ΚΤΙΡΙΟ ΖΑΜΠΑΝΗ: Μία ζωντανή ιστορία για την Κόρινθο

στις


Επιμέλεια: Μαρία Σαμουρκασίδου
Είναι εκείνες οι στιγμές που περπατώντας στα στενά δρομάκια μιας πόλης συναντάς κτίρια που έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου και ταυτόχρονα στα γραφειοκρατικά γρανάζια του κράτους. Είναι εκείνες οι στιγμές που αν θελήσει κανείς να ακολουθήσει τη μηχανή του χρόνου έρχεται αντιμέτωπος με τη σημαντική ιστορία τους. Ένα τέτοιο κτίριο σημαντικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας αποτελεί το κτίριο Ζαμπούνη στην Κόρινθο. Το Vaterlo 2013 βρέθηκε στην Κόρινθο και σας παρουσιάζει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία.


Το κτίριο Ζαμπούνη βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους 15, κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο κτίριο αυτό έχει εφαρμοστεί η αμερικανική τεχνογνωσία εύκαμπτων αντισεισμικών κτιρίων, η ονομαζόμενη “timberframe”, όπως προβλέπεται από τον αντισεισμικό κανονισμό της Καλιφορνίας του 1907.

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1929 από τον Αμερικανό Αρχιτέκτονα Τ. Bronderick και ήταν κατά πάσα πιθανότητα ένα από τα πρώτα κτίρια που οικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1928, καθώς τον Ιούλιο του 1929 ασφαλίστηκε στην αγγλική εταιρεία Royal Exchange Assurance για το τεράστιο για την εποχή ποσό των 300.000 δραχμών.Το κτίριο είναι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από ξύλο, διαθέτει εξωτερικά μεταλλική επένδυση ώστε να προφυλάσσεται από το υγρό κλίμα της Κορίνθου, ανασυρόμενα παράθυρα (sashwindows) αγγλοαμερικανικού σχεδιασμού και θύρα εισόδου με πολύχρωμα τζάμια και ακολουθεί την συμμετρική γεωργιανή κάτοψη (αρχιτεκτονικό στυλ με κυρίους εκφραστές τους J. Gibbs, W. Salmon κλπ), η οποία εφαρμόστηκε κατά κόρον στην Αγγλία και τις ΗΠΑ.

Το κτίριο επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος διατηρούσε προσωπική φιλία με τον ιδιοκτήτη του Δημήτριο Ζαμπάνη – Γονατά, όταν ήλθε στην Κόρινθο.

Την περίοδο της κατοχής, το κτήριο επιτάχτηκε από τους Γερμανούς και χρησιμοποιήθηκε σαν κατάλυμα υψηλόβαθμων αξιωματικών της Βερμάχτ, ανάμεσα τους και ο Στρατηγός FranzKrech, ο οποίος σκοτώθηκε από τον ΕΛΑΣ στους Μολάους.


Το 1994 κηρύχθηκε διατηρητέο και αποτελεί ένα σημαντικότατο κομμάτι της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κορίνθου και ένα μοναδικό κτίριο σε όλη την Ελλάδα.

Όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφτούν το οίκημα μπορούν να απευθύνονται στην Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Κορινθίας, η οποία και  διαθέτει πολύ πλούσιο αρχείο από τα ένδοξα χρόνια του συγκεκριμένου οικήματος.
Φωτογραφίες: Τζούλια Μπάκουλη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s