ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΛΤΑ: ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΤΕ. ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ

στις

Συνέντευξη στην εκπαιδευτικό Μαρία Σαμουρκασίδου

Είναι μία από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της, με σπουδαία πορεία τόσο στο θέατρο όσο και στη μικρή οθόνη. Η ίδια δηλώνει ότι δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της να ασχολείται με ένα πράγμα και το αποδεικνύει περίτρανα, καθώς βρίσκεται σε μία διαρκή αναζήτηση έμπνευσης και δημιουργίας. Εδώ και λίγο καιρό μάλιστα ξεκίνησε κάτι πολύ όμορφο και ξεχωριστό, ένα σεμινάριο υποκριτικής και αυτογνωσίας με τίτλο «Συναντώ τον ήρωα. Γνωρίζω τον εαυτό μου«, που απευθύνεται είτε σε όσους έχουν σχέση με το θέατρο είτε όχι. Η πάντα πρόσχαρη ηθοποιός Ειρήνη Μπαλτά μίλησε στο Vaterlo για το νέο αυτό ξεκίνημα, τη σπουδαιότητα της τέχνης ώστε να ανακαλύψουμε καλύτερα τον εαυτό μας, αλλά και για τη μεγάλη της αγάπη: το ραδιόφωνο,καθώς στον Μέντα 88 ως ραδιοφωνική παραγωγός μας ταξιδεύει με υπέροχες μουσικές και όμορφα λόγια κάθε βράδυ 20:00 – 23:00 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.

<<Σε αυτό το σεμινάριο ερχόμαστε σε επαφή με την τέχνη της υποκριτικής και τις τεχνικές της αλλά και την τέχνη της αυτογνωσίας. Ένας ρόλος, αποτελεί μια μοναδική οντότητα, όπως είμαστε και εμείς σαν προσωπικότητες>>, επισημαίνει η Ειρήνη Μπαλτά τονίζοντας τη σημασία του να συναντάς ήρωες από θεατρικά έργα και να εξερευνείς το χαρακτήρα τους . <<Ταυτόχρονα δουλεύουμε την ενσυναίσθηση και την αυτοπεποίθησή μας. Η ενσυναίσθηση μας βοηθάει στις σχέσεις μας με τους άλλους. Η αυτοπεποίθηση, μας είναι χρήσιμη για να εκφράσουμε τον εαυτό μας και να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας>>.

 

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας, όπως αποδεικνύεται όμως πολύ συχνά η εντύπωση αυτή απέχει από την πραγματικότητα. Γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό;

Θα έλεγα γιατί πιστεύουμε ότι το ταξίδι της αυτογνωσίας κάποτε τελειώνει, οπότε στη πορεία πολύς κόσμος σταματάει να εξερευνά τον εαυτό του. Όμως το ταξίδι της αυτογνωσίας δεν τελειώνει ποτέ. Πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να μάθουμε για τον εαυτό μας και έτσι να ζήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη ζωή.

Επίσης αυτή η διαδρομή δεν είναι πάντα εύκολη. Προσπαθώντας να γνωρίσεις σε βάθος τον εαυτό σου, θα έρθεις αντιμέτωπος με δύσκολα συναισθήματα και σκέψεις που προκαλούν σε κάποιες περιπτώσεις ψυχικό πόνο. Θα κληθείς να αναγνωρίσεις όλα τα κομμάτια του εαυτού σου ακόμα και αυτά που δεν σου αρέσουν και σε δυσκολεύουν και θα χρειαστεί να τα αγκαλιάσεις χωρίς κατάκριση και με συμπόνια. Όμως πιστεύω πως μόνο μέσα από τη διαδικασία της αυτογνωσίας μαθαίνεις σιγά σιγά να αγαπάς τον εαυτό σου και τους άλλους δίχως όρους. Δίχως όρους, όχι δίχως όρια, γιατί πολλοί άνθρωποι μπερδευόμαστε ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

0-02-0a-1cfa1bad302a027e0f5e2ee41f0de05393615d79412ff1a00ed017f9f93c913b_full

 

Η τέχνη και κατ` επέκταση το θέατρο με ποιους τρόπους μας βοηθάει να διερευνήσουμε περισσότερες πλευρές του εαυτού μας που δεν είχαμε ανακαλύψει έως τώρα;

Η θεατρική τέχνη αλλά και κάθε τέχνη εκτός από το ότι είναι ένας τρόπος να εκφραστούμε μας δίνει παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα. Είναι ένας τρόπος να έρθουμε πιο κοντά στο ασυνείδητό μας και μάλιστα με ένα τρόπο συναισθηματικό και βιωματικό και όχι μέσω της λειτουργίας του μυαλού που έχει την τάση όλα να τα κρίνει και να τα αναλύει, πολλές φορές σε υπερβολικό βαθμό.

Η τέχνη μας βοηθάει να αφήσουμε τους εαυτούς μας περισσότερο ελεύθερους και έτσι να έρθουν στην επιφάνεια συναισθήματα και σκέψεις που ίσως έχουμε καταχωνιάσει κάπου βαθιά μέσα μας για να ταιριάξουμε στα ζητούμενα της κοινωνίας και τα πρότυπά της. Έτσι όμως χάνουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Η τέχνη ακριβώς επειδή δεν έχει στεγανά και στερεότυπα είναι ένας τρόπος για να επανασυνδεθούμε με ολόκληρο τον εαυτό μας.

 

Είχατε μία απουσία από τα θεατρικά δρώμενα ,αλλά η επιστροφή σας σημαδεύτηκε με μία πολύ δυνατή παράσταση, Οι Άτρωτοι του Torben Betts. Τι είναι αυτό που θα σας κάνει να πείτε το ΝΑΙ σε μία θεατρική πρόταση;

“Ναι” θα πω όταν με αφορά το κείμενο και ο ρόλος. Να ξέρω ότι όταν θα έχω τελειώσει με την θεατρική παράσταση θα έχω βγει από αυτή τη διαδικασία καλύτερη, με περισσότερες γνώσεις, εσωτερική σοφία και συνείδηση. Επίσης αν ξέρω ότι μπορώ με τον σκηνοθέτη και τους συναδέλφους μου να επικοινωνήσω σε πνευματικό, καλλιτεχνικό και δημιουργικό επίπεδο.

 

Ποια είναι η θέση του θεάτρου στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα;

Το θέατρο εκπαιδεύει, αφυπνίζει, προβληματίζει, ξυπνάει και κινεί το συναίσθημα. Οπότε απαραίτητη η θέση του. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα και κάνουν θέατρο και σε πολλές περιπτώσεις καλό θέατρο, και βλέπουν θέατρο, σε αρκετές περιπτώσεις συνειδητά και με επίγνωση.

 

0-02-0a-95eb96e4e90abb768368ad4ec59d209734743c48641f8f4872fbb21d1b6e1231_full

Τα όμορφα πράγματα όμως συνεχίζονται και ραδιοφωνικά… Πώς προέκυψε το ραδιόφωνο στη ζωή σας;

Πάντα μου άρεσε να ακούω ραδιόφωνο. Όχι μόνο για την μουσική αλλά και για τον τρόπο επικοινωνίας του εκάστοτε ραδιοφωνικού παραγωγού με τον κόσμο. Κάπου στην πορεία πήρα την απόφαση να δοκιμάσω να επικοινωνήσω όλα αυτά που μου αρέσουν, με συγκινούν ή με προβληματίζουν με τους ακροατές, με τον δικό μου τρόπο.

Τι θέλετε να αποκομίσει ο ακροατής από την εκπομπή σας;

Όπως είπα και παραπάνω μοιράζομαι με τους ακροατές τραγούδια αλλά και θέματα που με συγκινούν και με εμπνέουν. Ένα άρθρο, μια συνέντευξη, ένα ποίημα, μια ιστορία, ένα γνωμικό, οτιδήποτε μου τράβηξε την προσοχή. Δεν θέλω να αποκομίσει κάτι. Θα ήμουν απλά χαρούμενη, αν από όλα αυτά που μοιράζομαι μαζί του, ακούσει κάτι που μπορεί να αναπτύξει την κρίση του, την φαντασία του, να αμβλύνει το συναίσθημα του ή να τον κάνει να νιώσει βαθιά πως όσο κι αν νιώθουμε μόνοι, στην πραγματικότητα δεν είμαστε. Ίδιοι καημοί και αγωνίες μας παιδεύουν. Άρα με ένα τρόπο είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ μας.

 

Η πρώτη σας επαγγελματική εμπειρία ήταν στο Εθνικό Θέατρο με την Σταχτοπούτα του Τζιάνι Ροντάρι. Θα δοκιμάζατε να κάνατε κάτι σχετικό με παιδικό θέατρο;

Έχω εργαστεί στο παρελθόν με παιδιά ως εμψυχώτρια Θεατρικού παιχνιδιού και μέσω της Θεατρικής αγωγής. Και ήταν κάτι που πραγματικά με γέμισε ενέργεια και ξαναθυμήθηκα πολλά πράγματα μέσα από τον κόσμο των παιδιών που καθώς έχω μεγαλώσει τα είχα ξεχάσει. Τη περιέργεια για το καινούριο, τον αυθορμητισμό, το να βάζω πάθος σε ότι ασχολούμαι στο εδώ και τώρα και να τα βλέπω όλα με ενθουσιασμό και σαν πρώτη φορά. Το να ασχοληθώ λοιπόν μέσω της Θεατρικής αγωγής με παιδιά αλλά και έφηβους θα ήταν κάτι που θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να το κάνει ξανά στο μέλλον.

 

Αν η Ειρήνη είχε να επιλέξει ανάμεσα στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ποιο θα ήταν αυτό;

Η υποκριτική τέχνη που μέσω αυτής με γνώρισε ο κόσμος, και το ραδιόφωνο αλλά και το Life Coaching που σπούδασα και εξασκώ πια είτε ενσωματώνοντας το στα σεμινάρια υποκριτικής και αυτογνωσίας που είμαι εισηγήτρια, είτε ως προσωπική Life Coach, είναι κομμάτια του εαυτού μου και της δημιουργικότητας μου. Δεν μπορώ να με φανταστώ να σταματώ κάτι για πάντα και να κάνω μόνο ένα πράγμα. Μόνο να τα εναλλάσσω κατά διαστήματα αν χρειάζεται, δίνοντας περισσότερη βαρύτητα σε αυτό που ζητάει περισσότερο την ενέργεια μου την δεδομένη στιγμή.

INFO

Σεμινάριο Υποκριτικής και Αυτογνωσίας

Θεατρικός Μονόλογος – Συναντώ τον ήρωα. Γνωρίζω τον εαυτό μου στον Πολυχώρο +αίσθημα, τρίμηνης διάρκειας.

12 συναντήσεις

Έναρξη Τετάρτη 6 Νοεμβρίου.
Ώρες 11.00 – 13.00.
Δηλώστε συμμετοχή στο 6946 105520.
Πολυχώρος +αίσθημα, Αθηνάς 30, μετρό Μοναστηράκι.

0-02-0a-347024735959359e7f5325525fdf656f3976e4fef00d315ce6773f899b5266ba_full.jpg

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s