Η πρώτη βιβλιοθήκη χωρίς ούτε ένα βιβλίο!

στις
Η πρώτη ηλεκτρονική, δημόσια βιβλιοθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών είναι από την Παρασκευή αυτή στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.
Ηρθε, καθώς φαίνεται, η ώρα να ξεχάσουμε τα φορτωμένα ράφια, τις ατμοσφαιρικές γωνιές ανάγνωσης, τους αχανείς διαδρόμους, τους παλιούς τόμους και τις σπάνιες εκδόσεις. Εδώ μιλάμε για την αποθέωση της τεχνολογίας και του design.
Ιδού η Bexar County BiblioTech Library.Η πρώτη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη προσφέρει στους χρήστες της περίπου 10.000 δωρεάν e-books και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ο αριθμός αυτός είναι αρκετός για εξυπηρετήσει 1,7 εκατομμύρια κατοίκους από την ευρύτερη περιοχή του Τέξας. Το κτίριο της βιβλιοθήκης είναι μικρό και σύμφωνα με τις προσταγές των αρχιτεκτόνων περισσότερο μοιάζει με ένα κλασικό Apple Store παρά με μέρος που αναζητά κανείς βιβλία. Στο χώρο υπάρχουν μόνο tablets και υπολογιστές. Στην ιστοσελίδα της Bexar County BiblioTech Library αναφέρεται πως οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πρόσβαση δωρεάν τόσο σε eBooks και όσο και σε «ακουστικά» βιβλία. Για να διαβάσει ένα χρήστης ένα e-Book στη δική του συσκευή, πρέπει να έχουν εγκατεστημένο το ειδικό application (3M Cloud Library app), το οποίο συνδέεται με την κάρτα μέλους που έχει καθένας για την βιβλιοθήκη. Από την ώρα που δανείζεται κανείς ένα βιβλίο (με τον παραπάνω τρόπο) ξεκινά μια αντίστροφη μέτρηση καθώς μέσα σε 14 ημέρες πρέπει να το έχει τελειώσει.
Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη ασφαλώς δεν είναι η πρώτη που προσφέρει ηλεκτρονική πρόσβαση στα βιβλία είναι όμως η μόνη που περιορίζεται σε αυτό. Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα γαν όλες οι αμερικανικές βιβλιοθήκες θελήσουν να απαλλαγούν για πάντα από το χαρτί θα χρειαστούν 100 περίπου χρόνια εργασιών! Μέσα στην επόμενη δεκαετία θα το έχει καταφέρει μόνο το 10-20%. 
Πηγή: lifo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s