Οι εκλογές θα κριθούν, από τα Οικονομικά οφέλη των πολιτών σε σχέση με το χτες, των Μνημονίων.

στις

Γράφει ο Κώστας Δελιάκης

» Η συγκυβέρνηση της Ν.Δ ,με το ΠΑΣΟΚ,έχασε την εξουσία,όταν ένιωσαν οι πολίτες,ότι τα Μνημόνια ,έβαλαν,το χέρι στην τσέπη τους, άγρια.»
Πολλοί από τους πολίτες δεν αντελήφθησαν τα Μνημόνια,από τα σοβαρά προβλήματα Δημοκρατίας,που δημιούργησαν,με την αναστολή άρθρων του Συντάγματος,σε σχέση με την Εθνική τους κυριαρχία. Ούτε από τα σοβαρά προβλήματα μειωμένης αξιοπιστίας στην λειτουργία της Δικαιοσύνης,ούτε της Βουλής. Κατάλαβαν την απειλητική μεθοδευμένη μείωση των εισοδημάτων τους,όταν μήνα τον μήνα έκοβαν από τις συντάξεις των συνταξιούχων,όταν κατάργησαν τα δώρα των Χριστουγέννων ,Πάσχα και αδειών.Το κατάλαβαν ακόμη καλύτερα,στον ιδιωτικό τομέα,όταν μειώθηκε ο κατώτερος μισθός και μειώθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα των εργαζομένων,μεταβάλλοντας συγχρόνως τα εργασιακά τους ,δικαιώματα, σε κουρελόχαρτα.Αυτά σε γενικές γραμμές,αποτελούν τα αρνητικά στοιχεία,που συνέδεσαν οι πολίτες,τα Μνημόνια με τα κόμματα , ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ,που τα επέβαλαν και τα στήριξαν ,που έκτοτε όμως,σταμάτησαν,ως κατάρα που ήταν,να τα αναφέρουν στις κουβέντες τους,ακόμη και ως παράδειγμα προς αποφυγή.Βιάζονται επομένως,όσοι ονειρεύονται να επανέλθουν στην εξουσία η όσοι αντιλαμβάνονται την παραμονή τους σ αυτήν,χωρίς να αλλάξει κάτι ουσιαστικό με την αποκατάσταση αυτής της μεγάλης απώλειας που υπέστησαν οι πολίτες τα προηγούμενα χρόνια.
Μπορεί να δόθηκε πραγματική μάχη,για το σταμάτημα της περαιτέρω απώλειας,μπορεί επίσης ορισμένα κόμματα να ενίσχυσαν τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς σε αρνητισμό,προκειμένου να στρέψουν τους εργαζόμενους σε βάρος της νέας διακυβέρνησης,να σήμανε αυτό, απώλεια δυνάμεων και εμπλοκών,οι πολίτες τα εντάσσουν αυτά,στην υποχρέωση που είχε αυτήν η διακυβέρνηση, να αντιταχθεί στις επιδιώξεις τους.Εκεί εδράζεται το καθημερινό αίτημα του νέου αρχηγού, για εκλογές από την πρώτη ημέρα της εκλογής του.Εδράζεται στην λογική,ώστε να μη προλάβει αυτή η διακυβέρνηση ,να υλοποιήσει ενέργειες που θα έχουν θετική επίπτωση,στην «τσέπη» των πολιτών,ώστε να μη νοιώσουν την διαφορά της βελτιωμένης θέσης ,που θα βρεθούν,οι μη έχοντες. Η ευκολία με την οποία αυτοχρίζεται ,ο νέος αρχηγός, πρωθυπουργός,καθόλου δεν μετράει στην πράξη..Εάν προσέξει,ο οποιοσδήποτε αμερόληπτος πολίτης τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται ,ακόμη και εκείνες που μορφοποιούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εντολέων τους,θα διαπιστώσει ακόμη και σ αυτές,το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων,αυτούς που αποτελούν την λεγόμενη»αδιευκρίνιστη ψήφο»,που σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται διπλάσιος,από την εμφανιζόμενη δύναμη των κομμάτων. Αυτό σημαίνει στην πράξη,πως η πλειοψηφία των πολιτών ,δεν αντιλαμβάνεται τα πράγματα,όπως τα εννοεί η αντιπολίτευση.Αυτό σημαίνει πως ο πολίτης,κάτι περιμένει να δει. Η σημερινή αντιπολίτευση,δεν κάνει καθόλου λόγο,πως η δύσκολη θέση που βρίσκονται σήμερα, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, δημιουργήθηκε,με την αποδοχή και εφαρμογή των Μνημονίων,από το ΠΑΣΟΚ αρχικά και την Ν.Δ στην συνέχεια .Προσπαθούν να επιβάλλουν μάταια ,την άποψη,πως η δυσκολία των πολιτών ,δημιουργήθηκε από την αδυναμία της νέας διακυβέρνησης,να ανταπεξέλθει στα τρέχοντα καθημερινά προβλήματα και που προσπαθούν να κρύψουν ,πως εκείνη η παλαιά διακυβέρνηση,μόνη της και αναιτίως ,δημιούργησε.Νομίζουν πως θα πείσουν τους πολίτες,πως είναι εξωγήινοι και δεν ζουν στην Ελλάδα.Θεωρούν,πως θα τα καταφέρουν,να περάσουν απαρατήρητοι,προβάλλοντας την βλάβη που δημιούργησαν,ως θέμα κυβερνητικής αδυναμίας,που εντέχνως τον «μουτζούρη»,θα τον φορτώσουν στους άλλους. Υπάρχει επομένως μεγάλη πλάνη,ως προς αυτό.Έτσι ,τρίβει τα χέρια του ο αρχηγός ,ανέξοδα ,πως θα κυβερνήσει.Δεν είναι όμως, καθόλου έτσι ,τα πράγματα . Οι πολίτες θα κρίνουν την σημερινή διακυβέρνηση,από την αποτελεσματικότητά της να αποκαταστήσει τις απώλειες που έχουν επέλθει τα προηγούμενα χρόνια.Επομένως μπορεί η έξοδος από τα Μνημόνια,να μετρήσει στα θετικά της Κυβέρνησης,όταν όμως όλοι οι δείκτες δείχνουν σημαντική βελτίωση,αναμένουν οι πολίτες, σαφή αναδιανομή,αυτής της βελτίωσης υπέρ των αδύναμων τάξεων .
Ορισμένοι,ενδεχομένως,αρκούνται στο να επισημαίνουν τις φοβίες που δημιουργεί η επαναφορά ενός εκδικητικού παρελθόντος κάποιου τύπου διακυβέρνησης που ευνοεί την μη δήλωση πόθεν έσχες των εχόντων,ενός τύπου διακυβέρνησης που ανέχεται και καλύπτει την λειτουργία των Off shore εταιρειών που δεν πληρώνουν φόρους στο Ελληνικό κράτος κ.α.π. Η μεγάλη πλειοψηφία των Πολιτών δεν καταλαβαίνει από αυτά. Κατανοεί το τι είχε χτες και όσα έχει σήμερα η τσέπη του η ακόμη ακόμη και πόσα θα έχει αύριο ,με απλό και πρακτικό τρόπο.Εάν λοιπόν στο επόμενο διάστημα,από τον ερχόμενο Αύγουστο έως τις εκλογές, δεν αλλάξει δραστικά η έως χτες ανισόρροπη σχέση, όσων σαν υποζύγια ,έφεραν τον βάρος των Μνημονίων,τότε το αποτέλεσμα των εκλογών σε ψήφους,είναι αμφίβολο προς τα πού θα γείρει. Ωραία ακούγονται όροι όπως ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ,θα πρέπει όμως να γίνουν κατανοητοί ,με απλό και πρακτικό τρόπο ,στους πολίτες.Με λίγα λόγια ,το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών,θα κριθεί με απλό και κατανοητό τρόπο,σε σχέση με το Μνημονιακό παρελθόν. Τα ζητήματα Δημοκρατίας , η προβληματική λειτουργία της δικαιοσύνης αλλά και της Βουλής η άλλες δράσεις, θα μετρήσουν στα επιμέρους «συμφραζόμενα».Η ουσία είναι όμως, πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα το κρίνει, η αποκατάσταση των απωλειών που υπέστησαν οι πολίτες από τα Μνημόνια και η βελτίωση των εισοδημάτων τους είναι ορατή.Έτσι έχουν τα πράγματα.
Το εάν, αίφνης,οι Ευρωβουλευτές της Ν.Δ,ψήφισαν στην Ευρωβουλή υπέρ του μεσαιωνικού 12ώρου,συντασσόμενη πίσω από τον Αυστριακό Κούρτ, θα συνυπολογιστεί δίπλα στις απώλειες.Δεν θα μετρήσει όμως σαν ψήφος στον πολίτη,επειδή τον καίει το οικονομικό. Τον καίνε αυτά που έχασε χτες και ποια είναι η θέση του σήμερα και λιγότερο το πόσα θα χάσει αύριο αθροιστικά από μια νέα διακυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, εάν προκύψει. Αυτά τα καθοριστικά στοιχεία θα είναι εκείνα,που θα μεταφραστούν σε ψήφους των πολιτών,στις ερχόμενες εκλογές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s