ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

στις
Οικογενειακό τραπέζι. Ακόμα καλύτερα, ένα γιορτινό οικογενειακό τραπέζι .Όλοι λίγο πολύ -έως πολύ συχνά- έχουμε βρεθεί σε έναν τέτοιο τόπο εγκλήματος. Μπορεί να μη γίνονται φόνοι, αλλά σίγουρα πολλά αίματα ανάβουν ,οπότε μία προδιάθεση για έγκλημα υπάρχει, αρχής γινομένης με έναν τσακωμό.

Όχι τον κλασσικό τσακωμό φυσικά, αλλά ο άλλος ο εκπληκτικός, στον οποίο συνήθως εμπλέκονται νύφη – πεθερά, πεθερός – γαμπρός, ζευγάρια και… ανύπαντροι που κάθε χρόνο τέτοια μέρα πρέπει να «δώσουν λόγο» γιατί δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί.

Η πρώτη σταγόνα που μπορεί να ξεχειλίσει από ανταγωνισμό, ονομάζεται σύγκριση! Αυτή, φέρνει πάντα τη σύγκρουση! Ειδικά για τις γυναίκες, τέτοιου είδους συνάξεις-συγκεντρώσεις είναι το πεδίο της μάχης! Στην αρχή είναι τα παιχνίδια, μετά ποιος είναι καλύτερος μαθητής και φοιτητής, ποιος πρόκοψε παραπάνω και μία μέρα… Ποιού ή ποιας η κοπέλα/αγόρι είναι καλύτερη/ος… Άγια και αθάνατη ελληνική οικογένεια..!!

Τα τελευταία χρόνια πάλι, που οι πέντε καρέκλες έγιναν έξι, οι έξι έγιναν έξι και ένα καρεκλάκι, οι έξι και το καρεκλάκι, έγιναν εφτά και το καρεκλάκι και το εφτά και το καρεκλάκι έγιναν οκτώ και ένα νέο καρεκλάκι, το γιορτινό οικογενειακό τραπέζι στο πατρικό έχει γίνει θεσμός και πολιτιστικό γεγονός μαζί. Κάτι σαν φεστιβάλ.

Η αρχή γίνεται με την αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας, με το έγκυρο σχόλιο της μάνας που πλέον έχει φτάσει στο σημείο να δίνει συμβουλές για το ποιοι πρέπει να παίζουν, για το ποιοι πρέπει να φύγουν, ποιοι πρέπει να έρθουν και ποιοι πρέπει να πάνε να εξομολογηθούν! Και εκεί είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συνέχεια του προγράμματος με τον τίτλο: «Ποιο θα είναι το μέλλον σου, παιδί μου;»

Είναι από τις πιο τυπικές και ψυχοφθόρες που βιώνεις κάθε χρόνο και συνήθως καταλήγει σε τσακωμό. Τα κύρια χαρακτηριστικά της; Κλάματα, νεύρα και πολλές μα πολλές ψεύτικες υποσχέσεις. Ακόμη κι αν υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι απλά θα κάθεσαι και θα τους ακούς χωρίς να αντιδράς, στο τέλος θα καταλήξεις να κλειστείς στο δωμάτιό σου με κλάματα και θα θέλεις να τα σπάσεις όλα.
Μετά το σκέφτεσαι πιο λογικά, βγαίνεις από τη φωλίτσα σου και κάθεσαι στο τραπέζι ξανά και τότε αρχίζει μία από τις αρχαιότερες παραδόσεις της αγίας ελληνικής οικογένειας: οι πολιτικοί τσακωμοί. Το οικογενειακό τραπέζι δίνει την ευκαιρία να καθίσει ο καραδεξιός παππούς δίπλα στον κνίτη εγγονό, απέναντι από τη ΔΑΠίτισσα ξαδέρφη και διαγώνια από το θείο που δε θέλει τους ξένους· όλοι σε στενό μαρκάρισμα από την υπόλοιπη οικογένεια που είναι ΣΥΡΙΖΑ και νοσταλγεί εποχές ΠΑΣΟΚ…

Το όμορφο της υπόθεσης; Όλα αυτά, γίνονται με ένα τεράστιο ΧΑΜΟΓΕΛΟ! Σαν του Τζόκερ ένα πράγμα!

Υ.Γ:το άρθρο αφιερωμένο σε όσες και όσους έμειναν μόνοι και μόνες στο σπίτι αυτές τις γιορτινές μέρες και συνειδητοποίησαν τι καλό έχασαν ή από τι κακό γλίτωσαν…

Μαρία Σαμουρκασίδου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s