Στην περίπτωση Κουφονήσι οι απόψεις διίστανται και οι ερωτήσεις μόνο να σας μπερδέψουν μπορούν: όσοι το γνώρισαν τις περασμένες δεκαετίες, όταν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μετρούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού και οι άνθρωποι γίνονταν όλοι μια παρέα στα λιγοστά ταβερνάκια, πληγώνονται με τη σημερινή του εικόνα και θα σας παροτρύνουν να μην το επισκεφτείτε.
Οπως και να έχει, τα Κουφονήσια έχουν πλεονεκτήματα που δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Η μοναδική ενέργειά τους μοιάζει να κρατά πολύ μακριά το άγχος του έξω κόσμου, η παρεΐστικη ατμόσφαιρα διατηρείται φέρνοντας κοντά τους ανθρώπους, οι παραλίες και τα νερά παραμένουν μαγευτικά και το φαγητό εξαιρετικό!
Το Πάνω Κουφονήσι μοιάζει να παραδόθηκε άνευ όρων στον τουρισμό, δεν παύει όμως να διατηρεί τα στοιχεία εκείνα που το έκαναν διάσημο: τη θετική ενέργεια και τη δυνατότητα για αξέχαστες βουτιές σε απάνεμες ακρογιαλιές με χρυσαφένια άμμο και λαμπερά γαλαζοπράσινα νερά, σε μικρές φυσικές πισίνες, σε θαλασσινές σπηλιές, σε θαυμαστούς βυθούς.
Το Πάνω Κουφονήσι ή απλώς Κουφονήσι είναι το μικρότερο, αλλά ταυτόχρονα το πιο πυκνοκατοικημένο νησί των Κυκλάδων. Οπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, τα περισσότερα σπίτια χτίστηκαν όπως-όπως, προς εξυπηρέτηση του τουρισμού και μόνο. Ομως, για να μην το αδικούμε, ο μικρός οικισμός του, η Χώρα, που απλώνεται δίπλα και πίσω από το λιμάνι, είναι στην ουσία ένα ψαροχώρι με μικρά δρομάκια, φρεσκοασβεστωμένα σπίτια και τον χαρακτηριστικό λευκό ανεμόμυλο στα αριστερά της προκυμαίας.
Το Πάνω Κουφονήσι έχει έδαφος ομαλό, χωρίς ασφαλτοστρωμένους δρόμους και περπατιέται ολόκληρο μέσα σε τρεις ώρες. Ο χωμάτινος δρόμος, που ξεκινά ανατολικά του λιμανιού, έχει μήκος μόλις λίγα χιλιόμετρα, καταλήγει στην παραλία του Φοίνικα και φιλοξενεί τα περισσότερα καταλύματα του νησιού. Στον Φοίνικα λειτουργεί και κάμπινγκ.
Το Κουφονήσι είναι ιδανικό για εξερευνήσεις με δικό σας σκάφος, λόγω των γύρω νησίδων και των εντυπωσιακών κούφιων βράχων που ευθύνονται και για την ονομασία του.
Αξίζει να κάνετε τον γύρο του νησιού, γιατί εκτός από τις εντυπωσιακές εικόνες που σας επιφυλάσσει η ακτογραμμή, μπορείτε να δέσετε αρόδο και να απολαύσετε τις βουτιές σας στα κρυστάλλινα νερά μακριά από την πολυκοσμία των παραλιών.
Το Κάτω νησί είναι ένα πραγματικό ησυχαστήριο, που διατηρείται ερημικό ακόμα και τον Αύγουστο. Λίγοι κάτοικοι, ελάχιστα σπίτια, μια καλή ταβέρνα με ιστορία γλεντιών και υπέροχες παραλίες. Εδώ το κράτος προνόησε και σταμάτησε την απειλητική δόμηση πριν καταπιεί το νησάκι, καθώς το 1992 το ενέταξε, μαζί με την Κέρο, στη ζώνη απόλυτης προστασίας του Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Αν έχετε μικρό ταχύπλοο ή φουσκωτό, μπορείτε να δέσετε στον μικρό μόλο κάτω από τη ταβέρνα. Με μεγαλύτερο, όμως, σκάφος η αγκυροβολία είναι επισφαλής, γιατί ο όρμος είναι μικρός και ο βυθός γεμάτος πέτρες χωρίς καλό κράτημα.