Μοναδική μου μοναξιά…

στις

Γράφει η Μαρία Σαμουρκασίδου


Είναι φορές που η μοναξιά σε τυλίγει…σε ζώνει…το πέπλο της σε σκεπάζει τόσο τρομακτικά που καλύπτει τα θέλω σου και τα μπορώ σου. Σε αφήνει μόνο να αναρωτιέσαι (πάλι καλά αφού μπορείς και αναρωτιέσαι…): Τόσοι φίλοι, γνωστοί, άτομα που ζήσατε,  γελάσατε, περάσατε πολλά, άτομα που ήσουν μαζί τους στις δικές τους μοναξιές,στις δικές τους μοναχικές στιγμές… κι όμως έρχεται και η δική σου σειρά… είναι στιγμές που νιώθεις απελπιστικά μόνος. Θέλεις να τη διώξεις την ακάλεστη αυτή φίλη σου, αλλά είναι τόσο δύσκολο καθώς μάτια βουρκώνουν, και παρέα με τη μοναξιά έρχεται η μελαγχολία…

Το συναίσθημα αυτό της μοναξιάς είναι συνέπεια της εξάρτησης που έχουμε από τους γύρω μας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην εξαρτάται από το περιβάλλον του. Όλοι έχουμε ανάγκες, ανάγκες κοινωνικές, ανάγκη για μια γλυκιά κουβέντα, για ένα χαμόγελο, για μια αγκαλιά. Όμως εμείς φταίμε για τη μοναξιά μας… Είμαστε ακριβώς τόσο μόνοι όσο αφήνουμε τον εαυτό μας να πιστεύει κάτι τέτοιο. Αν κοιτάξουμε καλύτερα θα δούμε ανθρώπους που ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ  δίπλα μας κι ας είναι χιλιόμετρα μακριά. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θέλουν να μας κάνουν να χαμογελάμε ακόμη και αν στη διάρκεια τους κατηγορήσουμε ή μιλήσουμε άσχημα για την μέχρι τότε απουσία τους. Υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται πραγματικά και δεν εμφανίζονται παρά μόνο όταν τους έχουμε ανάγκη.

Μπαίνουν στις ζωές μας και τις αλλάζουν, τις δίνουν νόημα εκεί που νομίζαμε πως δεν έχουν κανένα…

Αρχίζω να πιστεύω λοιπόν, πως μια καλή επικοινωνία με τα άτομα που μας ενδιαφέρουν απαιτεί μια καλή συνεχή επικοινωνία με τον εαυτό μας. Βέβαια, την μοναξιά δεν την επιλέγουμε εμείς (η επιλεγμένη »μοναξιά» που δεν είναι μοναξιά, λέγεται απομόνωση). 

Ωστόσο, άμα ψάξουμε στο βάθος της, ίσως ανακαλύψουμε και τον τρόπο να την αντιμετωπίζουμε. Αν έχουμε διάθεση και πρόθεση να κατανοήσουμε τις αιτίες που την προκαλούν, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

Υ.γ: αν έχουμε διάθεση και πρόθεση… αχ αυτές οι υποθέσεις που ψάχνουν εναγωνίως τις αποδόσεις τους…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s