Η Μαύρη Θάλασσα έκρυβε άθικτο καράβι ηλικίας 2.400 ετών! video

στις

– Σπουδαία αρχαιλογική ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα
– Βρήκαν το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο – Πιστεύεται πως πρόκειται για ελληνικό εμπορικό πλοίο
– Μοιάζει με το «καράβι του Οδυσσέα» που απεικονίζεται σε αγγείο που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο
Άφωνοι έμειναν οι αρχαιολόγοι όταν οι έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα έφεραν στο φως ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Ένα καράβι που πιστεύεται πως είναι αρχαιοελληνικό και έμεινε στο βυθό περισσότερα από 2.400 χρόνια!
Πρόκειται για το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Την απίστευτη ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα έφεραν στο φως αρχαιολόγοι του Black Sea Maritime Archaeology Project.
Το 23 μέτρων καράβι που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα πιστεύεται πως είναι αρχαιοελληνικό. Βρέθηκε άθικτο, με το ιστίο, το πηδάλιο, τα καθίσματα των κωπηλατών, όλα στη θέση τους. Εντοπίστηκε σχεδόν δυο χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η έλλειψη οξυγόνου σε εκείνο το σημείο του βυθού ήταν ο παράγοντας που συντέλεσε στο να διατηρηθεί άθικτο το καράβι, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Ένα καράβι να «επιζεί» άθικτο από την κλασσική εποχή, πάνω από δυο χιλιόμετρα κάτω από το νερό, είναι κάτι που δεν θεωρούσα ποτέ πιθανό» δήλωσε ο καθηγητής Τζον Άνταμς, επικεφαλής ερευνητής του Black Sea Maritime Archaeology Project, της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη.
«Αυτό θα αλλάξει όσα ξέρουμε για τη ναυπηγική και τη ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο», τόνισε.

Χάρτης Guardian

Το πλοίο του Οδυσσέα

Το καράβι που βρέθηκε στη Μαύρη Θάλασσα πιστεύεται ότι ήταν εμπορικό πλοίο. Ο ίδιος τύπος πλοίου, σύμφωνα με τους ερευνητές, εντοπίζεται σε αρχαιοελληνικό πήλινο αγγείο, το Αγγείο των Σειρήνων (Siren Vase), που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο και απεικονίζει τον Οδυσσέα δεμένο στο κατάρτι του πλοίου του για να μην υποκύψει στις Σειρήνες.
Εκτιμάται πως το πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα είναι της ίδιας εποχής με εκείνη που φιλοτεχνήθηκε το αγγείο.
Η ομάδα σκοπεύει να αφήσει το σκάφος εκεί όπου βρέθηκε. Πάντως, ένα μικρό κομμάτι του χρονολογήθηκε με άνθρακα από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και τα αποτελέσματα «επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το παλαιότερο ναυάγιο που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα». Η ομάδα πρόσθεσε πως τα δεδομένα θα δημοσιοποιηθούν στο συνέδριο του MAP Μαύρης Θάλασσας αργότερα αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο.
Το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο του κόσμου είναι ανάμεσα στα περισσότερα από 60 που έχει εντοπίσει η διεθνής ομάδα αρχαιολόγων, επιστημόνων και θαλάσσιων επιθεωρητών κατά τη διάρκεια της αποστολής τους που «μετρά» ήδη τρία χρόνια. Ξεκίνησαν για να εξερευνήσουν τα βάθη της Μαύρης Θάλασσας με σκοπό να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της αλλαγής στα επίπεδα της θάλασσας προϊστορικά.
Τα ευρήματά τους πολλά. Από το στόλο των Κοζάκων του 17ου αιώνα και των ρωμαϊκών εμπορικών πλοίων μέχρι αμφορείς και τελευταία ένα ολόκληρο καράβι της κλασσικής περιόδου.
Πηγή: Guardiannewsit

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: