ΜΕΘΑΝΑ: Πηγές και μονοπάτια με φόντο το ηφαίστειο!

στις


Επιμέλεια: Μαρία Σαμουρκασίδου
Φωτογραφίες:Τατιάνα Μπασδάνη


Λίγοι γνωρίζουν ότι τα ηφαίστεια στην Ελλάδα φτάνουν τα 39, ενώ πέντε από αυτά είναι ακόμα ενεργά.Όλα αυτά τα ηφαιστειακά κέντρα βρίσκονται σ’ ένα νοητό «τόξο» το οποίο ξεκινά από την Κόρινθο και καταλήγει στη Νίσυρο.Το Vaterlo 2013 βρέθηκε στα Μέθανα και σας παρουσιάζει το εντυπωσιακό ηφαίστειο των Μεθάνων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Τα Μέθανα μοιάζουν με νησί κι ως τέτοιο θεωρούνται από τον κοινό νου.Κι όμως, μια στενή λωρίδα γης, μόλις 300 μέτρων πλάτους, τα συνδέει με τη γη της Πελοποννήσου. Η εντυπωσιακή χερσόνησος της Τροιζηνίας, μπορεί να φημίζεται για τα ιαματικά λουτρά που προσελκύουν κυρίως ηλικιωμένους παραθεριστές, ωστόσο κρύβει αρκετές ομορφιές που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον σας. Χάρη στο ηφαίστειο και στα ιδιαίτερα τοπία που αυτό δημιουργεί, αλλά και στην σύντομη πρόσβαση με ταχύπλοα και φέρυ μπωτ από το λιμάνι του Πειραιά, τα Μέθανα προσφέρουν την δυνατότητα για μια εύκολη “απόδραση”, ειδικά στους Αθηναίους.


Αν πάλι προτιμάτε την οδήγηση και δεν σας φοβίζουν τα χιλιόμετρα, σας προτείνουμε να προσεγγίσετε την περιοχή διαμέσου της μεσόγειας διαδρομής (180 χιλιόμετρα), η οποία θα σας μυήσει ευχάριστα στο ιδιαίτερο φυσικό τοπίο που έχει διαμορφώσει το μικροκλίμα του Σαρωνικού. Σε κάθε περίπτωση το ταξίδι είτε μέσω θαλάσσης, είτε οδικώς μέσω Ισθμού και Επιδαύρου, δεν θα διαρκέσει πάνω από 2 ώρες.



ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ
Το ηφαίστειο στα Μέθανα είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια και η ηφαιστειακή δραστηριότητά του είναι γνωστή από την περίοδο 276 έως 239 π.χ. από αναφορές που έκαναν οι γνωστοί αρχαίοι ιστορικοί Στράβωνας, Παυσανίας και Οβίδιος. Κοντά στο χωριό Καμένη Χώρα στα Μέθανα βρίσκεται ο πιο γνωστός κρατήρας από τους 30 κρατήρες του ηφαιστείου των Μεθάνων. Το ηφαίστειο στα Μέθανα ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο στο νότιο Αιγαίο και φυσικά σήμερα δεν κατατάσσεται στα ενεργά.

ΠΗΓΕΣ
Oι θερμές πηγές των Μεθάνων είναι από τις πιο σπάνιες και πιο αξιόλογες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης και είναι αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δράσης του χώρου.Oι γνωστές θερμομεταλλικές πηγές των Μεθάνων αναβλύζουν από το νότιο ρήγμα του βυθίσματος Σαρωνικού-Κορινθιακού και επηρεάζονται και από την ηφαιστειότητα του νοτίου Αιγαίου, ενώ ο ενεργός θόλος του μάγματος σε βάθος 4-7 χιλιομέτρων είναι η ακριβής αιτία της ύπαρξης των ιαματικών πηγών.

Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι τα λουτρά των Μεθάνων ήταν εν ενεργεία και κατά τον Μεσαίωνα, επί Ενετοκρατίας, και θεωρούν ότι αυτό αποδεικνύεται από μια ανασκαφή της πλατείας του λιμενίσκου όπου βρέθηκε υδραγωγείο μέσω του οποίου διοχέτευαν τα θειούχα νερά από τις πηγές στο σπίτι ενός κατοίκου.


Η εκμετάλλευση των πηγών άρχισε ουσιαστικά για πρώτη φορά το 1870 και αφορούσε δύο λάκκους μέσα στους οποίους έκαναν λουτροθεραπεία οι ασθενείς. Πολύ αργότερα κατασκευάστηκαν δύο δεξαμενές και έξι διαμερίσματα για ατομική χρήση και μόλις το 1906 άρχισε η σταδιακή οργάνωση των πηγών.



Πηγές:

Σχολιάστε