ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΚΑ: Η ΤΕΧΝΗ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ, ΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙ, ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

στις
Συνέντευξη στη Μαρία Σαμουρκασίδου
Τη σπουδαιότητα της τέχνης στην προσωπικότητα του κάθε παιδιού και τα θετικότερα οφέλη των σχετικών μαθημάτων στο σχολείο τόνισε η καθηγήτρια εικαστικών, Ειρήνη Μπάκα. Η κυρία Μπάκα με αφορμή την 3η Art Thessaloniki Fair που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες με σύνθημα: Διακίνηση-Ενημέρωση-Διασκέδαση, μίλησε στο Vaterlo και στη Μαρία Σαμουρκασίδου για το σπουδαίο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τέχνη στην ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών. «Η παρουσία των μαθημάτων τέχνης στο σχολείο μόνο θετικά οφέλη μπορεί να έχει. Το παιδί ενθαρρύνεται να παίξει, να πειραματιστεί, να εκφράσει τις ιδέες του, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς του. Μια καλλιτεχνική εργασία προϋποθέτει μια βαθιά επεξεργασία ιδεών, οργάνωση, πειραματισμό, επάλληλες δοκιμές και προσωπικό μόχθο στην εκμάθηση των τεχνικών», επεσήμανε η κυρία Μπάκα προσθέτοντας ότι το κάθε παιδί  μαθαίνει να ερευνά , να ανακαλύπτει, να αξιολογεί, να κρίνει και να αποκτά εμπειρίες βιωματικά. «Η ύπαρξη ενός τέτοιου περιβάλλοντος ελευθερίας συμβάλλει στην ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών και διεγείρει τη φαντασία τους και τα ευαισθητοποιεί έτσι ώστε να γίνουν δέκτες ερεθισμάτων, αποκτώντας εφόδια για το μέλλον», τονίζει η κυρία Μπάκα.
Η κυρία Ειρήνη Μπάκα με τον κύριο Γιώργο Τσακίρη λίγο πριν την εκπνοή της παρουσίασης του project Yakumo Koizumi
Η 3 Art Thessaloniki Fair είχε προγραμματίσει να υποδεχθεί μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν στις μέρες μας οι μαθητές σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις;
Η 3η Art Thessaloniki ως θεσμός λειτουργεί πολυδιάστατα. Φέτος έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών σε οργανωμένες ξεναγήσεις, με στόχο τη γνωριμία με τους καλλιτέχνες και το έργο τους αλλά και την κατανόηση του συστήματος διακίνησης των έργων τέχνης. Με έναν μοναδικό τρόπο, τέτοιου είδους εκπαιδευτικές επισκέψεις προκαλούν έντονο ενδιαφέρον σε μαθητές όλων των ηλικιών, αφού βλέπουν από κοντά έργα τέχνης και συνομιλούν με τους δημιουργούς οι οποίοι απαντούν στα αμέτρητα ερωτηματικά τους. Κάποια έργα τέχνης, επίσης, επιτρέπουν τη διάδραση και κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους με διαφορετικό τρόπο καθώς η εμπειρία εκτός από εποικοδομητική μπορεί να γίνει ευχάριστη έως αρκετά διασκεδαστική.
Η έκθεση δίνει βαρύτητα στην έννοια της Μεταστοιχείωσης(TRANSMUTATION), η οποία θα είναι και η κεντρική ιδέα των έργων. Πως συνδυάζεται μία καθαρά επιστημονική λέξη της αλχημείας με την τέχνη;
Η Αλχημεία στο πέρασμα των αιώνων, ασκούσε και συνεχίζει να ασκεί ιδιαίτερη γοητεία στους καλλιτέχνες. Στη σύγχρονη Τέχνη τα σύμβολα και η έννοια της Αλχημείας χρησιμοποιούνται αλληγορικά, ως έναυσμα για αφηρημένες συνθέσεις ή τίτλους έργων. Η κοινή συνισταμένη της πολύχρονης αυτής σχέσης μεταξύ Καλλιτεχνών και Αλχημείας φαίνεται πως είναι ο παραλληλισμός της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τις αλχημικές πρακτικές και ιδιαίτερα με τη Μεταστοιχείωση. Για τον καλλιτέχνη, η μεταστοιχείωση έγκειται στη μετατροπή του υλικού σε πνευματικό, του απλού και ενίοτε ευτελούς σε πολύτιμο. Έτσι, οι χρωστικές ουσίες, τα υλικά και οι τεχνικές είναι ότι ήταν το μέταλλο για έναν Αλχημιστή. Οι 48 καλλιτέχνες, απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών και μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων της Σ. Κ. Τ., παρουσιάζουν μια εικαστική εγκατάσταση, ένα «Chamber of Curiosities» μοναδικών και ανεξήγητων αντικειμένων.

 
Tips:H ART THESSALONIKI είναι μια ετήσια Art Fair η οποία υλοποιείται εδώ και 3 χρόνια στην Θεσσαλονίκη.Πραγματοποιείται στη Δ.Ε.Θ., στα περίπτερα 8, 9 και 10, διοργανώνεται από τον Παντελή Τσάτση, καλλιτεχνικό διευθυντή και ιδιοκτήτη της gallery Artforum και παρουσιάζει κάθε χρόνο εκατοντάδες Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες. Το ενδιαφέρον είναι ότι μπορείς να περιηγηθείς πολύ εύκολα ανάμεσα σε μουσειακές εκθέσεις, παρουσιάσεις χώρων τέχνης εγχώριων και διεθνών αλλά και project καλλιτεχνικών ομάδων και συλλογικοτήτων σε ένα εκτενές παράλληλο πρόγραμμα από δράσεις. Ο ετήσιος, αυτός, καλλιτεχνικός θεσμός, έχει ως στόχο την ανάπτυξη διαλόγου με τους καλλιτέχνες, την κατανόηση των πολιτιστικών φαινομένων αλλά και τις ανταλλαγές με αφορμή τις μεταξύ τους γειτνιάσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s