σήμερα;

            Η κορυφαία στιγμή και η μεγαλύτερη τιμή μέχρι σήμερα, είναι η βράβευσή μου το 2016 από την Ακαδημία Αθηνών! Την στιγμή της βράβευσής μου έκανα την σύνδεση με τον πατέρα μου! Ο πατέρας μου ξέρεις, καθώς ήταν πολλά χρόνια εξορία, είχε γίνει διανοούμενος, ήταν στη βάση ΚΚΕ…Τη στιγμή λοιπόν που βραβευόμουν, είδα πραγματικά μπροστά μου τον πατέρα μου, τον Αδόλφο (ο γάιδαρός μας) τη σούστα, τις εφημερίδες που βάζαμε για να προστατευτούμε από το κρύο, τα φρούτα που μοιράζαμε…και έτσι όπως τα μοιράζαμε, περνούσαμε μπροστά από την Ακαδημία και ρωτούσα τον πατέρα μου: «Τι είναι εδώ»; και εκείνος μου έλεγε: « ένα μέρος που πρέπει να είσαι διανοούμενος για να μπεις»! Οπότε καταλαβαίνεις και τη σύνδεση!

            Επίσης, μία άλλη κορυφαία περίοδο της καριέρας μου, θεωρώ τα 5 χρόνια που ήμουν Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος! Η πιο ωραία μου εποχή! Αισθανόμουν καλλιτέχνης! Είχα το μυαλό μου μόνο στο ρόλο! Τα πάντα ήταν πάνω στο ρόλο! Δεν είχες να αγχωθείς για τίποτα άλλο, επειδή για τα πάντα υπήρχε ο αρμόδιος άνθρωπος! Κάναμε τότε πολύ μεγάλες επιτυχίες, οι οποίες δεν έγιναν γνωστές εδώ στην Αθήνα!

image2.jpeg

Πέρα από την παράσταση «Τι σου λείπει;» που σκηνοθετείτε και ανεβάζετε με τα παιδιά από το Σπίτι του Ηθοποιού, υπάρχει κάποια άλλη παράσταση στην οποία παίζετε;

            Βεβαίως! Θα πρωταγωνιστήσω στην θεατρική παράσταση «Μηνύματα με τον Ερυθρό Σταυρό» στο Θέατρο Πειραιά, από Τετάρτη έως Παρασκευή, από τις 16 Ιανουαρίου! Είναι μια παράσταση που στηρίζεται στο νούμερο 7! Είμαστε 7  πρωταγωνιστές, 7 συγγραφείς, 7 σκηνογράφοι… Εγώ παίζω ένα του Άκη Δήμου, όπου κάνω μια τραγουδίστρια από τη Σμύρνη που καταφεύγει στη Συρία και όντας μεγάλη πια, αναζητά μέσω του Ερυθρού Σταυρού τον μεγάλο της έρωτα!

image11.jpeg

            Σκηνοθετεί ο Πεχλιβανίδης, είναι ένας καινούριος σκηνοθέτης! Μου αρέσει να συνεργάζομαι με τους νέους, τα νέα παιδιά! Μου αρέσει και ο καινούριος τρόπος παιξίματος! Δεν μεγαλοποιούν τα πράγματα, όπως κάναμε εμείς παλιότερα στο παίξιμό μας! Είναι πιο απλά, πιο εσωτερικά και κατά συνέπεια πιο κοντά και στον θεατή!

 

image9

 

            Για περισσότερες πληροφορίες : https://actorhouse.gr/

 

Ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθειά του στην πραγματοποίηση της συνέντευξης τον Gusto Vassilis 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s