Μπενσουσάν Χαν: Κανείς δε βγαίνει ποτέ ο ίδιος όταν το επισκεφτεί!

στις

Οι ιστορίες  με κτίρια που στέκονται αγέρωχα στο χρόνο και που σου μεταφέρουν λίγη από την εμπειρία των ένδοξων παλιών στιγμών τους, κάθε  άλλο παρά αδιάφορο σε αφήνουν. Ένα τέτοιο κτίριο είναι το Μπενσουσάν Χαν, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή  Istira (όπως ήταν γνωστή στις αρχές του 20ου αιώνα η περιοχή Άνω Λαδάδικα) στην οδό Εδέσσης στη Θεσσαλονίκη. Έχει μείνει αναλλοίωτο (επέζησε από τη μεγάλη πυρκαγιά της πόλης το 1917) και δίνει με την ομορφιά και την αύρα του μια διαφορετική αίγλη στα Λαδάδικα.

Το Μπενσουσάν Χαν χτίστηκε, μεταξύ του 1894 και 1907.Το πρώτο έγγραφο που αφορά το κτίριο, είναι ένα συμβόλαιο του 1920.Ο Τούρκος περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή αναφέρει πως τον 17° αιώνα υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη 16 χάνια περίπου. Τα χάνια ήταν χώροι υποδοχής και διανυκτέρευσης των ταξιδιωτών και των ζώων τους κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, χτισμένα συνήθως στις εισόδους των πόλεων.

Προς το τέλος του 17ου αιώνα, τα χάνια πέρα από χώροι υποδοχής, αρχίζουν να λειτουργούν και ως εργαστήρια. Αιτία για την αλλαγή αυτή ήταν η διαφοροποίηση της κοινωνικοοικονομικής ζωής της Θεσσαλονίκης.Στη συγκεκριμένη περιοχή (Άνω Λαδάδικα) κατοικούσαν κυρίως Εβραίοι και Φράγκοι.  Ένας από αυτούς ήταν και ο Σαμουήλ Μπενσουσάν. Ο Μπενσουσάν αγόρασε το συγκεκριμένο κτίριο και μαζί με τους απογόνους το διατήρησαν για πολλά χρόνια.

Με τα χρόνια το κτίριο σταμάτησε να λειτουργεί ως πανδοχείο, άλλαξε ιδιοκτήτες και χρησιμοποιούνταν για να στεγάσει εμπορικά καταστήματα. Τη δεκαετία του 1970 στον πρώτο όροφο του Μπενσουσάν Χαν λειτουργούσαν τελωνειακά γραφεία, ενώ στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Πριν από λίγα χρόνια η Μαρία Παπαδοπούλου, περνούσε έξω από το εγκαταλελειμμένο κτίριο. Κάτι την τράβηξε και αποφάσισε να το νοικιάσει.

Τα τελευταία χρόνια στον χώρο λειτουργεί το κατάστημα διακοσμητικών ειδών «Μη με Λησμόνει», το οποίο διατηρεί η Μαρία Παπαδοπούλου. Στο κατάστημα θα σας υποδεχθεί ο φιλόξενος ο Στέλιος Ντοκούζ. «Καλώς ήρθατε στο ομορφότερο κατάστημα του κόσμου» είναι τα πρώτα του λόγια σε όποιον μπαίνει στο μαγαζί. » Είναι η αλήθεια, γιατί πραγματικά δεν υπάρχει άλλο τέτοιο κατάστημα με αυτή την ομορφιά» τονίζει στο Vaterlo 2013 που βρέθηκε εκεί σε μία από τις ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό του κτιρίου. «Στο Μπενσουσάν Χαν έχουν φιλοξενηθεί διάφορες θεατρικές παραστάσεις και μικρές συναυλίες.Ο χώρος προσφέρεται γι αυτά. Έχει κάτι το διαφορετικό», επισημαίνει ο Στέλιος Ντοκούζ.

«Δεν θέλαμε να αλλάξουμε τίποτα. Να μείνει αυτή η φυσική ομορφιά του χώρου. Να μείνει αναλλοίωτο μετά από τόσα χρόνια» δηλώνει ο Στέλιος Ντοκούζ και κλείνει με την αγαπημένη του φράση: Άλλωστε όποιος μπαίνει στο Μπενσουσάν Χαν δεν βγαίνει ποτέ ο ίδιος».

O χώρος παραμένει με έντονο άρωμα και γοητεία από το παρελθόν, επιβλητικός και αναμφίβολα ιδιαίτερος. Αξίζει να τον επισκεφτείτε…

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
6984244577 και 2310267225


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρία Σαμουρκασίδου
Φωτογραφίες: Vaterlo 2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s