«Το βιβλίο είναι η δύναμή σου» – 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου, Αθήνα 2018

στις

Γράφει η Κακκέ Χριστίνα

            «Το βιβλίο είναι η δύναμή σου…»είναι το κεντρικό σύνθημα του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου που διεξάγεται από τις 31 Αυγούστου στο Ζάππειο. Σύνθημα το οποίο δεσπόζει και κυριαρχεί τα τελευταία 2-3 χρόνια…

            Το βιβλίο είναι όντως η δύναμή μας, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε και εμείς… Και το μόνο που χρειάζεται, είναι μια βόλτα στο Ζάππειο, όπου θα έρθουμε σε επαφή με περίπτερα σχεδόν όλων των εκδοτικών οίκων της χώρας. Σχεδόν 200 εκδοτικοί οίκοι έχουν στήσει τα περίπτερά τους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στο αναγνωστικό και μη- κοινό της χώρας, να έρθει σε επαφή με το βιβλίο!

            Το vaterlo2013  βρέθηκε στο Ζάππειο, περιηγήθηκε στους χώρους που διεξάγεται το Φεστιβάλ και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδας, κ. Πλαστάρα Γρηγόρη, ο οποίος και συνομίλησε με την Κακκέ Χριστίνα γύρω από καίρια θέματα που αφορούν τόσο το Φεστιβάλ, όσο και το ίδιο το βιβλίο!

            Σύμφωνα με τον κ. Πλαστάρα Γρηγόρη, το Φεστιβάλ είναι πια ένας θεσμός στη χώρα μας! Αποτελεί βασικό κορμό στον χώρο του Πολιτισμού και αναδεικνύεται μέσω της συστηματικής συμμετοχής σημαντικών καλλιτεχνών της χώρας μας! Όπως μας είπε και ο ίδιος : «…Στόχος του Φεστιβάλ είναι να βρει απήχηση σε όσους γίνεται περισσότερους αποδέκτες! Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας και αναγνωστικών προτιμήσεων! Καθώς είναι το 4ο Φεστιβάλ που διοργανώνω σαν Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδας, με μεγάλη μου χαρά, διαπιστώνω την ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή του κόσμου»!

            Ερωτώμενος για τον απώτερο στόχο του Φεστιβάλ, αποκρίθηκε ότι: «Θέλουμε με φόντο το βιβλίο, να δημιουργήσουμε ένα πεδίο ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμού. Να θέσουμε ερωτήματα και γενικότερα να ξαναβρούμε την επαφή και την πνευματική επικοινωνία που στις μέρες μας σπανίζει…» Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, έχει ως κεντρικό θέμα του και ένα αφιέρωμα, ώστε να ανοίξει το δρόμο και σε άλλους χώρους του πολιτισμού να συνυπάρξουν με κεντρικό άξονα το βιβλίο!


            Το φετινό αφιέρωμα, είναι η μελοποιημένη ποίηση, όπου στο χώρο του Ζαππείου έλαβαν χώρα γύρω στις 180 εκδηλώσεις! Στήθηκαν για πρώτη φορά φέτος, 2 σκηνές εκδηλώσεων και θυμηθήκαμε μεγάλους ποιητές, τραγουδιστές και μουσικοσυνθέτες! Κραουνάκης, Σαββόπουλος, παρουσίαση Καββαδία από το Εθνικό Θέατρο… Όπως είπε και ο ίδιος ο Πλαστάρας Γρηγόρης :« Ζούμε μαγικές στιγμές! » Ταυτόχρονα τα τελευταία 3 χρόνια, το Φεστιβάλ βιβλίου μεταδίδεται ζωντανά από την ΕΡΤ, η οποία συμμετέχει φέτος και ενεργά, με δικό της περίπτερο!

            Το Φεστιβάλ Βιβλίου, γίνεται αποκλειστικά με πόρους του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδας, όπως πληροφορηθήκαμε από τον κ. Πλαστάρα, ενώ γενικά υπάρχει ένα άγονο περιβάλλον, από πλευράς πολιτείας, ως προς την οργάνωσή του. Η τοποθέτηση των εκδοτικών οίκων στα περίπτερα, είναι αποκλειστικά θέμα κλήρωσης, για αυτό και παρατηρήθηκε φέτος, το Μαρξιστικό περίπτερο, να είναι δίπλα από το περίπτερο των εκδόσεων  Ήλεκτρον, που ανήκουν στον κ. Πλεύρη!

            Σύμφωνα με τον κ. Πλαστάρα, προ κρίσης εκδίδονταν περίπου 12.000 τίτλοι βιβλίων, ενώ μετά τη κρίση γύρω στους 7.000. Όπως μας είπε και ο ίδιος, «… χειρότερος εχθρός του βιβλίου είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που προκύπτει από τις εφημερίδες! Η παροχή βιβλίων που προσφέρουν ως δώρο, γίνεται μέσω κακών εκδόσεων, οι οποίες ευτελίζουν το βιβλίο! Τα ανεξέλεγκτα παζάρια που παρατηρούνται σε πλατείες, σε μαγαζιά των εθνικών οδών και αλλού, το σύστημα των σχολικών βιβλιοθηκών που δεν οργανώνεται όπως πρέπει, όλα αυτά είναι αιτίες που δημιουργούν προβλήματα στον χώρο των εκδόσεων…»

            «…Ευελπιστούμε με την Ενιαία Τιμή Βιβλίου, που επανήλθε με το τελευταίο νομοσχέδιο και εφαρμόζεται στην Γαλλία και Γερμανία, σχεδόν 200 χρόνια τώρα, να βοηθηθούν τα μικρά βιβλιοπωλεία, τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς και οι ανερχόμενοι εκδοτικοί οίκοι, καθώς πια θα θεσπιστεί για το ίδιο βιβλίο, η ίδια τιμή, ανεξαρτήτως του τόπου αγοράς»!

             Συζητώντας, μας είπε ότι το έντυπο βιβλίο δεν έχει να φοβηθεί σε τίποτα το  ebook και θεωρεί πως τα δύο αυτά είδη θα συνυπάρξουν ομαλά στο πέρασμα των χρόνων. Εξάλλου, όπως λένε και οι ίδιοι οι αναγνώστες, αλλιώς είναι να κρατάς και να ξεφυλλίζεις το βιβλίο και αλλιώς να το βλέπεις!

            Κλείνοντας τη συζήτηση και τελειώνοντας τη βόλτα μας στο χώρο,  ο κ. Πλαστάρας μας είπε: «… Το βιβλίο είναι η δύναμή σου! Κεντρικό σύνθημα τα τελευταία χρόνια, καθώς ενημερωμένος άνθρωπος ίσον και δυνατός άνθρωπος!  Το βιβλίο είναι δύναμη! Περιέχει τον μόχθο του συγγραφέα, ο οποίος μέσω του βιβλίου τον μεταβιβάζει στον αναγνώστη και έτσι το βιβλίο γίνεται ενημέρωση, γίνεται δύναμη»!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s