Δημοψήφισμα

στις
Έχω πολλά πράγματα να κατηγορήσω το Σύριζα. Αλλά το δημοψήφισμα δεν είναι ένα από αυτά.
Πολιτικά ήταν η μόνη επιλογή που είχε μείνει στον Τσίπρα, αν δεν ήθελε να γυρίσει «κώλο»  όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία και ο Σαμαράς.
Δεν ήθελα να βρίσω κανέναν. Έχω κουραστεί. Φώναζα πόσο λάθος είναι τα μνημόνια πριν καν μπούμε στο πρώτο. Βαρέθηκα να παριστάνω την Κασσάνδρα εδώ και χρόνια.
Αλλά θα το κάνω άλλη μία φορά. Υπάρχει κανένας που φωνάζει «Θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη», και γι  αυτό θα ψηφίσουμε «Ναι» που να έχει τουλάχιστον δύο εγκεφαλικά κύτταρα να δουλεύουν και κατανοεί τι ζητάει;
Διάβασε κανείς τα μέτρα που ζητάνε οι θεσμοί;
Όλοι θέλουμε να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και να μείνουμε στην Ευρώπη και στο Ευρώ. Το σχέδιο-τελεσίγραφο των θεσμών κάνει ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να έχουμε και τα δυο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στα μέτρα περιλαμβάνεται ο τελικός θάνατος των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών προς όφελος των γερμανικών, μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό από την αύξηση τιμών σε ξενοδοχεία και εστίαση, μεγαλύτερα έξοδα για τους αγρότες, μειωμένες συντάξεις, ενώ παράλληλα οι θεσμοί απέρριψαν τα μέτρα φορολόγησης των τηλεοπτικών διαφημίσεων και του ηλεκτρονικού τζόγου.
Όλα αυτά καπάκι σε όλα τα άλλα μνημόνια, και με την κατανόηση ότι τον Οκτώβριο θα ξαναγίνουν τα ίδια. Και το κερασάκι στη τούρτα είναι ότι αρνήθηκαν να δεσμευθούν για οποιαδήποτε μελλοντική συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, ακόμα και αν πρακτικά όλοι πλην Σόιμπλε παραδέχονται ότι δεν είναι βιώσιμο. Απλά κάτι αόριστες και ανεπίσημες καθησυχάσεις ότι κάποτε στο μέλλον θα μιλήσουμε και για αυτό.
Αν ο Τσίπρας έλεγε ναι σε όλα αυτά, από εδώ και πέρα δεν θα έχουμε κανένα δικαίωμα στο μέλλον να επαναδιαπραγματευθούμε για οτιδήποτε. Αλλά θα είμαστε σίγουρα μέλος της ΕΕ. Σκλάβοι κλειδωμένοι στο μπουντρούμι, αλλά θα είμαστε «Ευρωπαίοι πολίτες».
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το «Όχι» θα φέρει πολλά δεινά. Κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να αλλάξουμε νόμισμα, θα επιβληθούν τραπεζικοί έλεγχοι και άλλα πολλά. Και θα έρθουν όλα μαζεμένα.
Αλλά η μόνη διαφορά που βλέπω είναι το χρονικό διάστημα.
«Ναι» σημαίνει ότι μένουμε στην Ευρώπη. Και τα μνημόνια συνεχίζονται εις τον αιώνα τον άπαντα χωρίς ελπίδα για κάτι καλύτερο.
«Όχι» σημαίνει τεράστιες κακουχίες τώρα. Και μία μικρή πιθανότητα να αλλάξουν τα πράγματα στο μέλλον.
Οι θεσμοί στη ουσία κούνησαν το δάχτυλο στον Τσίπρα και πίστεψαν ότι όπως όλοι πριν από αυτόν θα γονατίσει. Οπότε έσπρωξαν και έσπρωξαν, ώσπου έδωσαν το τελεσίγραφο «Υποταγή Ή Καταστροφή».
Το μόνο πρόβλημα που βλέπω είναι ότι και η υποταγή φέρνει την καταστροφή, απλά πιο αργά και χωρίς τέλος.
Αυτό που έκανε ο Τσίπρας με το δημοψήφισμα είναι να θέσει το ίδιο ερώτημα σε όλους τους πολίτες.
G.P.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s