ΠΑΡΑΜΥΘΙ: Μια πρόβα ζωής με σωστό παιδαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα

στις
Συνέντευξη στη Μαρία Σαμουρκασίδου
 
Ένα παραμύθι σήμερα, ένας ευτυχισμένος και έξυπνος άνθρωπος αύριο, μας έλεγε ο παππούς και η γιαγιά και δεν είχαν άδικο εν τέλει. Το Παραμύθι αποτελεί πολλά πράγματα μαζί για κάθε κοινωνία και κάθε εποχή. Διαδικασία παιδαγωγική και ψυχοθεραπευτική. Διαδικασία ονείρου, ελπίδας και ωρίμανσης για μικρούς και μεγάλους. Το παραμύθι  έρχεται να συνδέσει τις λέξεις με τις εικόνες δημιουργώντας έναν ολοκαίνουργιο κόσμο.
 
Για τη σπουδαιότητα του παραμυθιού και για το πώς μπορούμε να βιώσουμε το μεγαλείο της αφήγησής του, το Vaterlo συνάντησε την Κατερίνα Κλεάρχου, η οποία εδώ και 8  χρόνια έχει ξεκινήσει ένα δημιουργικό ταξίδι αφήγησης παραμυθιών πραγματοποιώντας σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, γονείς, ξεναγούς και όχι μόνο.
 
 
 
«Κι αν σου μιλώ με παραμύθια είναι γιατί τα ακούς γλυκύτερα είχε πει ο Σεφέρης και δεν είχε άδικο…» μας υπενθυμίζει η κυρία Κλεάρχου και συνεχίζει τονίζοντας τη συμβολή του παραμυθιού στην εκπαιδευτική διαδικασία.
«Με  το παραμύθι μπορούμε να πούμε στα παιδιά όλα, όσα θέλουμε να μάθουν  για την ζωή και τον κόσμο μας…. και το σημαντικό είναι ότι με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά τα βάζουν στην καρδιά τους…και δεν έχουν την αίσθηση μιας στείρας διδασκαλίας και υποχρεωτικής μαθητείας…η σχέση παραμυθά και ακροατή είναι σχέση ισότιμη, ο παραμυθάς με τον ακροατή είναι μια παρέα. Το παραμύθι είναι πρόβα ζωής …επομένως σκοπό έχει να προετοιμάσει τα παιδιά για την ζωή…την αλλαγή», επισημαίνει η κυρία Κλεάρχου.

 
 
 
«Τα παραμύθια παρέχουν στα παιδιά πολλαπλά ερεθίσματα, ώστε να αναπτύξουν αποτελεσματικά όλο το φάσμα της νοημοσύνης τους. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης ενός παραμυθιού απαιτούνται και καλλιεργούνται τα περισσότερα, αν όχι όλα, είδη νοημοσύνης του παιδιού. Επίσης, φέρνει σε επαφή το παιδί με τη λαϊκή παράδοση. Το παραμύθι, καθώς διέρχεται από όλες τις φάσεις της ιστορίας ενός λαού, γίνεται η παρακαταθήκη του. Μνήμες, έθιμα, δοξασίες κ.λπ. συσσωρεύονται σ’ αυτό. Επομένως μπορεί να γνωρίσει ήθη και έθιμα όλων των πολιτισμών μέσα από τις ιστορίες τους. Να μάθει για επαγγέλματα που δεν υπάρχουν, για εργαλεία και συνήθειες που έχουν εκλείψει, λέξεις και εκφράσεις που δεν χρησιμοποιούνται πια…Επιπρόσθετα, η ανάγνωση του παραμυθιού είναι κατάλληλη για το παιδί, γιατί ο τρόπος σκέψης των πρωτογόνων βρίσκεται πολύ πλησιέστερα στην σκέψη του. Όποιο παιδί έχει μεγαλώσει με παραμύθια φαίνεται να είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμο και κοινωνικό.»
 
Η κυρία  Κλεάρχου ρωτήθηκε στο κατά πόσο το παραμύθι λειτουργεί και ψυχοθεραπευτικά, σημειώνοντας τη θετική βεβαίως αυτή λειτουργία τόσο ακούγοντάς το όσο και αφηγώντας το. 
«Ξέρεις όλα αυτά που περνάς, όλες τις χαρές ,όλες τις λύπες όλες τις απώλειες, όλα τα όνειρα τα είχαν και τα έχουν όλοι οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Είμαστε όλοι οι ήρωες των παραμυθιών ..είμαστε και η κοκκινοσκουφίτσα και ο λύκος…είμαστε και ο ήρωας είμαστε και ο δράκος …και αυτό είναι λυτρωτικό, παρηγορητικό και θεραπευτικό.»
Ο άνθρωπος είχε πάντα την ανάγκη να δημιουργήσει έναν δικό του κόσμο, συνήθως ιδανικό, στο μυαλό του. Αυτό το κατάφερνε  συνήθως με τα παραμύθια κυρία Κλεάρχου;
-Δεν ξέρω αν ήθελε να δημιουργήσει έναν ιδανικό κόσμο χωρίς  προβλήματα και αγώνα…δυσκολίες και εμπόδια..γιατί με τα παραμύθια σίγουρα δεν έκανε αυτό!!Αυτό που έκανε με το παραμύθι ήταν να εκφράσει την ελπίδα πως παρ’ολες τις δυσκολίες που συναντούν οι ήρωες ,τα προβλήματα, τους δράκους και τις μάγισσες, υπάρχει πάντα  τρόπος να ξεπεραστούν και να νικηθούν .Το ιδανικό στα παραμύθια είναι ότι 99% αυτό γίνεται… αν δεν γίνει ο ήρωας δεν γυρίζει σπίτι του…πεθαίνει… Αν με τον επιθετικό προσδιορισμό “ιδανικός” εννοούμε αυτόν τον κόσμο τότε ναι ,το κατάφερε με τα παραμύθια.
 
Θεωρείτε ότι η λέξη ‘’παραμύθι’’ είναι λίγο παρεξηγημένη; Γιατί πολλοί  π.χ την έχουν συνδυάσει αρνητικά στη σκέψη τους με όσους μας λένε ψέματα ή μας κοροϊδεύουν.
Ναι συμβαίνει αυτό …και με αυτήν την έννοια αυτός που λέει ψέματα για να κοροϊδέψει κάποιον ,να τον ξεγελάσει και να κερδίσει κάτι, αυτός λοιπόν είναι ο παραμυθατζής…που έχει αρνητική σημασία… ενώ ο παραμυθάς είναι αυτός που θα πει μία ιστορία που δεν έχει συμβεί, είναι ψεύτικη αλλά μιλάει μόνο για αλήθεια…και σκοπό έχει να δώσει αγάπη, ελπίδα, παρηγοριά…χαρά..!!
 
 
Οι παλαιότεροι έχουν συνδυάσει το παραμύθι με εικόνες ,όπως βράδυ, τζάκι γιαγιά, παιδιά, ύπνος, κτλ. Στις μέρες μας παραμένουν αυτές οι εικόνες;
Η αλήθεια είναι ότι η αφήγηση παραμυθιού ,αυτή η μορφή επικοινωνίας γεννήθηκε σε εποχές εντελώς διαφορετικές από τις δικές μας…ήταν η ψυχαγωγία των ενηλίκων το βράδυ, δίπλα στο τζάκι, στο τελείωμα της ημέρας, όταν όλα ησυχάζουν…σε μία εποχή με άλλους ρυθμούς… Λέγανε ιστορίες για να χαλαρώνουν , να ξεκουράζονται , να επικοινωνούν ,να μοιράζονται…. να συγκινούνται και να χαμογελούν…να ελπίζουν και να ξορκίζουν…. το παραμύθι απαιτεί γενναιοδωρία…. δεν θέλει βιασύνη… Συνεπώς για να το αφηγηθούμε οφείλουμε να μπούμε στον ρυθμό του…να συντονιστούμε με την συχνότητά του…. να πάρουμε βαθιά ανάσα και να χαλαρώσουμε … να δημιουργήσουμε εμείς τις ανάλογες συνθήκες …είτε ως γονείς, είτε ως δάσκαλοι είτε ως παραμυθάδες….(χαμηλός φωτισμός, κεράκια, μαξιλάρες και όχι βιασύνη και άγχος…) η αφήγηση είναι μια ευκαιρία να ζήσουμε όλοι μαζί κάτι σπουδαίο ,όμορφο ,μοναδικό… είναι ένα ταξίδι που κάνουμε μαζί… με τους μαθητές μας ,τα παιδιά μας , αυτούς που αγαπάμε….
Τελικά να πιστεύουμε ή όχι στα παραμύθια;
Να πιστεύουμε… Να πιστεύουμε…ότι η ζωή είναι αλλαγή…μας ζητάει συνεχώς να ωριμάζουμε και να προχωρούμε… ότι παρ΄όλες τις δυσκολίες θα τα καταφέρουμε… παρ’ολους τους δράκους  που συναντούμε μέσα μας και έξω μας, μπορούμε να διεκδικήσουμε την ζωή που μας αξίζει…!!
Στις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθείβιωματικό σεμινάριο αφήγησης και μυθοπλασίας με εισηγήτρια την Κατερίνα Κλεάρχου.
 
Λεπτομέρειες & δηλώσεις συμμετοχής: kipos-seminaria
«Κήπος» | Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη

e:info@kipos-seminaria.gr
t: 2313078962 (5 -10 μ.μ.)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s