Τι κάνει έναν Έλληνα… Έλληνα; 40 αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά που κάνουν τους Έλληνες ξεχωριστούς!

στις

Μετάφραση κειμένου Χριστίνα Κακκέ

Είναι υπέροχο και συνάμα εντυπωσιακό να διαβάζεις το πως σε βλέπουν οι άλλοι. Ειδικά αν αυτό συνοδεύεται με κολακευτικά λόγια. Αν αυτό αφορά την ίδια σου τη χώρα τότε λαμβάνει άλλες διαστάσεις. Άλλοτε ειρωνικές,άλλοτε προκαλούν θυμό ενίοτε και πολύ γέλιο.Πολύ γέλιο σίγουρα προκαλούν οι απόψεις της Σούζαν που αγάπησε την Ελλάδα και τους Έλληνες περισσότερο από την ίδια της τη χώρα. Το Vaterlo σας παρουσιάζει μερικά (γνώριμα) χαρακτηριστικά μας μέσα από τα μάτια της Σούζαν.

Τι κάνει έναν Έλληνα… Έλληνα;

Την απάντηση την βρήκα 40 χρόνια πριν, όταν άφησα την Αγγλία για μια νέα ζωή στην Ελλάδα.

Το πάθος με οδήγησε στο να το κάνω, καθώς γνώρισα τον ΕΕ (Έλληνα Θεό) μου-ναι η Αγγλία έχει Έλληνες Θεούς- και θα τον ακολουθούσα μέχρι τα πέρατα του κόσμου!

Έτσι ξεκίνησε η διαδρομή μου μέσα στους τρελούς, αλλά υπέροχους τρόπους των Ελλήνων.

Κάθε εθνικότητα φαίνεται να είναι γνωστή για τα -μερικές φορές- περίεργα χαρακτηριστικά της, όπως για παράδειγμα οι Άγγλοι λένε ότι είναι μάλλον κρύοι, «σφιχτοί» και ευθείς. Σταδιακά συνειδητοποίησα, προς ευχαρίστησή μου,  ότι οι Έλληνες είναι το απολύτως αντίθετο!

Σαράντα -ιδιαιτέρως ιδιόρρυθμες- ιδιοσυγκρασίες που έχω καταλάβει, μέσα από τα σαράντα χρόνια διαμονής  μου στην Ελλάδα, οι οποίες κάνουν έναν Έλληνα… Έλληνα!

     1. It’s all Greek to me!

“It’s all Greek to me” Charlotte Higgins

 Κυριολεκτικά τους πρώτους μου μήνες στην Ελλάδα, δεν καταλάβαινα τίποτα! Η ερώτηση της ημέρας ήταν: «Τι είπε»;

Στα αρχαία χρόνια, οι Έλληνες πίστευαν πως όποιος δε μιλούσε Ελληνικά ήταν «βάρβαρος», καθώς το πρώτο και βασικό κριτήριο για να χαρακτηριστείς Έλληνας, ήταν να μιλάς τη γλώσσα!

Μέσα σ΄ ένα χρόνο μιλούσα άπταιστα ελληνικά! Ήμουν ήδη «Ελληνίδα»!

 1. Η ακρίβεια είναι μία «βρώμικη» λέξη!

Living on Greek time

Ο χρόνος δεν έχει καμία σημασία, οι Έλληνες ζουν την κάθε στιγμή, καθώς πάντα υπάρχει το αύριο!

 1. Ούζο, μην πάτε εκεί!

«Θανατηφόρο», ειδικά αν η πρώτη σας επαφή ήταν σκέτο, χωρίς την προσθήκη νερού!

 1. Οι άντρες φορούν «φούστες»!

Οι Έλληνες άντρες φορούν τις φούστες με μεγάλη ευλάβεια… Ένας υπερήφανος Εύζωνας ή ο Τσολιάς στην Ελληνική Προεδρική Φρουρά, φορώντας τη φουστανέλα του, είναι «πανάκεια» για τα μάτια!

 1. Όλα είναι καλύτερα με φέτα!

Η φέτα σερβίρεται στην κυριολεξία με τα πάντα! Για έναν Έλληνα, ένα γεύμα χωρίς φέτα δεν είναι γεύμα.. και δεν του αρέσει!

 1. «Greece» δεν είναι το όνομα της χώρας!

Οι Έλληνες είναι κάθετοι για αυτό! Το όνομα της πανέμορφης χώρας τους είναι «Hellas».

  7. Οι φωτεινοί σηματοδότες, οι νόμοι της κίνησης και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, είναι για να καταπατώνται!

Την πρώτη φορά που οδήγησα στην Ελλάδα, αισθάνθηκα να παίρνω στα χέρια μου την ίδια μου τη ζωή! Σύντομα εξελίχτηκα σε μία άριστη Ελληνίδα οδηγό!

 1. Ο καθένας είναι ξάδερφος κάποιου!

Όλοι οι Έλληνες φαίνεται ότι συγγενεύουν μεταξύ τους!

 1. Το λεμόνι, το ελαιόλαδο και η ρίγανη πάνε σε όλα τα φαγητά!

Παρόμοιο με το νούμερο 5  και απαραίτητο για κάθε Έλληνα. Αν δε σου αρέσει το ελαιόλαδο, το λεμόνι και η ρίγανη…πολύ απλά θα πεινάσεις!

 1. Κάθε οικογένεια έχει και από έναν Γιάννη!

Ο «Γιάννης» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα στην Ελλάδα και καθώς η παράδοση ορίζει ο πρωτότοκος γιος να παίρνει το όνομα του παππού του, κάθε οικογένεια έχει και από έναν! Έτσι έχω και εγώ τον δικό μου, τον γιο μου Γιάννη!

 1. Οι Έλληνες ποτέ δεν είναι λάθος!

Λοιπόν, καθώς προέρχονται από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους του κόσμου, πώς μπορεί να είναι λάθος;

 1. Οι Έλληνες χορεύουν πάνω στα τραπέζια!

Όταν οι Έλληνες χορεύουν, είναι σαν να βρίσκονται σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο και είναι το ακριβέστερο παράδειγμα του : «Χόρεψε σαν να μη σε βλέπει κανένας»! Ανεβαίνουν πάνω στα τραπέζια, χορεύουν με την ψυχή τους, φωνάζοντας «Όπα»!

 1. Οι Έλληνες μιλούν με τα χέρια τους!

Μην στέκεσαι πολύ κοντά σε έναν Έλληνα! Το πιο πιθανό είναι να σε χτυπήσουν στο πρόσωπο με τις έντονες χειρονομίες τους!

 1. Οι Έλληνες ταΐζουν με το ζόρι τους φιλοξενούμενούς τους!

Οι Έλληνες είναι πολύ γενναιόδωροι άνθρωποι. Μην μπείτε στον κόπο να αρνηθείτε φαγητό από έναν Έλληνα, απλά δεχτείτε τα πάντα και μετά κάντε δίαιτα για τις επόμενες 2 εβδομάδες!

 1. Οι Έλληνες μετρούν πόσα μπάνια κάνουν κάθε καλοκαίρι!

Ακόμα δεν έχω καταλάβει τον λόγο για τον οποίο μετρούν πόσα μπάνια κάνουν κάθε καλοκαίρι, αλλά είναι ένας συνήθης διαγωνισμός μεταξύ τους, οπότε κάποια στιγμή -αναπόφευκτα- θα ερωτηθείς : «Πόσα μπάνια έχεις κάνει»;

Επίσης, εδώ θα προσθέσω, καθώς πολλοί από εσάς (και σας ευχαριστώ πολύ που διαβάζετε το blog μου) μου υπενθυμίσατε ότι ξέχασα να αναφέρω το μέτρημα των παγωτών!

Ναι! Το ξέχασα αυτό, οι Έλληνες μετρούν πόσα παγωτά έχουν καταναλώσει κάθε καλοκαίρι!

 1. Οι Έλληνες είναι «δυνατοί» και υπερήφανοι!

Και έτσι πρέπει να είναι, καθώς έχουν πολλά να φωνάξουν! Η Ελλάδα είναι το λίκνο του πολιτισμού, έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου και επιβίωσαν, δίνοντας στον κόσμο την Ιστορία!

Ο Ηρόδοτος, ο «πατέρας της ιστορίας»  τα ξεκίνησε όλα με τα έργα του, τις «Ιστορίες» και να μην ξεχάσουμε τον Όμηρο, τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή, συγγραφέα της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, των έπων, κομβικά για όλη την ελληνική λογοτεχνία!

 1. Κάθε ελληνική οικογένεια έχει και από -τουλάχιστον έναν- ελαιώνα!

Εκτός Αθηνών, είναι πολύ σπάνιο να δεις ελληνίδες μαμάδες να αγοράζουν ελαιόλαδο από το «σουπερμάρκετ», καθώς έχουν γαλόνια ολόκληρα αποθηκευμένα, τα οποία προέρχονται από τις δικές τους ελιές.

 1. Οι Έλληνες δε γνωρίζουν της σημασία της λέξης «Ουρά»!

Παντού και πάντα, είναι ελεύθερα για όλους!

 1. Οι Έλληνες ποτέ δε λένε: «Δε ξέρω»!

Το ελληνικό «εγώ», όπως έχω διαπιστώσει από την εμπειρία μου, θα τους οδηγήσει στο να σου πουν οτιδήποτε, αν δεν ξέρουν την απάντηση! Οπότε είναι καλό πάντα να ελέγξετε και να διπλο-ελέγξετε την απάντηση και από μία άλλη πηγή!

 1. Είναι Κωνσταντινούπολη και όχι Istanbul!

Ποτέ μην αποκαλέσετε την Κωνσταντινούπολη ,Istanbul, αν θέλετε τη ζωή σας (!), καθώς μέχρι την πτώση της το 1453, ήταν η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η Άλωση της από τους Τούρκους είναι ένα αγκάθι στην ιστορία των Ελλήνων.

 1. «Αν πληρώσεις μετρητά, θα σου κάνω έκπτωση»!

Θέλετε να αγοράσετε ένα ψυγείο, μια τηλεόραση;  Πηγαίνει για οτιδήποτε πραγματικά… Πληρώνεις μετρητά; Θα πάρεις μια έκπτωση! «Δείτε εκείνη την τηλεόραση πλάσμα εκεί, 1000 ευρώ, αν μου δώσετε μετρητά, είναι για σας 900»!

 1. Οι Έλληνες είναι σταθερά ένα χρόνο μεγαλύτεροι!

Όταν ρωτάς έναν Έλληνα πόσο χρονών είναι, θα προσθέσει πάντα ένα χρόνο! Βλέπεις, αν είναι σαράντα ετών στα γενέθλιά του, τώρα είναι στο σαρακοστό πρώτο έτος του, οπότε λογικά είναι σαράντα ένα!

 1. Οι Έλληνες δε διαβάζουν τα φύλλα του τσαγιού, διαβάζουν το φλιτζάνι του καφέ!

Μια παραλλαγή του θέματος,  είναι ότι οι Έλληνες προβλέπουν το μέλλον από τα υπολείμματα του καφέ στο φλιτζάνι  και στο πιατάκι και  όχι από τα φύλλα του τσαγιού.

Predicting the future with a Greek coffee cup

Πίνετε στο μικρό φλιτζάνι νόστιμο ελληνικό καφέ (Ποτέ μην τον πείτε τούρκικο), αναποδογυρίζετε το φλιτζάνι πάνω στο πιατάκι, το αφήνετε για λίγα λεπτά, εξετάζονται τα υπολείμματα, και… voila! Ξέρετε ποιον πρόκειται να παντρευτείτε!

 1. Οι Έλληνες σε «φτύνουν»!

Μην ανησυχήσετε αν ένας Έλληνας σε φτύσει τρεις φορές! Είναι απλά προστασία από το «κακό μάτι»!

 1. Οι Έλληνες παθιάζονται!

Ω ναι, είναι μέσα σε όλα και με κάθε τρόπο, αγαπούν τη ζωή και ό, τι κάνουν, το κάνουν με «ΜΕΡΑΚΙ», με όλη τους την καρδιά και την ψυχή!

 1. Η οικογένεια είναι τα πάντα!

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για τους Έλληνες από την οικογένειά τους! Μπορεί να τσακώνονται, μπορεί να μη μιλούν ο ένας με τον άλλον για μέρες ή και εβδομάδες, αλλά, η οικογένεια είναι τα πάντα…η αρχή και το τέλος όλων!

 1. Οι Έλληνες τρώνε όλοι μαζί

Οι ώρες των γευμάτων είναι γεγονότα χαράς, δεν είναι κάτι που σχετίζεται μόνο με την σπουδαία ελληνική κουζίνα, αλλά είναι με το να «είστε» όλοι μαζί, συζητώντας και κουτσομπολεύοντας.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας σταματά στις 2 το μεσημέρι, καθώς τα μαγαζιά και τα γραφεία κλείνουν, τα σχολεία σταματούν και ο καθένας γυρνά σπίτι του για φαγητό, πάντα σπιτικό!

Η κανονική ζωή συνεχίζεται στις 5!

 1. Οι Έλληνες ποτέ δεν τρώνε φαγητό πριν από τις 10 μμ.

Μετά τις τεράστιες ποσότητες φαγητού που έχουν καταναλώσει κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού, συχνά όχι πριν τις 3 το απόγευμα, είναι να αναρωτιέται κανείς που τρώνε τόσο αργά για βράδυ;

 1. Οι Έλληνες χειροκροτούν μόλις ο πιλότος προσγειώσει το αεροπλάνο

Το έκαναν στο πρώτο μου ταξίδι για την Ελλάδα, σαράντα χρόνια πριν, το έκαναν και στο τελευταίο. Είναι τόσο ανακουφισμένοι που επιστρέφουν στην μαμά πατρίδα, που επίσης χαιρετούν και τον πιλότο!

 1. Το σουβλάκι είναι το ελληνικό αντίστοιχο του αγγλικού «fish and chips»

Στην Αγγλία, σε κάθε γωνιά του δρόμου υπάρχει και ένα μαγαζί με fish and chips (ψάρια με τηγανιτές πατάτες). Στην Ελλάδα αντίστοιχα, με σουβλάκια!

 1. Οι Έλληνες είναι φιλόξενοι, φιλικοί και σε καλοδέχονται.

Οι Έλληνες θα σε προσκαλέσουν μέσα στα σπίτια τους, θα σε ταΐσουν,  θα σου προσφέρουν νερό και θα σου δώσουν και το δεξί τους χέρι αν το χρειάζεσαι.

Για παράδειγμα, κάποτε, όταν επισκεφτήκαμε την Κρήτη και βρισκόμασταν στην κυριολεξία -στη μέση του πουθενά, ένας βοσκός μας προσέγγισε για να μας ρωτήσει τι ώρα είναι. Εν τέλει μας προσκάλεσε στο σπίτι του για φαγητό, ώστε να γνωρίσουμε και την οικογένειά του!

Για να καταλάβετε τους ευγενικούς, γενναιόδωρους και έντιμους Έλληνες, καλύτερα διαβάστε για το ΦΙΛΟΤΙΜΟ!

Λέει όσα χρειάζεται να ειπωθούν για τους Έλληνες.

 1. Οι Έλληνες αγαπούν τα παιδιά!

Όχι μόνο τα δικά τους! Στην Ελλάδα τα παιδιά δεν είναι για να μην ακούγονται και βλέπονται, είναι για να διασκεδάζουν…και ποιος νοιάζεται αν έσπασαν το βάζο-αντίκα της θείας; Ήταν ατύχημα!

Ποιος νοιάζεται αν σπάσουν το μπουκάλι με το ακριβό κρασί; «Δεν πειράζει», «δεν πειράζει», είναι η φράση που ακούς σε όλα τα ελληνικά χείλη, όταν τα παιδιά είναι τριγύρω.

 1. Οι Έλληνες τρώνε καλά!

Και δεν μιλώ μόνο για το ελληνικό «γρήγορο» φαγητό, καθώς γνωρίζουν τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής, γεμάτης με φρέσκα φρούτα και λαχανικά και τρώγοντας το κρέας με μέτρο.

Εξάλλου, η μεσογειακή διατροφή γεννήθηκε στην Ελλάδα!

 1. Πάντα είναι ώρα για καφέ!

Ανεξαρτήτως από το πόσο πολυάσχολοι είναι, οι Έλληνες θα σταματήσουν για ένα καφέ.. και όχι για έναν καφέ σε χάρτινο κυπελάκι, στο χέρι στο δρόμο, ο καφές σημαίνει ώρα για να δεις τους φίλους σου… ο καφές πρέπει να τον γευθείς και να τον απολαύσεις.

Coffee - Greek-Style

Αν ξαφνικά συναντήσεις έναν φίλο στον δρόμο, οι πρώτες λέξεις θα είναι: « Πώς είσαι; Πάμε για έναν καφέ;», συνοδευόμενες από αγκαλιές και φιλιά.

Αυτό εξηγεί και την παρατήρηση νούμερο 2, ότι η «ακρίβεια» είναι μια «βρώμικη» λέξη!

 1. Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με μια αίσθηση του χιούμορ

Οι Έλληνες τα αντιμετωπίζουν,  καθώς έχουν περάσει χειρότερα και είναι αυτό που πιθανό να σας πουν σε περιόδους δυσκολίας…  ότι τα σημερινά μέτρα λιτότητας μπορεί να σημαίνουν την περικοπή των τροφίμων, «δεν πειράζει», θα πουν, «χρειαζόμουν να χάσω μερικά κιλά».

Εσωτερικά μπορεί να είναι τρομοκρατημένοι, αβέβαιοι για το μέλλον, για τον κόσμο, αλλά θα δείξουν ένα γενναίο πρόσωπο.

 1. Οι Έλληνες έχουν συγγενείς σε όλο τον κόσμο.

Λόγω της δυσαρέσκειας που επικρατούσε τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60,  μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Ελληνικό Εμφύλιο, πολλοί Έλληνες εγκατέλειψαν την Ελλάδα για να βρουν μια καλύτερη ζωή στα εργοστάσια της Γερμανίας, στους δρόμους της Αμερικής, στον χιονισμένο Καναδά και στην ηλιόλουστη Αυστραλία.

Και έτσι, όλοι έχουν τώρα μια θεία στη Στουτγάρδη, έναν θείο στο Σικάγο, έναν ξάδερφο στο Τορόντο ή έναν ανιψιό στη Μελβούρνη.

 1. Οι Έλληνες είναι «ζώα πολιτικά»

Όσο  είναι η ψυχή των πάρτι, ( οι οποίοι με την πρώτη ευκαιρία, βγάζουν έξω το ούζο και αρπάζουν το μπουζούκι -όλοι έχουμε ακούσει τη φράση: «διασκέδασε σαν Έλληνας»), είναι επίσης και «ζώα πολιτικά»! Στην πραγματικότητα οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πατέρες της δημοκρατίας.

Επισκεφτείτε ένα Καφενείο, το παλιομοδίτικο, παραδοσιακό ελληνικό μαγαζί που σερβίρει καφέ, στο οποίο είναι κυρίως άντρες συνήθως, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας και να είστε σίγουροι ότι θα είστε αυτόπτες μάρτυρες μιας εξελισσόμενης πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία κάποιες φορές θα είναι θερμή.

Οι Έλληνες «καταβροχθίζουν» τις εφημερίδες, δεν χάνουν ποτέ τα νέα στην τηλεόραση, ξέρουν τι είναι τι.

Από  τους Έλληνες γαμπρούς των απομακρυσμένων ορεινών χωριών,  μέχρι τους έξυπνους επιχειρηματίες στην Αθήνα,  όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο σημερινός υπουργός  παιδείας, ποιος είναι ο ταμίας, ποιος είναι υπουργός πολιτισμού και, αναμφισβήτητα,  τι έφαγε ο πρωθυπουργός για το μεσημεριανό γεύμα!

 1. Οι Έλληνες αφήνουν τα πάντα για την τελευταία στιγμή.

 H προσπάθεια να γίνει κάτι στην Ελλάδα μπορεί να σε οδηγήσει στην τρέλα, καθώς οι Έλληνες φαίνεται να λειτουργούν στο χάος, να ξεκινούν μια δουλειά από πίσω προς τα εμπρός, να αφήνουν κάτω τα εργαλεία τους για να πάνε στο καφενείο και σε κάθε διαμαρτυρία σας… η απάντηση είναι: «Αύριο, Αύριο»,! Ναι, συμβαίνουν μείζονες καταστροφές, όλες αντιμετωπίζονται με καλό χιούμορ, αλλά, τις περισσότερες φορές… «όλα είναι εντάξει τη νύχτα»!

 1. Οι Έλληνες θα επικρατήσουν.

Από το 1453 με την πτώση της Κωνσταντινούπολης, μέχρι την επανάσταση του 1821, η Ελλάδα ήταν κάτω από τον τούρκικο ζυγό, μετά πολέμησαν στους Βαλκανικούς πολέμους, αναμείχθηκαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταλείφθηκαν από τους Γερμανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αμέσως μετά ενεπλάκησαν σε εμφύλιο πόλεμο.

Οι Έλληνες επιβίωσαν και τώρα, ξανά, εν μέσω της τρομερής οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες θα επιβιώσουν, πάντα το κάνουν!

 1. Οι Έλληνες μπορεί να σε κάνουν ακόμα πιο «Έλληνα»!

Η «ελληνικότητα» απλά σε κυριεύει και σύντομα, πριν καν το καταλάβεις, γίνεσαι «πιο Έλληνας και από τους Έλληνες»!

Τι έμαθα μέσα από αυτά τα 40 χρόνια, μένοντας μαζί με αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που ονομάζονται Έλληνες;

Έμαθα ότι είναι υπερήφανοι, πατριώτες και παθιασμένοι άνθρωποι, είναι ευγενικοί, γενναιόδωροι κι φιλόξενοι.

Ναι, πολλές φορές δεν μπορώ να καταλάβω την νοοτροπία τους, η ελληνική γραφειοκρατία είναι ένας νόμος από μόνη της και η επιθυμία θανάτου τους σε αντίθεση με την επιθυμία τους για ασφάλεια, με κάνει να θέλω να φωνάξω!

Ναι, μερικές μέρες, θέλω να βρεθώ όσο το δυνατόν γίνεται πιο μακριά από την Ελλάδα, ναι, υπάρχουν Έλληνες που δε μου αρέσουν, αλλά στην πλειοψηφία τους, τους αγαπώ!

Έχω μετατραπεί σε μια μεγάλη ελληνίδα μαμά, με τη μεγάλη μου ελληνική οικογένεια και εκτός από τον δικό μου Έλληνα Θεό, έχω τώρα τον προσωπικό μου Έλληνα Θεό, τον γιο μου Γιάννη και την Ελληνίδα Θεά μου, την κόρη μου Νάις!

Junior Greek God My son Yiannis

 

My Greek Goddess My daughter Nais

Να ζήσετε, σας εύχομαι όλους μακροζωία και σας αγαπώ πολύ!

 

Μετάφραση από greekerthanthegreeks

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s