ΗΛΙΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ: ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΠΑΛΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ

στις

 

Συνέντευξη στην εκπαιδευτικό Μαρία Σαμουρκασίδου

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στον κόσμο  που βλέπουν τη ζωή με άλλο μάτι. Δεν τους συναντάς συχνά. Άνθρωποι απλοί, αλλά και σπάνιοι ταυτόχρονα. Έχουν λίγη παραπάνω αισιοδοξία μέσα τους και είναι διατεθειμένοι να στην δώσουν, για να σε πείσουν ότι ο κόσμος αλλάζει από ένα απλό βήμα προσφοράς και αγάπης. Ο κόσμος αλλάζει από υπέροχους ανθρώπους σαν τον Ηλία Μάστορα. Ο Ηλίας Μάστορας είναι ο άνθρωπος που καθιέρωσε και αφιερώνει τη ζωή του για την ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνία μας. Αγωνίζεται σε κάθε τερέν με μια μπάλα ειδικά διαμορφωμένη για τους τυφλούς, εκπαιδεύει και προπονεί τους τυφλούς ποδοσφαιριστές παγκοσμίων αθλητικών ομίλων αλλά και οργανώσεων ανά τον κόσμο που ασχολούνται με το άθλημα, συμμετέχει ως προπονητής και τερματοφύλακας σε παγκόσμιες και ολυμπιακές αποστολές. Το Vaterlo συνομίλησε με τον σπουδαίο αυτό Έλληνα και εμπνευστή της καμπάνιας A ball for all.

elias2

«Η μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, Όραμα Νέων Youthorama – Σκακιστικός Όμιλος Πανοράματος, ήταν ο δικαιούχος φορέας υλοποίησης της καινοτόμου ιδέας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουμε επιχειρηματική δράση αλλά όραμα για το κοινό καλό, αποφασίσαμε ότι η μπάλα δεν πρέπει να πωλείται αλλά μόνο να δωρίζεται. Ήρθαμε σε επαφή με εκπροσώπους χωρών όπου καλλιεργείται το παραολυμπιακό άθλημα του Ποδοσφαίρου Τυφλών, Σχολές Τυφλών και δομές όπου δραστηριοποιούνται και παιδιά – νέοι με πρόβλημα όρασης», αναφέρει ο Ηλίας Μάστορας εξιστορώντας την αρχή της όλης αυτής γλυκιάς πρωτοβουλίας.

«Ανακαλύψαμε ότι η πατενταρισμένη μπάλα από τον ΟΒΙ, είχε μεγάλη απήχηση που ξεπερνούσε τα όρια της χώρας μας. Ήδη μας έχουν στηρίξει διεθνή ιδρύματα όπως το UEFA Foundation for Children, Save the Dream από το Κατάρ και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επίσης, έχουν εγκριθεί προγράμματα από το Erasmus+ και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης αλλά και φορείς της πόλης μας διοργανώνουν δράσεις για εμάς. Τα δύο τελευταία χρόνια η θεατρική ομάδα Σύνπραξις υλοποίησε δύο παραστάσεις ενώ η νέα μας συνεργασία είναι με τη θεατρική εθελοντική ομάδα «Κύκλος Ζωής». Η πρεμιέρα του νέου τους έργου «Το Παν» θα ανέβει στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019 και τα έσοδα της οικογενειακής παράστασης θα δοθούν για να αγοραστούν περισσότερες μπάλες και για τυφλά παιδιά.»

ballAir2

Μπορεί μία μπάλα να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο ενσυναίσθησης και με ποιο τρόπο;

Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τρεις κύριους πυλώνες δράσης της παγκόσμιας εκστρατείας με διεθνή τίτλο “A ball for all”:

  • Δωρεάν διανομή μπαλών σε ειδικά σχολεία για την προσωπική ανάπτυξη των

παιδιών και νέων με πρόβλημα όρασης.

  • Δωρεάν διανομή και επιτόπια παρέμβαση σε κάθε γενικό σχολείο όπου φοιτούν και

παιδιά με πρόβλημα όρασης με στόχο την ένταξη και συμπερίληψη.

  • Διανομή εκπαιδευτικού υλικού σε όλες τις σχολικές μονάδες για την κοινωνική

ευαισθητοποίηση γύρω από τις καθημερινές προκλήσεις των ατόμων με πρόβλημα όρασης.

afisa

Έχετε αφιερώσει τη ζωή σας σε ένα συναρπαστικό άθλημα το ποδόσφαιρο τυφλών. Πως ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι;

Διοργάνωσα με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης 1997 το πρώτο διεθνές τουρνουά τον Ιούνιο 1997 ενώ το 1ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου τυφλών διοργανώθηκε στην Ισπανία 3 μήνες αργότερα. Υπήρχε η ανάγκη εθελοντών στη θέση των διεθνών διαιτητών και ήμουν μέλος της δεξαμενής διαιτητών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας από την αρχή λειτουργίας του αθλήματος. Είχα την τιμή να είμαι ο 1ος διαιτητής στους πρώτους Παραολυμπιακούς Αγώνες για το άθλημα στην Αθήνα 2004 και 1ος διαιτητής επίσης στον τελικό για το χρυσό μετάλλιο στο Πεκίνο 2008. Στους πρόσφατους αγώνες Ρίο 2016 ήμουν παρών ως υπεύθυνος διαιτησίας σε όλο τον κόσμο 2013-2017.

Πότε ξεκίνησε το ποδόσφαιρο τυφλών στην Ελλάδα;

Το ποδόσφαιρο τυφλών ξεκίνησε επίσημα το 1997 με τον πρώτο αγώνα ανάμεσα στις Σχολές Τυφλών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ήμουν τότε τερματοφύλακας της ομάδας τυφλών από τη Θεσσαλονίκη και ηττηθήκαμε. Με ειλικρίνεια μου ανακοίνωσαν οι τυφλοί ποδοσφαιριστές ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να αλλάξουν αλλά μπορούν να αντικαταστήσουν τον τερματοφύλακα με κάποιον πιο ικανό!

elias

Εκτός από διαιτητής ποδοσφαίρου τυφλών είστε και προπονητής σκακιού και μάλιστα έχετε γράψει ένα σκακιστικό παραμύθι και σε σύστημα Μπράιγ για τα τυφλά παιδιά…

Είχα γράψει τη σειρά σκακιστικών παραμυθιών «Βέρα, η μαγική σκακιέρα», είχαν τυπωθεί και σε γραφή Braille αλλά η Σχολή Τυφλών θέλοντας να με τιμήσει οργάνωσε μία θεατρική αφήγηση για τα μικρότερα παιδιά με πρόβλημα όρασης. Η οικογένεια του Λέανδρου, 3 ετών τότε, με πρόβλημα όρασης, προθυμοποιήθηκε να συμβάλει εθελοντικά συμμετέχοντας στην εκφώνηση ενός γρίφου. Όταν ολοκληρώθηκε η παραγωγή, έδωσα ως δώρο στον Λέανδρο τη μπάλα ποδοσφαίρου τυφλών για ενήλικες. Τότε συνειδητοποίησα ότι η μπάλα ζυγίζει πάνω από μισό κιλό και δε θα μπορούσε να παίξει με ασφάλεια ο Λέανδρος με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Έτσι λοιπόν, υπέβαλλα πριν 2 χρόνια, ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Αθλητισμού και προτυποποίησα τη μοναδική μπάλα σε όλο τον κόσμο και για τυφλά παιδιά. Η μπάλα ζυγίζει 250 γραμμάρια, ιδανική για παιδιά και νέους καθώς μπορούν να τη βάλουν εύκολα μέσα σε σχολική τσάντα.

lambros2

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το σκάκι έχει όλο και περισσότερους θιασώτες. Είναι ενθαρρυντικό για μία εποχή που κυριαρχεί η ψηφιακή ψυχαγωγία;

Η αγάπη μου για το μαζικό αθλητισμό και να μεταλαμπαδεύσω τις αθλητικές αξίες σε παιδιά και νέους, ξεκίνησα ως προπονητής σκάκι το 1991. Το διάστημα 1994-2001 εργάστηκα ως προπονητής στη Σχολή Τυφλών και ως εθνικός προπονητής σε διεθνείς αποστολές. Το σκάκι είναι ένα ατομικό άθλημα όμως το κάθε παιδί μπορεί να αποκομίσει την εκπαιδευτική αξία του παιχνιδιού μέσα από ομαδικές δραστηριότητες. Το σκάκι έχει μεγάλη άνθιση στη ψηφιακή εποχή καθώς πλέον είναι εφικτό να παίξεις μία παρτίδα διαδικτυακά χρησιμοποιώντας ελεύθερες ψηφιακές πλατφόρμες.

Ποιες ομοιότητες θα εντοπίζατε ανάμεσα στο ποδόσφαιρο τυφλών και στο σκάκι;

Η στρατηγική και η τακτική είναι έννοιες που τις συναντάμε και στα δύο αθλήματα. Η προπόνηση είναι επιτακτική ανάγκη για τη βελτίωση αλλά σίγουρα έχουν περισσότερες διαφορές παρά ομοιότητες. Το ποδόσφαιρο τυφλών είναι ένα extreme sport στο χώρο των αθλητών με πρόβλημα όρασης με φυσική επαφή ενώ το σκάκι απαιτεί πνευματική εγρήγορση.

lambros1

Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Το πρώτο που θα θέλατε να βελτιώσετε ή να αλλάξετε στην περιοχή σας ποιο θα ήταν;

Ο Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη με τίμησε με την επιλογή του να με συμπεριλάβει στους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους από τη Δημοτική Ενότητα Πυλαίας όπου ζω. Έχουμε μακρά συνεργασία καθώς το Σκάκι στο Πανόραμα όπου εργάζομαι αριθμεί 20 χρόνια από το 1999.

Η απάντηση στην ερώτηση για την προσφορά μου στο Δήμο, κρύβεται στην κοινωνία που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Αρκετοί στην τοπική μας κοινωνία βιώνουν την απομόνωση και τον αποκλεισμό από τον κοινωνικό περίγυρο. Η δική μου συνεισφορά όλα αυτά τα χρόνια είναι η εκπαίδευση, κυρίως των νέων, μεταφέροντας τις καλές πρακτικές από το εξωτερικό.

Στο πεδίο των κοινωνικών ομάδων με λιγότερες ευκαιρίες, η προσωπική μου διαδρομή στο διεθνή αθλητικό χώρο με αναπηρίες αποτελεί το έναυσμα για δράση σε τοπικό επίπεδο. Η τεχνογνωσία όλων αυτών των καλών διεθνών πρακτικών μπορεί να αλλάξει την τοπική μας κοινωνία.

Έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε άτομα δραστήρια, ελέγχοντας τα βιογραφικά τους και την πορεία τους μέχρι σήμερα. Επιλογή μου να μην τυπώσω προσωπικό υλικό αλλά προσπαθώ να περάσω το μήνυμα με πιο φιλικούς προς το περιβάλλον, τρόπους.

Εκπροσώπησα τη χώρα μου στην Ε.Ε., στη διαδικασία της συγγραφής της Λευκής Βίβλου για τη Νεολαία προερχόμενος από κοινωνική οργάνωση. Ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη είναι εξωστρεφής στην εύρεση κοινοτικών πόρων και μπορώ να είμαι αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

final2

INFO

Ήδη αυτή τη βδομάδα μοιράστηκαν στη Σιέρα Λεόνε οι πρώτες Youthorama μπάλες στο ένα από τα τρία κέντρα τυφλών και το Σάββατο θα μοιραστούν μπάλες σε όλα τα τυφλά παιδιά και νέους με πρόβλημα όρασης της χώρας.

0-02-04-01f93722cf0d5d7ebf886fb6082092622473282d5330d69156984727921498a4_full

0-02-04-46e8dae114e9f5a9e783f5ff79588f0afcaae741622a032d8284508bfce0ab2a_full

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s