MyRafiki :Ένα ταξίδι ζωής στην Αφρική για να γίνεις ΕΣΥ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο

στις
Συνέντευξη στη Μαρία Σαμουρκασίδου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αφρική, συγκεκριμένα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στη πόλη
Bunia από Έλληνες γονείς. Είναι ο τόπος που γεννήθηκε, που έπαιξε τα πρώτα της παιχνίδια, εκεί δημιούργησε τις πρώτες της παιδικές φιλίες, φιλίες που ακόμη και σήμερα κρατάνε.
 
Έζησε από κοντά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί και κυρίως των παιδιών, τον αγώνα τους για επιβίωση και τη δίψα τους για μάθηση για να μπορέσουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή αλλά και για να προσφέρουν στην πατρίδα τους.
 
Ζώντας αυτές τις δυσκολίες από κοντά και θέλοντας να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορούσε στους τόπους που μεγάλωσε, αναδύθηκε η ανάγκη της με κάποιο τρόπο να βάλει ένα μικρό λιθαράκι μαζί με την οικογένειά της ώστε να ανακουφίσουν  τις δυσκολίες και να βοηθήσουν στοχευμένα στο εκπαιδευτικό κομμάτι.
 
Έτσι πήρε σάρκα και οστά το μεγάλο  όνειρο της Ευδοκίας Ταμπάκη: η δημιουργία της MyRafiki. Η Ευδοκία μίλησε στο Vaterlo και στη Μαρία Σαμουρκασίδου για όλη αυτήν την προσπάθεια και για τη μεγάλη αυτή εμπειρία.
 
“Η MyRafiki ιδρύθηκε από τρία άτομα στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2017, με τη νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Μια συμβολική επωνυμία που στην αφρικανική διάλεκτο «σουαχίλι» Rafiki σημαίνει φίλος… Και τα τρία ιδρυτικά μέλη προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας εθελοντικά, χωρίς καμία αμοιβή. Η καλύτερη αμοιβή για μας είναι η ηθική ικανοποίηση και το χαμόγελο των παιδιών, γιατί όλα τα παιδιά αξίζει να χαμογελάνε. Η ομάδα μας πλαισιώνεται από δύο επίτιμα μέλη και από ανθρώπους που βοηθάνε επίσης εθελοντικά για την ομαλή λειτουργία της MyRafiki π.χ. στα social media (facebook, Instagram), τα λογιστικά μας”, επισημαίνει η Ευδοκία προσθέτοντας με νόημα τους σκοπούς της  MyRafiki που είναι εκπαιδευτικοί, όπως η οργάνωση κατασκηνώσεων δημιουργικής απασχόλησης μορφωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, αναπτυξιακοί, όπως η συνεισφορά στην ανέγερση σχολικών εγκαταστάσεων, ορφανοτροφείων, ιατροφαρμακευτικοί, ανθρωπιστικοί και φυσικά ιεραποστολικοί, καθώς υπάρχει η συνεργασία και η στήριξη της τοπικής Ιεραποστολικής ορθόδοξης εκκλησίας.
 
“Στον ένα χρόνο ιδρύσεως της MyRafiki έχουμε δημιουργήσει μια κατασκήνωση μορφωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα στην νοτιοδυτική Ουγκάντα και συγκεκριμένα στο χωριό Ρουμπάαρε, 60 χλμ από τα σύνορα της Ρουάντα. Σε μια νεοσύστατη ορθόδοξη ενορία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας του πατρός Αριστοτέλη, για πρώτη φορά 115 παιδιά ηλικίας 4 έως 20 ετών ανεξαρτήτου θρησκεύματος και φυλής, είχαν την δυνατότητα να ζήσουν την πρώτη τους κατασκηνωτική εμπειρία δημιουργικής απασχόλησης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δημιουργικό παιχνίδι, ξεχωριστές κατασκευές, τραγούδι και χορό, εκπαιδευτικές δράσεις και κατήχηση από τον πατέρα Αριστοτέλη”, μας περιγράφει η Ευδοκία τονίζοντας ότι ομάδες συζητήσεων συνέθεσαν το «πολύχρωμο» παζλ γνώσης και πρόληψης σε ζητήματα υγείας (προσωπική υγιεινή, πρώτες βοήθειες) καθώς και ψυχοκοινωνικής στήριξης (συνεργασία, αλληλεγγύη, ενδυνάμωση).
 
«Το ταξίδι της MyRafiki διακατέχεται και από έναν Ιεραποστολικό χαρακτήρα. Στην Αφρικανική ήπειρο η Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία έχει ως επικεφαλείς άξιους εκπροσώπους της (ιεράρχες, κληρικούς). Έχτισε ναούς, ίδρυσε σχολεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία, άνοιξε πηγάδια για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Πιστή στην ιερή αποστολή της βοηθάει καθημερινά συνανθρώπους μας στην Αφρική ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ θρησκεύματος, φυλής. Έχουμε την ευλογία να γνωρίζουμε προσωπικά δύο Αφρικανούς εκπροσώπους της ορθόδοξης εκκλησίας στην Αφρική: τον Σεβασμιώτατο Πάσης Ουγκάντας κ.κ. Ιωνά και τον Σεβασμιώτατο Ρουάντας και Μπουρούντι κ.κ. Ιννοκέντιο. Πρόκειται για δύο ανθρώπους που παλεύουν να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους, να ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο και να τους δώσουν τα κατάλληλα εφόδια για να καλυτερεύσουν τις ζωές τους.”
“Επίσης η MyRafiki προσπαθεί με τον ίδιο τρόπο να στηρίξει το Μοναστήρι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας , στο χωριό Μόντε της Ουγκάντα, το οποίο φιλοξενεί περίπου 50 ορφανά παιδιά. Η Γερόντισσα Μαρία και η αδερφή Θεοσέμνη με ανιδιοτελή αγάπη και μεγάλο αγώνα, προσπαθούν να καλυτερεύσουν τις ζωές αυτών των παιδιών, καλύπτοντας με δυσκολία τα σχολικά τους δίδακτρα και τις καθημερινές τους βασικές ανάγκες σε φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη.”
 
Στόχος μας είναι να στηρίξουμε και άλλα απομακρυσμένα χωριά στη Ρουάντα, στο Μπουρούντι και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δημιουργώντας κατασκηνώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα και οργανώνοντας διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέματα όπως η καλλιέργεια γης κ.α. προκειμένου να τους προσφέρουμε κάποιες βασικές γνώσεις σε τομείς που μπορούν μόνοι τους να αναπτύξουν βελτιώνοντας παράλληλα το επίπεδο της καθημερινής επιβίωσής τους.
 
Ποια εικόνα θα σας μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη σας από τα παιδιά;
 
Είναι τόσες πολλές και έντονες οι εικόνες σε κάθε μας αποστολή που πραγματικά δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω κάποια… Η Αφρική είναι γεμάτη εικόνες, σε κάθε σου βήμα, σε κάθε ματιά, άλλοτε στενάχωρες, άλλοτε χαρούμενες. Όλες είναι μοναδικές, οι οποίες θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά και στο μυαλό μας.
 
Τί να πρωτοαναφέρουμε: πολύ νωρίς το πρωί βλέπει κανείς παρέες παιδιών με τη σχολική τους στολή (όσα έχουν την δυνατότητα να πάνε σχολείο) να περπατάνε στο δρόμο για να φτάσουν έγκαιρα στο μακρινό τους σχολείο. Άλλοτε μπορεί να δει μικρά παιδιά να κουβαλάνε τα αδερφάκια τους στις πλατούλες τους και να τα προσέχουν όσο οι γονείς λείπουν στα χωράφια. Άλλοτε βλέπει μικρά παιδιά να κουβαλάνε τσάπες και να πηγαίνουν στα χωράφια για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό ή μικρά παιδιά 5-6 χρονών να κουβαλάνε ανάλογο μέγεθος μπιτονιού στο κεφάλι τους με το νερό της μέρας, από την μία και μοναδική πηγή νερού που μπορεί να βρίσκεται και δύο ώρες μακριά από το σπίτι τους. Επίσης μπορεί κανείς να αντικρίσει, παιδιά που παίζουν στις γειτονιές τους με αυτοσχέδια παιχνίδια, που χορεύουνε και τραγουδάνε. Κάθε μέρα για αυτά είναι μία γιορτή, γιατί απολαμβάνουν την κάθε στιγμή. Όταν πέφτει η νύχτα μαζεύονται όλα γύρω από τη φωτιά μαζί με τις οικογένειές τους (σε πολλά χωριά το ρεύμα είναι πολυτέλεια) και ακούνε τους μεγάλους να διηγούνται ιστορίες ζωής…
 
Τα μάτια τους λάμπουν από ευτυχία και τα χεράκια τους σε χαιρετάνε με ενθουσιασμό. Αν και τους λείπουν βασικά υλικά αγαθά, είναι πραγματικά ευτυχισμένα.
 
Όταν κάποια στιγμή δώσαμε γραφική ύλη, ένα παιδί πήρε το μολύβι και ήθελε να το σπάσει στα δύο για να δώσει το μισό στον φίλο του… πραγματικά άστραψε από ευτυχία όταν συνειδητοποίησε ότι ένα ολόκληρο μολύβι είναι δικό του… Ένα άλλο παιδάκι κουβαλούσε το αδερφάκι του στην πλάτη, πήρε τη μοναδική καραμέλα που είχε, την ξετύλιξε, την έγλειψε για να νιώσει τη γλυκάδα της και ύστερα την έδωσε στο αδερφάκι του.
 
Εικόνες που σε κάνουν να αναθεωρήσεις πολλά πράγματα στη ζωή σου και να είσαι ευγνώμων για το πιο απλό και το πιο λίγο…
 
Στη διάρκεια των κατασκηνώσεών μας κρατάμε στο μυαλό μας την εικόνα των παιδιών που απορροφούν σαν σφουγγάρι τις όποιες εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες. Η δίψα τους για μάθηση είναι μοναδική.
 
Την δύσκολη στιγμή του αποχωρισμού για όλους μας, τα παιδιά μας μεταφέρουν την χαρά και την αγάπη τους για τις κατασκηνώσεις μας.
 
Είμαστε ευγνώμονες που περνάμε στιγμές κοντά τους. Πρόκειται για τις ομορφότερες και πιο δυνατές στιγμές της ζωής μας. Φεύγουμε με γεμάτη την ψυχή μας και αυτό δεν ανταλλάσσεται με τίποτα στον κόσμο…
 
Ένας τόπος, μία ήπειρος ευλογημένη, όπως η Αφρική είναι συγχρόνως τόσο ταλαιπωρημένη με δραματικά στατιστικά φτώχειας και άλλων δεινών. Ισχύει το ευλογία και κατάρα σε αυτόν το λαό;
Η Αφρικανική ήπειρος είναι από τους πιο ευλογημένους, από πολλές πλευρές τόπους. Έχει από τα πλουσιότερα υπεδάφη με όλων των ειδών τα μεταλλεύματα (πετρέλαιο, διαμάντια, χρυσό, κοβάλτιο κλπ). Όμως όλος αυτός ο τεράστιος φυσικός πλούτος πώς μπορεί να συμβαδίζει με την φτώχια;;; Και σε αυτή την ήπειρο έχουμε το «παράδοξο της αφθονίας»: συνύπαρξη φυσικού πλούτου και εξαθλίωσης…..
 
Επίσης το έδαφος των περισσοτέρων κρατών της Αφρικής είναι πολύ εύφορο και δεκτικό στην καλλιέργεια άφθονων αγροτικών προϊόντων (καφές, κακάο, ρύζι, ζαχαροκάλαμο, αράπικο φιστίκι κλπ). Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η Αφρικανική ήπειρος θα έπρεπε να είναι η πιο πλούσια, η πιο αυτάρκης στον κόσμο… Και όμως σε πολλές χώρες και κυρίως στα χωριά, η γεωργία των ντόπιων γίνεται με πρωτόγονο τρόπο όπως επίσης η αλιεία και η κτηνοτροφία…
 
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του αφρικανικού πληθυσμού καθημερινά έρχεται αντιμέτωπο με προβλήματα που εμείς θεωρούμε δεδομένο ότι τα έχουμε λυμένα. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, σε επαρκή και ποιοτική ποσότητα φαγητού, στην βασική εκπαίδευση, στην βασική ιατρική περίθαλψη. Αναγκαία έργα υποδομής λείπουν π.χ. νοσοκομεία, σχολικές αίθουσες.
 
Η ανθρωπιστική κρίση είτε από πολιτικούς, είτε από κοινωνικούς ή οικονομικούς παράγοντες μαστίζει ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Αφρικής σε καθημερινή βάση.
 
Όμως παρόλα τα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης το χαμόγελο, η αξιοπρέπεια και η δίψα για μάθηση τους χαρακτηρίζει. Θέλουν να μορφωθούν για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους την πλούσια γη τους και τον τεράστιο φυσικό πλούτο τους.
 
 
Κύριος σκοπός της MyRafiki είναι το εκπαιδευτικό κομμάτι, όπως αναλύσαμε στους σκοπούς της και όχι απλώς η προσφορά μιας ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία τους χαρίζει μια προσωρινή μόνο ανακούφιση.
 
Όπως έχει πει και ο μεγάλος ηγέτης της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα «η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο, το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο».
Με ποιο τρόπο μπορεί να συμμετάσχει κάποιος στις δράσεις σας;

 

Όσοι πιστεύουν στην αξία του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της προσφοράς και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο μας πέρα από τα σύνορα και θέλουν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία ζωής προσφέροντας στον συνάνθρωπο μας, μπορούν να μας ακολουθήσουν στις αποστολές μας, να γίνουν εθελοντές/εθελόντριες με ενεργή δράση στις αποστολές της MyRafiki. Σε περίπτωση που κάποιος/κάποια ενδιαφέρεται, μπορεί να μας στείλει email στο info@myrafiki.gr ή να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς στο +306945402199. Επιπλέον μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας και μέσω της φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας www.myrafiki.gr στο πεδίο «Γίνε εθελοντής».
 
Άλλοι τρόποι στήριξης είναι η υλική και  οικονομική ενίσχυση. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην Ουγκάντα με 1 ευρώ περίπου εξασφαλίζεται το ημερήσιο βασικό φαγητό ενός παιδιού, με 10 ευρώ εξασφαλίζεται η γραφική ύλη ενός παιδιού για ένα τρίμηνο, με 200 ευρώ τα σχολικά δίδακτρα μιας σχολικής χρονιάς.
 
Μία ευχή για τη νέα χρονιά…
Η MyRafiki εύχεται ευλογημένη χρονιά γεμάτη υγεία για όλον τον κόσμο και περισσότερα παιδικά χαμόγελα… Τα παιδιά είναι το μέλλον μας… Όλοι μαζί να υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε τα δικαιώματα τους για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά. Ευχόμαστε από καρδιάς ο καθένας μας να βοηθάει όσο και όπως μπορεί τον συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη, σε όποια γωνιά της γης και αν βρίσκεται. Ας βάλουμε όλοι μαζί ένα μικρό λιθαράκι για να καλυτερέψει ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε..
 
«Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο».
 
Καλή χρονιά σε όλους! 
INFO:
 
α) Η υλική και οικονομική ενίσχυση της MyRafiki  προέρχεται αποκλειστικά από εθελοντικές συνεισφορές ιδιωτών και εταιρειών (δωρεές, χορηγίες). Δεν έχει ληφθεί καμία επιδότηση σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι σήμερα.
 
β) Όσοι συμμετέχουμε εθελοντικά στις δράσεις της MyRafiki, επιβαρυνόμαστε τα προσωπικά μας έξοδα.
 
Στα μέσα Ιανουαρίου η MyRafiki θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη της δράση. Δύο εκπαιδευτικές κατασκηνώσεις σε δυο χωριά στην Ουγκάντα.  Δημιουργική απασχόληση και μάθηση, ψυχαγωγία και ανθρωπιστική βοήθεια για 300 παιδιά τουλάχιστον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s