Περί Οίνου…

στις
 
Συνέντευξη: Κακκέ Χριστίνα
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βάραλης
 
Από την αρχαιότητα ως σήμερα, το κρασί αποτέλεσε και αποτελεί το καλύτερο συνοδευτικό, την καλύτερη παρέα και τον καλύτερο «σύντροφο» του ανθρώπου… Γύρω του αναπτύχθηκε μια ολόκληρη επιστήμη και μια ολόκληρη θεωρία για το πως, που και με τι πρέπει να σερβίρεται και να συνοδεύεται…
 
Θιασωτής αυτής της ιδεολογίας και της επιστήμης είναι ο κύριος Χρήστος Μπόσκος, δημιουργός και ιδιοκτήτης του αμπελώνα και οινοποιείου «Vegoritis Winery» στο Αμύνταιο της Φλώρινας, όπου τα τελευταία χρόνια διακρίνεται για τα πολυβραβευμένα κρασιά του…
 
Το οινοποιείο «Vegoritis Winery» σε συνεργασία με την κάβα «Οίνος & άλλα» του κυρίου Κώστα Δαρείου, φιλοξενήθηκαν στον πανέμορφο χώρο «Karaiskos Farm» της οικογένειας Καραΐσκου στην Πορταριά Πηλίου, όπου σκοπός ήταν μας παρασύρουν σε ένα ταξίδι οινοποσίας, συνοδευόμενο πάντα από παραδοσιακές γεύσεις και εδέσματα της Πηλιορείτικης κουζίνας, τα οποία ήταν προσφορά του εστιατορίου «Κρίτσα», που βρίσκεται στην Πορταριά Πηλίου.
 
Το Vaterlo βρέθηκε σε αυτό το ιδιαίτερο γεγονός, συνομίλησε τόσο με τον κύριο Μπόσκο, όσο και με τον κύριο Δαρείο και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις που αποκομίσθηκαν από αυτήν τη βραδιά.
 
Ερωτώμενος ο κύριος Μπόσκος από την Κακκέ Χριστίνα, μας πληροφόρησε ότι «…το ταξίδι μου στο χώρο του κρασιού, ξεκίνησε τυχαία το 2000, όταν ο κ. Μπουτάρης έψαχνε υπεύθυνο στο οινοποιείο του στο Αμύνταιο. Καθ’ ότι απόφοιτος της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, ήταν εύκολη η μεταπήδηση από τις τεχνικές εταιρείες που εργαζόμουν στο χώρο του κρασιού…Εργάστηκα λοιπόν για 6 χρόνια ως σύμβουλος, μέχρι που το 2005 αποφάσισα να κάνω το δικό μου βήμα και να ξεκινήσω την οινοποιία «Vegoritis»…
 
Στην ερώτηση της προέλευσης της ονομασίας, ο κύριος Μπόσκος μας απάντησε ότι προέρχεται από τη λίμνη Βεγορίτιδα, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τους αμπελώνες του.
 
Το 2010 ξεκίνησε τις εξαγωγές κρασιού με την ετικέτα «Mylos», η ονομασία της οποίας οφείλεται σε έναν ανεμόμυλο που υπάρχει στο κέντρο της περιοχής στον Άγιο Παντελεήμονα. Όπως μας πληροφόρησε και ο ίδιος, ανεξαρτήτως του ανεμόμυλου ήθελε να παραπέμπει και στους ανέμους, «…καθώς όπου υπάρχει αέρας, έτσι όπως φυσάει διώχνει τα μικρόβια από τα αμπέλια, με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται φυτοφάρμακα»!
 
Το 2011 κατοχυρώνει την ετικέτα «Σταθμός», όπου αφορά μια ποικιλία γλυκών και ημίγλυκων κρασιών, που στοχεύουν κυρίως στις πιο νεαρές ηλικίες, καθώς είναι κρασιά που εύκολα μπορούν να διατεθούν και να σερβιριστούν σε μπαράκια και σε στέκια της νεολαίας.
 
Το 2013, αποφασίζει να ασχοληθεί με τα μονοποικιλιακά κρασιά, δηλαδή κρασιά που παράγονται  μόνο από μια ποικιλία σταφυλιού και όπως μας είπε και ο ίδιος «…στα μονοποικιλιακά κρασιά φαίνεται και η τέχνη του οινοπαραγωγού. Εκεί είναι που διακρίνεται ξεκάθαρα η γεύση του κρασιού, καθώς εκεί δεν γίνονται μίξεις και προσμίξεις άλλων ποικιλιών και μπορεί ξεκάθαρα να συγκριθεί με άλλα…»

Το 2017, καθώς ήταν μια καλή χρονιά για τους αμπελώνες, κατοχυρώνει την κατηγορία Riesling στα κρασιά, η οποία «αφορά την τελειότητα στο κρασί. Είναι μια νέα κατηγορία, special, κατά την οποία κυκλοφορεί ένα κρασί μόνο αν βγει τέλειο στην γεύση. Αν του χρόνου δεν υπάρχει αυτό το 100% της τελειότητας στην γεύση, δε θα βγει κρασί σε αυτήν την κατηγορία».
 

Τα κρασιά της «Vegoritis Winery» εξάγονται στη Γερμανία και στο Βέλγιο, εκεί όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο και «η νέα γενιά Ελλήνων μεταναστών που έχει αναλάβει πια τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις που πρωτοάνοιξαν οι γονείς τους όταν μετανάστευσαν, τα εξέλιξαν, κάνοντας ένα βήμα μπροστά, ξεφεύγοντας από την παραδοσιακή Greek tavern με τα αγάλματα για διακόσμηση, και αναζητώντας καλύτερες γεύσεις, τόσο στο φαγητό, όσο και στο κρασί». 

 
 
Ο κύριος Μπόσκος μας ενημέρωσε ότι το οινοποιείο είναι εκπαιδευτικά επισκέψιμο, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και συνεννόησης, ενώ το καλοκαίρι, αν το επιτρέπουν και οι καιρικές συνθήκες, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν και σους αμπελώνες.
Κλείνοντας, ο κ. Μπόσκος αναφέρει «..το κρασί είναι μια μακροχρόνια επένδυση. Η πρώτη γενιά χτίζει, βάζει τα θεμέλια του κρασιού. Η δεύτερη γενιά το βελτιώνει και η τρίτη γενιά το εκτοξεύει»!
Vegoritis Winery: http://vegoritis.com/
Οίνος & άλλα: Ερμού 232, Βόλος, 2421021226
Εστιατόριο Κρίτσα: https://www.hotel-kritsa.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s