ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η επαφή του παιδιού με τη φύση είναι ο βασικός δρόμος για την επίτευξη της σωματικής και ψυχικής του ισορροπίας!

στις
Συνέντευξη στη Μαρία Σαμουρκασίδου
Tα τελευταία χρόνια τα παιδιά έχουν απομακρυνθεί από τη φύση, ενώ η επαφή τους με το «πράσινο» ολοένα και λιγοστεύει. Είναι φορτωμένα με σχολικές –και όχι μόνο- υποχρεώσεις , χωρίς πραγματικό ελεύθερο χρόνο, ενώ και η οικογένεια συναντιέται ποιοτικά όλο και πιο σπάνια. Ότι τα παιδιά χρειάζονται καθαρό αέρα, άσκηση και επαφή με τη φύση, δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε κάτι άγνωστο. Είναι γεγονός πως ένα παιδί που παίζει στη φύση αναπτύσσει και βελτιώνει τις κινητικές, κοινωνικές και συναισθηματικές του δεξιότητες. Με λίγα λόγια, είναι πιο χαρούμενο!
Την αναγκαιότητα, λοιπόν, επανακαθορισμού της στάσης του παιδιού μέσα στο περιβάλλον από την οικογένεια, αλλά και από το σχολείο, επισημαίνει η Σύμβουλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Ειδικός Δημιουργικής Απασχόλησης, κυρία Μαρία Παυλοπούλου μιλώντας στο Vaterlo και στη Μαρία Σαμουρκασίδου.
Η κυρία Παυλοπούλου, η οποία θα είναι και η εισηγήτρια στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Νοεμβρίου για γονείς και παιδαγωγούς στο Δάσος Των Χρωμάτων τονίζει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιούμε δημιουργικά τον πραγματικό κόσμο και τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης ώστε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον παιχνιδιού και να προσφέρουμε στα παιδιά μας δράσεις και παιχνίδια που επιτρέπουν την ανάπτυξη της ενεργητικής σκέψης, της πρωτοβουλίας, της αγάπης και της εμπιστοσύνης στον εαυτό.

«Η ξενοιασιά και το ελεύθερο παιχνίδι μέσα από το οποίο τα παιδιά ανακαλύπτουν και απολαμβάνουν τον κόσμο συνδέεται περισσότερο με τον τρόπο που ενήλικες αντιλαμβάνονται τη σημασία του παρά με τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής οι οποίοι είναι αναπόφευκτοι. Είναι στο χέρι μας να δημιουργούμε για τα παιδιά μας περιβάλλοντα ελεύθερης έκφρασης, αναζήτησης και δημιουργίας», αναφέρει η κυρία Παυλοπούλου, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η φύση  και τα υλικά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανάγκη του ανθρώπου για εξέλιξη και ψυχική ισορροπία. «Ο άνθρωπος είναι το υπέρτατο δημιούργημα της φύσης και οξύμωρα ο κύριος πολέμιός της. Η επαφή του παιδιού με τη φύση από πολύ μικρή ηλικία και η διερεύνηση της είναι ο βασικός δρόμος για την επίτευξη της σωματικής και ψυχικής ισορροπίας και κυρίως το μέσο για να απολαύσει και να αγαπήσει ο άνθρωπος τη διαδικασία προσωπικής εξέλιξης και μάθησης»
Πώς μπορούν οι γονείς να ερεθίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών τους για το φυσικό περιβάλλον; 
Παρόλο που ζούμε σ ένα απόλυτα τυποποιημένο περιβάλλον η φύση είναι εδώ, δίπλα μας σε διάφορες μορφές. Ευτυχώς, πάντα υπάρχουν τρόποι να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή μαζί της. Ένα κουβαδάκι άμμο που κάτω – κάτω κρύβει πετρούλες και βότανα  είναι υλικά που εύκολα μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας για παιχνίδι, αντί για ένα πλαστικό αυτοκίνητο που συνήθως τα αφήνουν αδιάφορα. Αυτό είναι ένα πολύ μικρό παράδειγμα. Έχουμε άλλα τόσα που θα μοιραστούμε στη συνάντησή μας.
Κατά πόσο η φαντασία των παιδιών βοηθά στην εφαρμογή της γνώσης αλλά και στη μαθησιακή διαδικασία γενικότερα;
Η φαντασία είναι το όχημα της εκ νέου ανακάλυψης και δημιουργίας. Ειδικά σήμερα, στον 21ο αιώνα δεν υπάρχει περιθώριο «παπαγαλίας». Ο σύγχρονος πολιτισμός ζητάει ανθρώπους με έμπνευση και ευελιξία. Χωρίς φαντασία τίποτα απ αυτά δεν μπορεί να πραγματωθεί.
Σάββατο 3 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 – 14.00
Ημερίδα για γονείς και παιδαγωγούς στο Δάσος Των Χρωμάτων
Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210 6148118 και 6948063816.

Κόστος 20 ευρώ + φπα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s