ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΕ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΖΩΗ. ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ

στις

Συνέντευξη στην εκπαιδευτικό Μαρία Σαμουρκασίδου

Ήταν από κείνες τις δύσκολες μέρες που μεταμορφώνονται σε δύσκολες νύχτες και θες κάποιος να σου δώσει εκείνη τη  νότα αισιοδοξίας και ελπίδας. Αντιθέτως εσύ αναζητάς γνωμικά και ρητά που αν μη τι άλλο σε οδηγούν σε μονοπάτια προβληματισμού και σκέψης. Έτσι πρωτογνώρισα το Γιάννη Κουμαριανό. Μέσω των ποιημάτων του στο διαδίκτυο και με συνεπήρε ο ρομαντισμός του, η λυρικότητά του και η αύρα θετικότητάς του. Ο Γιάννης Κουμαριανός, όμως, δεν είναι μόνο ένας εξαίρετος ποιητής, καθώς συγκεντρώνει τόσες πολλές  ιδιότητες. Τραγουδιστής, στιχουργός, ραδιοφωνικός παραγωγός, κιθαρίστας. Το Vaterlo συνάντησε διαδικτυακά την ταλαντούχα αυτή φυσιογνωμία μιλώντας για συνθέσεις τραγουδιών, λέξεων και στίχων, συζητώντας για τις ανησυχίες της κοινωνίας μας, αλλά και τι μπορεί να σκέφτεται εν τέλει ένας καλλιτέχνης μετρώντας …τα άστρα….

«Mε το τραγούδι και τη σύνθεση τραγουδιών και στίχων ασχολούμαι περίπου 18 χρόνια. Με τη μπάντα που είχα για 9 χρόνια, τους No Sequence βγάλαμε δυο άλμπουμ τα οποία είχαν απήχηση και πολλά από τα τραγούδια τους ακουστήκαν σε μεγάλα ραδιόφωνα», αναφέρει ο Γιάννης Κουμαριανός εξιστορώντας τη μακρόχρονη διαδρομή του σημειώνοντας  με νόημα ότι εκπλήρωσε πολλά από τα όνειρά του σε σχέση με τη μουσική.

«Ραδιόφωνο έχω κάνει ελάχιστα και κιθάρα παίζω συνοδευτικά σε διάφορα live. Οπότε αν κάτι κάνω καλύτερα απ’ αυτά είναι το τραγούδι και η  συγγραφή στίχων και τραγουδιών.»

0-02-04-659585ef6200a087a49c86cca636347b0b54a29732e6f99d0cc95dbfb685ece1_full.jpg

 Ποιο ήταν το κίνητρο για να ασχοληθείς με τη μουσική;

Πάντα μ΄ άρεσε η μουσική αλλά η σπίθα άναψε όταν είδα την ταινία των Doors με τον Val Kilmer στα τέλη του 90. Μου έκανε εντύπωση η προσωπικότητα του Μόρισον αλλά και τα συναισθήματα που διοχέτευε στον κόσμο η μουσική των Doors. Εκεί είπα ότι θέλω να ζήσω κάτι ανάλογο και άρχισα να γράφω τα πρώτα μου τραγούδια και αγόρασα και την πρώτη μου κιθάρα. Μαθήματα μουσικής δεν έχω κάνει ποτέ όμως. Είμαι αυτοδίδακτος τόσο στο τραγούδι, όσο και στην κιθάρα.

0-02-04-2bf80a6132fd80b4ee1d18cb813df778365551a27e5dc26e625afa8571e2e3bb_full.jpg

Δεν εκφράζεστε μόνο μέσα από τη μουσική, αλλά και μέσα από τη γραφή αποφθεγμάτων, στίχων και άρθρων, έχοντας μία τεράστια προσωπική συλλογή. Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας;

Η κοινωνία , η καθημερινότητα, η ρουτίνα, η μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, η εικονική ευτυχία και οι ψεύτικες σχέσεις είναι μερικά από τα θέματα που με εμπνέουν κ θέλω να αγγίζω. Από τη μία είναι ευχάριστο  που αρκετοί άνθρωποι ταυτίζονται μ’ αυτά που γράφω και αναγνωρίζουν τη δουλειά μου, από την άλλη όμως είναι αρκετά δυσάρεστο γιατί διακρίνω ότι υπάρχει μεγάλη καταπίεση στον κόσμο και συναισθηματική κατάθλιψη.

0-02-04-4d1d4e1fe36abb8e854d7071aff6c078e6df00ad349a6b199c64d89f100b89a0_full.jpg

Ο κόσμος ενώ θέλει το χρώμα στη ζωή του και ο,τιδήποτε φωτεινό, μοιάζει σαν να αναζητά και να επιλέγει το γκρίζο. Γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό;

 Ίσως αυτό να θέλει τελικά. Γενικά πιστεύω ότι ο δρόμος  που επιλέγεις στη ζωή σου είναι αυτός που θέλεις. Κανείς δεν σε εμποδίζει να εκτροχιαστείς και να αναζητήσεις μία άλλη ζωή. Όμως οι αλλαγές θέλουν κόπο, πείσμα και θυσίες. Η απλή, όμορφη, ήρεμη και χωρίς άγχος ζωή απέχει μόλις ένα βήμα. Η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στην αγάπη, στον έρωτα, στη φύση, στο γέλιο, στην υγεία, στη γνώση και στην ψυχική ηρεμία. Σαν ανθρωπότητα έχουμε καταφέρει να αγγίξουμε δυσθεώρητα ύψη σε ό,τι αφορά τις επιστήμες, τις ανακαλύψεις και τις γνώσεις αλλά δεν έχουμε καταφέρει να αγγίξουμε την ευτυχία. Έχουμε κτίσει πόλεις κλουβιά, μία κοινωνία φυλακή με μόνο σκοπό να δουλεύουμε για να παράγουμε πλούτο, τον οποίο ξοδεύουμε σε γιατρούς, φάρμακα, ψυχολόγους και ακριβά αγαθά για να κοροϊδέψουμε τον εαυτό μας και να νιώσουμε ευτυχισμένοι. Η τραγική ειρωνεία είναι όμως ότι δεν εκτιμάμε όσο πρέπει τα πράγματα που έχουν αξία στη ζωή μας, παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά και δεν μπορούμε να διορθώσουμε την κατάσταση.

0-02-04-1a0265bee4d80f2ec4fb8470736f9e4c0406acf59c49cf2c403ea31378b51976_full.jpg

Ένας καλλιτέχνης πρέπει να είναι αισιόδοξος για την εποχή του;

 Η ανθρωπότητα γενικά δεν πρέπει να είναι  αισιόδοξη. Είμαστε άπληστοι, αλαζόνες και αυτοκαταστροφικοί. Ένας καλλιτέχνης όμως οφείλει να είναι συνεπής, να δίνει ερεθίσματα στον κόσμο, να τον προβληματίζει και να του δίνει τροφή για σκέψη. Ακόμα και ένα άτομο να βάλεις στη διαδικασία να σκεφθεί, είναι κέρδος. Μόνο η ορθή σκέψη και η γνώση θα κάνουν καλύτερο τον κόσμο.

 Η μουσική σήμερα τι φοβάται να «αγγίξει»;

 Η μουσική δε φοβάται, είναι εδώ, έτοιμη να σ’ αγγίξει, αρκεί να απλώσεις το χέρι σου.

Έχετε ένα πολύ ιδιαίτερο χόμπι. Την αστρονομία. Τι σκέφτεται άραγε ένας καλλιτέχνης μετρώντας τα άστρα;

 Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι αστροφυσικός η επιστήμονας. Είμαι ένας ερασιτέχνης αστρονόμος και μ’ αρέσει να κάνω παρατήρηση με τηλεσκόπια και να παρακολουθώ σεμινάρια σχετικά με την αστρονομία και την κοσμολογία αλλά σε θεωρητικό επίπεδο. Ο λόγος που ασχολήθηκα μ’ αυτό το χόμπι είναι ότι πίσω από τις εξισώσεις και τα μαθηματικά της αστροφυσικής, κρύβεται μια τεράστια φιλοσοφία. Το σύμπαν σε κάνει να συνειδητοποιείς πολλά πράγματα. Το μέγεθος του και οι αχανείς δομές του σε κάνουν να αντιληφθείς το πόσο ασήμαντος είσαι, η σπανιότητα ενός πλανήτη όπως η Γη μας αλλά και το φαινόμενο της ζωής σε κάνουν να νιώθεις τυχερός που υπάρχεις, η πιθανότητα ύπαρξης μιας εξωτερικής απειλής (πχ. πτώση μετεωρίτη) που μπορεί να αφανίσει τη ζωή στον πλανήτη μας, θα πρέπει να μας κάνει πιο σοφούς και να σταματήσουμε άμεσα να αυτοκαταστρεφόμαστε με πολέμους και βία και να καταστρέφουμε παράλληλα το περιβάλλον και τη φύση. Αυτό που σκέφτομαι λοιπόν όταν ταξιδεύω στο παρελθόν κοιτώντας τα αστέρια, τους Γαλαξίες και τους πλανήτες, είναι έναν κόσμο απαλλαγμένο από μίσος, θρησκείες, και πολέμους αλλά γεμάτο από ιδέες, γνώση και ειρήνη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ολοκληρωθούμε σαν άνθρωποι και να αγγίξουμε το απόλυτο των δυνατοτήτων μας. Μόνο όταν λύσουμε και πετάξουμε όλα τα βαρίδια που μας κρατούν χαμηλά μέσα στο πηγάδι.

0-02-04-1d3f46bc4ff0ad7124e933a52c934c29bac90adfc357f1bb80f38c78c9d8ef64_full.jpg

INFO

Μία γεύση από την τεράστια συλλογή στίχων και ποιημάτων του Γιάννη Κουμαριανού μπορείτε να πάρετε εδώ http://www.postscript.gr

facebook.com/gianniskmrs/

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s