Είναι τρελοί αυτοί οι … οπαδοί

στις

Γαύροι, βάζελοι, σκουλήκια, χανούμια, γύφτοι. Ποιος από εμάς δεν έχει ακούσει τους παραπάνω χαρακτηρισμούς για τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον Άρη, την ΑΕΚ και τον Π.Α.Ο.Κ.; Σίγουρα όλοι μας τους ακούσαμε όμως πόσοι γνωρίζουν την προέλευση τους;

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι φήμες μπερδεύονται με αληθινά γεγονότα και άλλες όπου τα πράγματα είναι εντελώς ξεκάθαρα. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει ο χαρακτηρισμός »χανούμι» για την ΑΕΚ καθώς αφορά την προέλευση του συγκεκριμένου σωματείου που δεν είναι άλλη απο την Κωνσταντινούπολη. Ξεκάθαρος επίσης είναι και ο χαρακτηρισμός »γατάκια» για τους οπαδούς του Πανιωνίου και αναφέρεται με ειρωνική διάθεση στην ονομασία του μεγαλύτερου τους συνδέσμου τους »Πάνθηρες». Τέλος σε αυτή την κατηγορία βρίσκουμε και τον όρο »Γριά» για τον Ηρακλή και προέρχεται τόσο από το »Γηραιός» που υποδηλώνει την παλαιότητα του σωματείου αλλά και κατά δεύτερο λόγο από την ηλικία των οπαδών του που είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα πράγματα όμως περιπλέκονται σε σχέση με τους υπολοίπους. Οι Ολυμπιακοί αναφέρονται ως γαύροι και για αυτό υπάρχουν τρεις ερμηνείες. Η πρώτη λέει πως τα παλιότερα χρόνια στο ημίχρονο των αγώνων κλήρωναν κασέλες με ψάρια, η δεύτερη ότι αφορά το λιμάνι του Πειραιά και η τρίτη και πιο γνωστή πως πήγαινε πολύς κόσμος στο γήπεδο σαν κοπάδι από γαύρους .

Ο όρος »βάζελοι» φαίνεται να προέρχεται από το ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού έβαζαν μπριγιαντίνη στα μαλλιά τους, το ζελέ της εποχής και όταν κάποιος ρώτησε ένα ποδοσφαιριστή γιατί γυαλίζουν τόσο αυτός μπερδεύτηκε και αντί για μπριγιαντίνη είπε βαζελίνη.

Οι παοκτσήδες πάλι έγιναν γνωστοί ως »γύφτοι» τόσο επειδή κοντά στο γήπεδο υπήρχαν πολλά τσαντίρια αλλά και επειδή μέρος των οπαδών του πήγαιναν στο γήπεδο με Ντάτσουν (το κατ’ εξοχήν όχημα των γύφτων).

Η περίπτωση των οπαδών του Άρη ως »σκουλήκια» είναι και η πιο δύσκολη με πολλές πιθανές εξηγήσεις. Η πιο παλιά από αυτές λέει πως όταν φτιάχτηκε το γήπεδο Χαριλάου και έσπειραν να βγει χόρτο το βρήκαν την επόμενη μέρα γεμάτο με σκουλήκια. Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι μετά από μια νίκη του Άρη σε βάρος του Π.Α.Ο.Κ. μέσα στην τούμπα το 1967 με σκορ 2-3 ο δημοσιογράφος των Αθλητικών Νέων έγραψε «σαν σκουλήκι ο Άρης έφαγε το πτώμα του ΠΑΟΚ». Η τρίτη και πιο πιθανή εκδοχή λέει πως ο χαρακτηρισμός αυτός έχει να κάνει με τις συνηθισμένες διαμάχες των οπαδών της ομάδας με τους παράγοντες της και ότι τρώγονται μεταξύ τους. Κάτι σαν το Γαλατικό χωριό δηλαδή.

Για όλα αυτά υπάρχουν και άλλες θεωρίες αναλόγως με το πως θέλει να τα βλέπει ο κάθε οπαδός όπως υπάρχουν και χαρακτηρισμοί που δεν μπορούν να γραφτούν σε ένα blog γιατί στην δική μας περίπτωση δεν θα βρεθούμε σε V.I.P. πτέρυγα κανενός σωφρονιστικού ιδρύματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s