ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗ: Η ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΘΕΤΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

στις
Συνέντευξη στη Μαρία Σαμουρκασίδου
Όταν αποκτάμε  σκύλο αναρωτιόμαστε ποια θα είναι τα βήματα που θα ακολουθήσουμε για τη σωστή εκπαίδευσή του, αλλά και πριν τον αποκτήσουμε παρόμοια ερωτήματα αγχώνουν τις σκέψεις μας. Η σωστή εκπαίδευση σκύλου ξεκινάει από μικρή ηλικία και μακροπρόθεσμα μπορεί να αποβεί σωτήρια για την καθημερινότητα, τόσο τη δική σας όσο και του σκύλου. Δίνοντας στο σκύλο σας μερικές βασικές κατευθυντήριες γραμμές όσο είναι νεαρός, μπορείτε να χτίσετε τις βάσεις ώστε να συνειδητοποιήσει ποια είναι η σωστή συμπεριφορά και ποια όχι και, τελικά, να τον διαμορφώσετε σε έναν σκύλο με σωστούς τρόπους. «Ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, με διαφορετικές γνωσιακές δεξιότητες, οπότε και ο χρόνος εκπαίδευσης του ποικίλει. Η γνωστική λειτουργία του σκύλου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η εκτροφή, το DNA, η επιρροή των ορμονών και η ανατροφή του», τονίζει η Ιωάννα Κουμεντάκη, Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων και Σύμβουλος Συμπεριφοράς- Ευζωϊας, μιλώντας στο Vaterlo και στη Μαρία Σαμουρκασίδου αναφερόμενη στη σωστή εκπαίδευση των σκύλων.  «Οι κηδεμόνες πολλές φορές λανθασμένα θεωρούν ότι αν ένα σκυλί μαθαίνει με πολύ γρήγορα, τότε αυτομάτως είναι και πολύ έξυπνο. Η ευκολία με την οποία μια φυλή επιδέχεται εκπαίδευση, δεν καθορίζει την ευφυΐα ενός σκύλου»,  εξηγεί η κυρία Κουμεντάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει ερευνών, η νοημοσύνη του σκύλου χωρίζεται στη Νοημοσύνη της εργασίας και υπακοής δηλ. την ικανότητα του σκύλου να μαθαίνει από τον άνθρωπο, στη Προσαρμοστική Νοημοσύνη δηλ. τι μπορεί να μάθει ένας σκύλος από μόνος του & στην Ενστικτώδη Νοημοσύνη δηλ. την ικανότητα να εκτελεί ό,τι έχει μάθει από την φύση του. Οπότε με βάση το γνωσιακό προφίλ του κάθε σκύλου, ο χρόνος μάθησης μπορεί να είναι είτε σταδιακός, είτε με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να εκπαιδευτεί ένας σκύλος;
 
Το γενετικό και γνωστικό προφίλ του σκύλου, το περιβάλλον που ζει, τα ερεθίσματα που δέχεται, ο τρόπος εκπαίδευσης που επιλέγουμε και ο χρόνος που αφιερώνει ο εκάστοτε κηδεμόνας για να γνωρίσει το κατοικίδιο του, είναι οι βασικότεροι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν το χρονικό πλαίσιο μιας εκπαίδευσης. Ένας Μ.Ο. εκμάθησης συγκεκριμένων συμπεριφορών που βοηθούν στην αρμονική συμβίωση, είναι 10-12 μαθήματα. Το έργο του εκπαιδευτή ολοκληρώνεται όταν ο κηδεμόνας έχει λάβει την απαραίτητη γνώση, για να γίνει ο ίδιος σταδιακά ο μοναδικός εκπαιδευτής του σκύλου του… αλλά ουσιαστικά η εκπαίδευση του σκύλου από τον κηδεμόνα, δεν σταματάει ποτέ.
Πότε πρέπει να ξεκινήσει η βασική εκπαίδευση του σκύλου ;
 
Η καταλληλότερη ηλικία για να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση είναι από 2,5 μηνών, καθώς ο εγκέφαλος του κουταβιού έχει ήδη σχηματοποιηθεί και μπορούν να τεθούν σωστά οι βάσεις της εκπαίδευσης. Είναι καλύτερα να δράσουμε προληπτικά, δηλαδή πολύ πριν αναπτυχθούν ανεπιθύμητες συμπεριφορές, που στη συνέχεια θα κληθούμε να εξαλείψουμε. Στο γενικότερο πλαίσιο, δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός στην εκπαίδευση. Ένας υγιής σκύλος, μπορεί να εκπαιδευτεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Ο εκπαιδευτής σκύλων είναι η αυθεντία που θα επιβάλει κανόνες στην εκπαίδευση του σκύλου ή παίζουν και άλλοι ρόλοι για το σκοπό αυτό;
 
Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων δεν επιβάλει κανόνες αλλά μαθαίνει στο σκύλο-μαθητή τις επιθυμητές συμπεριφορές και επιλύει τυχόν προβληματικές συμπεριφορές, χωρίς ο σκύλος να νιώσει οποιαδήποτε μορφή πίεσης, βίας, χωρίς φωνές ή ό,τι άλλο θα μπορούσε να τον τρομάξει ή/και να τον αγχώσει. Η θετική εκπαίδευση είναι βασισμένη στην ηθολογία και έχει αποτέλεσμα γιατί σέβεται την φύση του ζώου. Μέσω της θετικής εκπαίδευσης βοηθάμε τον κηδεμόνα να αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με το κατοικίδιο του, μαθαίνουμε στο σκύλο να χρησιμοποιεί τον σκεπτόμενο εγκέφαλό του και έτσι τίθενται σταδιακά τα όρια που χρειάζονται, για μια άριστη και ποιοτική σχέση ανάμεσα στο σκύλο και στον άνθρωπο.
Στο άκουσμα  «εκπαίδευση του σκύλου» το μυαλό μας πάει περιοριστικά στην προσπάθεια ελέγχου συμπεριφοράς, δηλαδή την υπακοή. Λανθασμένα ή όχι;
 
Απολύτως λανθασμένα. Μέσω της θετικής εκπαίδευσης δεν ελέγχω κάποια συμπεριφορά, αλλά με ευγενικό τρόπο και χωρίς καμία μορφή βίας, αλλάζω μια συμπεριφορά. Υπάρχουν και άλλες ορολογίες που δυστυχώς ακόμη συγχέονται στο μυαλό των ανθρώπων όπως πχ είναι διαφορετικό να ‘ηγούμαι’ και διαφορετικό να ‘κυριαρχώ’ στο σκύλο. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κυριαρχία δεν υφίσταται μεταξύ διαφορετικών ειδών (ο σκύλος μπορεί να κυριαρχήσει σε κάποιον άλλο σκύλο και ο άνθρωπος αντίστοιχα σε κάποιον άλλον άνθρωπο). Ο σκύλος μαθαίνει να ακούει σε κάτι που θα του πούμε, γιατί μας εμπιστεύεται και όχι γιατί μας φοβάται.
Ποια είναι η άποψή σας για τα ειδεχθή περιστατικά βίας απέναντι σε σκύλους που δυστυχώς έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια;
 
Το φαινόμενο κακοποίησης και κάποιες φορές θανάτωσης ζώων δεν είναι σημερινό φαινόμενο αλλά δυστυχώς στις μέρες μας παρουσιάζει μεγάλη έξαρση. Θεωρώ ότι τα κοινωνικά προβλήματα που αυξάνονται, η οικονομική ανέχεια και φυσικά η πτώση του μορφωτικού επιπέδου, συντελούν σε αυτές τις ακατανόμαστες πράξεις. Επίσης η ατιμωρησία που υπάρχει και σε αυτό τον τομέα και το γεγονός ότι ο πολίτης δεν καταγγέλλει τα περιστατικά βίας, δεν βοηθούν στην μείωση των φαινομένων. Η προστασία των ζώων απο την ανθρώπινη βαρβαρότητα, θεωρώ ότι μπορεί να επιτευχθεί με ένα σωστότερα δομημένο νομοθετικό πλαίσιο, με αυστηρότερη ποινική μεταχείριση των παραβατών, με μεγαλύτερη επιστημονική συνδρομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών σε όσα αφορούν την γνωστοποίηση των δικαιωμάτων των ζώων και την έννοια της ευζωίας, και τη γενικότερη ενεργή κοινωνική συμμετοχή για την αλλαγή της αντίληψης του μέσου πολίτη για το ζήτημα αυτό. Το πλεονέκτημα του δράστη όταν κακοποιεί ένα ζώο, είναι ότι αυτό δεν έχει φωνή να τον καταγγείλει. Βάσει επιστημονικών μελετών οι ομοιότητες μεταξύ της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης ζώων είναι πάρα πολλές και συνήθως οι δράστες είναι το ‘ίδιο πρόσωπο’ και στις δυο περιπτώσεις. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν σε τι είδους κοινωνία θέλουμε να ζούμε  και ας δράσουμε ανάλογα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s