Γεώργιος Τόλης, ο ιατρός που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το πρώτο bypass

στις

Ο Γεώργιος Α. Τόλης (Μαλακάσι Τρικάλων, 5 Μαρτίου 1935 – ) είναι διακεκριμένος Έλληνας καρδιοχειρουργός, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα το 1990.

Οι γονείς του Τόλη, Αθανάσιος και Σταματία, ήταν φτωχοί εστιάτορες από τα ορεινά χωριά της Καλαμπάκας. Ο Τόλης τελείωσε το Γυμνάσιο στα Τρίκαλα και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά την περίοδο 1954–1961. Μετά το πέρας της θητείας του (1963), ειδικεύθηκε στην Χειρουργική Θώρακα και Καρδιάς συνεχίζοντας τις σπουδές του στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1971 επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί αρχικά στο Θεραπευτήριο «Ο Ευαγγελισμός» (μέχρι το 1984), στο ιδιωτικό Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο «Υγεία» (μέχρι το 1995), και, τέλος, στο επίσης ιδιωτικό Ιατρικό Αθηνών. Είναι νυμφευμένος με τη φαρμακοποιό Έφη Παπαποστόλου, με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά: τον Αθανάσιο ή Άθαν (γεν. 1968), τον Γεώργιο (γεν. 1969) και την Τίνα (γεν. 1975)

Ως καρδιοχειρουργός, ο Τόλης πραγματοποίησε χιλιάδες επεμβάσεις. Μεταξύ άλλων, ο Τόλης πραγματοποίησε στην Ελλάδα την πρώτη επαναγγείωση μυοκαρδίου με παρακαμπτήριο φλεβικό μόσχευμα, το γνωστό «bypass» (Θεραπευτήριο «Ο Ευαγγελισμός», 8 Δεκεμβρίου 1971), και την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς (Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο «Υγεία», 3 Απριλίου 1990).

Το 1997, ο Τόλης έπαυσε να χειρουργεί και να ασκεί την Ιατρική. Έχει εκφραστεί εναντίον του δημοσίου Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), κρίνοντάς το δυσκίνητο και γραφειοκρατικό. Έχει επίσης εκφραστεί εναντίον της παροχής υπηρεσιών Υγείας με στόχο το οικονομικό κέρδος.

Βιβλιογραφία
  • Γεώργιος Α. Τόλης, Με το χέρι στην καρδιά, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2000, σελ. 699. ISBN 960-527-150-8.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s