Διακριτική, σεμνή, μα και κοντά στην πρωτεύουσα, σίγουρα η άσημη Κύθνος δεν κατέχει τη θέση που της αξίζει στα τουριστικά δρώμενα των Κυκλάδων. Ωστόσο μετά την ασφαλτόστρωση των περισσοτέρων δρόμων και την ανακάλυψη του νησιού από τους κατόχους ταχυπλόων σκαφών -μην ξεχνάμε πως η Κύθνος απέχει από τα Αττικά παράλια μόλις λίγα μίλια -οι ερημικές θαλασσινές γωνιές έχουν χάσει αρκετή από την ησυχία τους.
Το τοπίο στην Κύθνο είναι καθαρά μεσογειακό κι ευτυχώς ελάχιστα έχει διαβρωθεί από το πέρασμα του χρόνου και την τουριστική ανάπτυξη. Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν τα παραδοσιακά χωριά Δρυοπίδα και Χώρα και οι αμέτρητες λίθινες ξερολιθιές που διατρέχουν όλο το νησί.
Παρότι το λιμάνι του Μέριχα βρίσκεται σε προικισμένη θέση, ο γύρω φυσικός χώρος έχει, για κάποιους ανεξήγητους λόγους, ταλαιπωρηθεί, και μάλλον δεν θα σας κερδίσει με την πρώτη ματιά. Ωστόσο θα ήταν άδικο να σχηματίσετε αρνητική εντύπωση για το πανέμορφο αυτό νησί των Κυκλάδων.
Στον Μέριχα θα βρείτε όλες τις παροχές, άφθονα ενοικιαζόμενα δωμάτια, σούπερ μάρκετ, αρκετές ταβέρνες και εστιατόρια, όλα κοντά στη θάλασσα. Υπάρχει μια μικρή καθαρή παραλία που όμως δεν μοιάζει ιδιαίτερα ελκυστική καθώς εγκλωβίζεται ανάμεσα σε κτίρια και κότερα.
Ξεχασμένα κάστρα
Ακολουθώντας δύσκολο μονοπάτι από τα Λουτρά θα ανεβείτε στο Κάστρο της Ωριάς όπου βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. Πιο εύκολα θα πάτε στο Βρυόκαστρο (αρχαία πρωτεύουσα) ανηφορίζοντας το απότομο μονοπάτι από την παραλία Απόκρουση.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΡΗΜΙΚΕΣ
Στη συνέχεια ο ασφάλτινος δρόμος στρέφεται προς τα μεσόγεια για να καταλήξει στην ενδοχώρα της βόρειας Κύθνου, στην ολόλευκη Χώρα. Από εδώ η παραλία των Λουτρών απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα.
Ο όρμος των Λουτρών είναι πολύ καλά προφυλαγμένος από τους βόρειους ανέμους και μετά την κατασκευή της μαρίνας αποτελεί αγαπημένο αγκυροβόλιο σκαφών αναψυχής.
Επίσης, από τη Χώρα θα κατηφορίσετε για την εξαιρετική παραλία της Επισκοπής, κι από εκεί παραλιακά για την ακτή της Απόκρουσης.
Η παραλία Κολώνα θεωρείται το «δυνατό» θαλασσινό σημείο του νησιού και είναι χωρίς καμία αμφιβολία μια από τις πιο ξεχωριστές παραλίες των Κυκλάδων.
Η πρωτεύουσα του νησιού κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λοφοπλαγιά επιτηρεί την Κυθνιακή ύπαιθρο από τον 17ο αιώνα. Χωρίς να το θέλεις θα παρασυρθείς σε ατέλειωτη περιπλάνηση στα καλντερίμια της, κάτω από τα δροσερά στεγάδια. Στο κεντρικό σοκάκι, την «Πιάτσα», είναι παραταγμένα τα μαγαζιά της μικρής αγοράς. Κάποιες γραφικές γωνιές αν και είναι διαμορφωμένες για τουριστική εκμετάλλευση, διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα τους. Δελεαστικά είναι τα ήσυχα ταβερνάκια στις ταράτσες των παλιών σπιτιών που προσφέρουν εκτός από τοπικές γεύσεις και πανοραμική θέα.